blogimg

Phishing a skimming – hrozby pro vaše peníze

Provident
19 07 2017 09:00

Krádež vašich těžce vydělaných peněz může být snazší, než se na první pohled zdá. Přitom stačí předcházet zbytečným rizikům a být ostražití. Jak? Poradíme vám.

Možná už jste slyšeli slova jako phishing nebo skimming. Tyto a mnohé další hrozby čekají na jedinou chvilku nepozornosti, aby vás obraly o všechny vaše peníze.

Vysvětleme si nyní co je to phishing a skimming, nástrahy pro vaše peníze, a naučme se, jak se jim bránit.

Phishing

Častá internetová hrozba, která sází na nepozornost. Útočníci vytváří podvodné e-maily a webové stránky na první pohled velice podobné těm originálním, například bankovním. Jejich cílem je přimět nepozorného napadeného, aby se přihlásil např. do internetového bankovnictví.

To ovšem ve skutečnosti není skutečným bankovnictvím, ale podvodnou náhražkou. Takový phishing díky tomu získá vaše přístupové jméno a heslo a do bankovnictví.

Phishing – jak se bránit?

Jak jsme již psali, phishing sází na nepozornost. Proto vždy kontrolujte přesnou adresu stánky, do které zadáváte své údaje, jakými jsou přihlašovací jména, hesla a údaje z platebních karet. Adresa si může být i velice podobná jen s hůře postřehnutelným „překlepem“, např. internetovebamkovnictvi.cz apod.

Dále vždy kontrolujte platný certifikát stránky. Ten poznáte podle zámečku v kolonce před adresou stránky:

Banka nikdy neposílá e-maily s aktivními odkazy, které vedou přímo na přihlašovací stránku. V e-mailu může být pouze odkaz na hlavní stránku, přes kterou je možné se dostat na stránku bankovnictví. Nikdy ale na přihlašovací stránku, která by vyžadovala zadání přihlašovacích údajů.

Banka také nikdy nebude klienty oslovovat, aby ji přeposlali číslo karty a PIN, jelikož tyto informace má.

Skimming

Zde se zloději zaměřují na bankomaty, ve kterých vyměňují jejich části. Například prostor pro vkládání karty může být větší, než je obvyklé, protože je vyměněn za podvodný, který dokáže zkopírovat či ukrást vaši kartu.

Miniaturní kamery umístěné kdekoliv na bankomatu pak snímají vaše zadávání pinu. Ke stejnému účelu může sloužit i speciální klávesnice umístěna na místě té původní.

Zdroj: https://blog.fraudfighter.com

                                              

 zdroj: http://www.informationsecuritybuzz.com

Skimming – jak se bránit?

Málokdy máme čas si detailně prohlížet bankomat a kontrolovat, zda nějaká jeho část není snadno oddělitelná či podezřelá. Zakrýt si zadávání PINu druhou rukou je ovšem nutné vždy. A to i na terminálech v obchodě, nejen u bankomatu.

Důležitou ochranou před skimmingem je také správné nastavení limitů pro výběr z bankomatu. Ty si u většiny bank můžete snadno sami nastavit v internetovém bankovnictví nebo mobilní aplikaci.

Závěrem

Phishing i skimming, stejně jako asi všechny ostatní krádeže, spoléhají na nepozornost majitelů peněz. Proto vždy upřednostněte opatrnost před časovým stresem. Vždy je lepší zkontrolovat, kam zadáváte své údaje nebo zadávat PIN bezpečně zakrytý, než poté přijít o vše, co máte na účtu.