blog

Provident ve světě: Estonsko

Provident
30 10 2017 10:00

Estonsko možná není na vašem seznamu nejbližších dovolených, rozhodně ale stojí za pozornost. Víte, co je to Kiiking nebo třeba Kohuke? Ne? Tak čtěte dál.

Estonsko také patří do zemí světa, ve kterých působí Provident. Už jsme si pověděli 20 největších zajímavostí o MexikuFinskuŠpanělsku a Austrálii. Podívejme se tentokrát společně i do Estonska, země plné originálních sportů, ptáků a lesů.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

20 zajímavostí o Estonsku

  1. Oficiálním hlavním městem Estonska je Tallinn. Nalezneme tu ale i další hlavní města. Například město Tartu je známé jako „kulturní (intelektuální) hlavní město Estonska“ nebo město Parnu jako „letní hlavní město.“
  2. Estonsko je první zemí, kde proběhly volby online.
  3. Název Estonska je odvozen od Estů, jeho obyvatel z prvního století našeho letopočtu.
  4. Estonsko je jednou z nejméně pobožných zemí. Pouze kolem 15 % obyvatel se hlásí k víře v Boha.
  5. V Estonsku nalezneme největší počet kráterů po meteoritech v porovnání s ostatními zeměmi světa.
  6. Estonci vytvořili nový sport zvaný Kiiking. Jedná se o velkou houpačku, na které sportovec stojí a pohyby těla se snaží rozhoupat až v úhlu 360°.
  7. Voláte si rádi s rodinou a přáteli přes Skype? Pak za tento výtvor můžete poděkovat Estoncům.
  8. Kdo nemá žaludek na 360°houpačky, může v Estonsku sportovat třeba v šampionátu, kde se závodí s manželkami na zádech. A aby to nebylo moc jednoduché, jedná se o překážkový běh. Nevěříte? Důkaz je v tomto videu :)
  9. Nosit reflexní prvky po setmění je v Estonsku nutnost. Tedy pokud nechcete riskovat pokutu v přepočtu zhruba 10 000 Kč.
  10. Estonsko patří k zemím s nejčistším ovzduším.
  11. Téměř 50 % Estonska je pokryto lesy. Možná i proto ten čistý vzduch.
  12. A navíc v hlavním městě, v Tallinnu, mají tamní obyvatelé veřejnou dopravu zdarma, aby jezdilo méně aut.
  13. Estonsko je na většině území placka. Nejvyšší hora Suur Munamägi je vysoká jen přes 300m.
  14. Estonská vlajka je tvořena ze 3 barev. Modrá reprezentuje víru a oddanost, černá temnou minulost a utrpení a bílá symbolizuje cestu za osvícením.
  15. Každoročně (zhruba od března) můžete v Estonsku vidět migrovat přes 380 druhů ptáků.
  16. Vánoční stromek byl poprvé použit právě v Estonsku.
  17. Stromy mají v Estonsku evidentně rádi. Uprostřed fotbalového hřiště ve městě Orissaare stojí mohutný strom pojmenovaný Saaremaa. V roce 2015 byl oceněn Stromem roku.
  18. V roce 1962 začala továrna ve městě Pöltsamaa vyrábět jídlo v cínových obalech, které bylo určeno pro cestování do vesmíru.
  19. Sladkost, kterou nesmíte v Estonsku vynechat, se nazývá Kohuke. Tvarohová tyčinka je někdy s náplní, jindy s polevou. A chutná skvěle!
  20. I v Estonsku naleznete Provident. Stejně jako v deseti dalších zemích světa, přičemž o další z nich si povíme zase brzy. Do té doby Head aega! Tedy na shledanou estonsky!