blog

Jak si přivydělat? Jde to i z domova

Provident
24 02 2023 10:30

Chodíte z práce do práce, ale stejně máte pocit, že žijete od výplaty k výplatě? Bohužel nejste sami. Co se s tím dá dělat?

Z průzkumu společnosti Grason, který se zaměřil na to, jak se žije manuálně pracujícím lidem v oblasti Prahy a okolí, vyšlo, že 39 % dotázaných nestačí výplata z jednoho zaměstnání, ale musejí pracovat ještě jinde (a mít klidně 3 další úvazky). Dotazovaní uvedli, že pracují na pozicích, jako jsou řidiči, skladníci, kuchaři, číšníci, servírky nebo prodavači.

Potřebujete si přivydělat? Nejdřív zvažte, jestli nebude lepší změnit práci

Přivýdělky by měly sloužit k tomu, aby vám k výplatě přidaly pár korun pro vlastní potěšení. Pokud se bez nich neobejdete při placení nájmu či energií a dalšími náklady na život, je na místě spíš popřemýšlet o novém zaměstnání.

Práce navíc, kterou vykonáváte po pracovní době, je totiž vyčerpávající a z dlouhodobého hlediska může vést až k vyhoření. Prozkoumejte tedy nabídky práce v okolí a zkuste se poohlédnout po lepších podmínkách, případně využijte rekvalifikační kurzy úřadu práce a nebojte se obor práce změnit.

TIP: Pro hledání práce využijte třeba pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz, kde si můžete snadno vyfiltrovat volná místa v různých oborech a městech.

Tipy, jak si přivydělat, když chcete ve svém zaměstnání zůstat 

1. Háčkování, hra na kytaru nebo hlídání – nenáročné přivýdělky z domova 

Přivydělávat si v dnešní době můžete nejen v práci, ale i z domova. Jde o to najít oblast, kterou umíte, která by vás bavila a po které by byl ve vašem okolí zájem.

Z pohodlí svého obýváku totiž můžete:

  • šít nebo háčkovat na zakázku,
  • učit hru na hudební nástroj (třeba flétnu, kytaru či klávesy),
  • hlídat známým děti nebo domácí mazlíčky.

K některým aktivitám už budete potřebovat i nějaké ty dovednosti, jiné naopak zvládnete jen tak. Zkuste se zamyslet nad tím, co byste mohli ostatním nabídnout, a dejte o tom vědět. Nejlépe někde, kde si toho všimne více lidí – například ve skupinách na sociálních sítích či na nástěnkách na veřejných místech.

TIP: Pokud byste rádi začali s doučováním, vyzkoušejte portál Doučuji.eu, kde můžete nabídnout třeba doučování jazyků, ale i hry na hudební nástroje.

Jak si přivydělat? Jde to i z domova

2. Pečení, fotografování či tvorba dekorací – přivýdělek ve formě vašich koníčků

Rádi fotíte přírodu? Výborně. Prohlédněte si své fotky a udejte ty nejlepší ve fotobance. Tvoříte domácí dekorace, které by se mohly líbit i ostatním? Vyzkoušejte server Fler, kde lidi prodávají vlastnoručně vyráběné figurky, ozdoby i doplňky. A nemusí jít jen o ty – na webu najdete dokonce i domácí marmelády nebo mýdla, která nevytváří velké firmy, ale lidé jako vy.

3. Úklid ve skříni – přivýdělek a dobrý pocit k tomu

Možná vaše skříň ukrývá nenošené oblečení a ani o tom nevíte. Trička, kalhoty, svetry, které se vám nelíbí nebo vám už nesedí, nemusíte vyhazovat – ale ani jen tak někomu darovat.

Existují aplikace, na nichž můžete své drahocenné kousky prodat za vlastní cenu. Třeba Vinted, kam nahrajete fotky kousků, co chcete prodat, a kupujicímu pak oblečení pošlete nebo se s ním kvůli předávce sejdete.

Na prodeji vlastního oblečení si můžete přijít na pár korun navíc, zároveň vykonáte dobro pro planetu. Prodáním oblečení totiž zabráníte tomu, že by si osoba na druhá straně věc koupila v módním řetězci, což životnímu prostředí trochu uleví.

4. Brigády a další úvazky – přivýdělek při zaměstnání

Jednou z možností, jak si přivydělat, je taky najít si k práci ještě další – například brigádu ve formě DPP. Na Dohodě o provedení práce můžete u jednoho zaměstnavatele ročně odpracovat maximálně 300 hodin, což je 25 hodin měsíčně a zhruba 6 a čtvrt hodiny týdně.

Přivýdělek při zaměstnání najdete na různých pozicích, kde bývá zvykem najímat k práci i brigádníky – může to být například práce recepční, práce v ostraze nebo práce kurýrů. Předem si ale určete, kolik času a energie jste schopní do přivýdělku investovat, aby pro vás byl zvladatelný nejen fyzicky, ale i psychicky.

TIP: Ať už studujete, jste na mateřské či v důchodu, nebo pracujete na směny, možnost přivýdělku bychom pro vás měli i my. Momentálně hledáme šikovné obchodní zástupce. Co vy na to?

Rada na závěr: zkuste si ve své práci vyjednat vyšší plat

Možná vůbec nepotřebujete hledat práci jinde, ale stačilo by si ve vašem zaměstnání nastavit lepší podmínky. V době rostoucí inflace je to na místě, a pokud se zvýšením mzdy nepřijde váš šéf sám, domluvte si s ním schůzku sami a proberte to.

Na setkání už běžte předem připravení a předneste nadřízenému rozumné argumenty, proč si zvýšení platu zasloužíte. Může to být třeba vaše dochvilnost, pracovitost nebo rostoucí zodpovědnost.