blog

Slevy pro studenty: Na čem všem můžete ušetřit?

Provident
29 09 2022 11:30

Studentská léta jsou sice krásná, ale ne zrovna levná. Proto jsme dali dohromady přehled slev, které vám usnadní s omezenými financemi vyjít. Ještě o tom totiž možná nevíte, ale peníze můžete ušetřit i při obyčejné návštěvě kina nebo restaurace.

Slevy s ISIC kartou

Je malá, ale šikovná. Karta ISIC je celosvětově uznávaný doklad o tom, že studujete. Stojí zhruba 400 Kč na rok, zaručí vám však až 30% slevy, takže se finančně opravdu vyplatí.

Využít ji můžete nejen pro studijní účely (např. při nákupu učebnic v knihkupectví nebo notebooku v obchodě s elektronikou), ale i v kině nebo restauraci. Pro bližší představu se podívejte na kompletní seznam míst, kde ISIC slevu přijímají.

ISIC kartu si můžou bez ohledu na věk vyřídit všichni studenti středních škol a učilišt, vyšších odborných škol a vysokých škol. Jak na to? Nejdřív se koukněte, jestli ji nevydává vaše škola. Pokud ano, zeptejte se přímo tam, jak postupovat. Jestli ne, zažádejte si o ni online. Budete k tomu potřebovat:

  • barevnou průkazovou fotku
  • vyplněnou žádost, kterou si necháte potvrdit školou a která nesmí být starší než 2 měsíce
  • oskenovanou občanku nebo pas

To nejlepší na ISIC kartě je, že neplatí jen po ČR, ale i v zahraničí – dokonce až ve 127 zemích světa. Dostanete s ní tak třeba slevu na vstupenky do kulturních památek.

TIP: Jestli se vydáváte do zahraničí, bude se vám hodit znát rozdíl mezi kreditní a debetní kartou. V Česku je totiž mnohem rozšířenější ta debetní, může se však stát, že vás s ní na některých místech v cizině odmítnou.

Sleva na jízdném pro studenty

Dojíždíte do školy daleko? Tak si do vlaku nebo autobusu kupte jízdenku s 50% slevou. Týká se jak dětí a dospívajících (6–18 let), tak studentů (18–26 let). Cestující do 18 let pro získání slevy potřebují akorát občanku, ti starší pak ISIC kartu nebo žákovský průkaz.  

Slevu uplatníte ve všech vlacích dopravců České republiky (Regiojet, České dráhy či LeoExpress) i v dálkových autobusech po trasách v Česku. V MHD sleva bohužel plošně zavedená není – v některých městech tedy zlevněné jízdenky pořídíte, v jiných ne. 

Příklad: Jízdenka vlakem z Ostravy do Prahy by vás bez studentské slevy vyšla zhruba na 450 Kč. Díky ISIC kartě nebo žákovskému průkazu ale dostanete slevu 50 % a cesta vás vyjde pouze na 225 Kč.

Pokud si z nějakého důvodu ISIC kartu ani žákovský průkaz vyřizovat nechcete, můžete si u Českých drah pořídit In Kartu. Díky ní budete mít slevu na jízdenky 25 %, 50 % nebo 100 %, stačí si vybrat, která varianta je vám milejší. Stejně tak si můžete zvolit, na jak dlouho chcete In Kartu mít (3 měsíce, 1 rok, 3 roky).

Daňová sleva na studenta

Jestli patříte mezi pracující studenty, máte nárok na tzv. slevu na studenta. Týká se všech studujících (kromě těch na doktorském studiu), kteří jsou zaměstnaní na DPP či DPČ 

a kterým ještě nebylo 26 let.

Slevu uplatníte tak, že u zaměstnavatele podepíšete prohlášení k dani, což je onen pověstný růžový papír, se kterým se ještě určitě několikrát setkáte. Díky tomu pak ušetříte až 4 020 Kč ročně (335 Kč měsíčně), které by se vám jinak z výplaty strhly.

Tarify pro studenty

Věděli jste, že jako studenti můžete ušetřit i na mobilních tarifech? Čeští operátoři nabízejí pestrý výběr tarifů pro mladé. Ve srovnání s běžnými tarify jde o rozdíl v ceně ve výši i 300 Kč. Přesvědčte se sami a vyberte si:

 

 

V případě O2 dokonce nepotřebujete ani žádný studentský průkaz či potvrzení o studiu. Pokud si vyberete tarif u jiného operátora, než kterého momentálně máte, myslete na to, že budete muset operátora změnit. To je už v dnešní době docela jednoduché – stačí se spojit s novým operátorem a předat mu váš ověřovací kód účastníka (neboli OKU kód), který máte ve smlouvě se svým operátorem. Případně můžete svému operátorovi zavolat na infolinku a na kód se zeptat.

Studentské bankovní účty

Oproti běžným účtům jsou ty studentské výhodnější hned z několika důvodů. Založení i vedení účtu bývá většinou zdarma, stejně jako vydání platební karty a následné výběry z bankomatů. Konkrétní banky však mají podmínky u studentského účtu různé, při jeho zřizování účtu si tedy raději zjistěte odpovědi na následující otázky:


  • Jaké jsou u účtu poplatky? Některé banky sice za vedení studentského účtu nic nechtějí, ale peníze si pak strhnou jinde – například za odchozí platby nebo výběr z bankomatu.
  • Co ke zřízení studentského účtu potřebuji? Stačí potvrzení o studiu, nebo je potřeba něco jiného?
  • Jak je to s účtem, pokud vycestuji na studijní pobyt do zahraničí? Účtuje si banka něco za výběr ze zahraničních bankomatů? Jsou banky, které vám ke studentskému účtu zdarma zřídí i účet eurový – pro případ, že byste ho potřebovali kvůli programu Erasmus+.

 

Nejvýhodnější jsou samozřejmě studentské účty s nulovými poplatky. Někde vám banky ke studentskému účtu nabídnou i službu kontokorent tedy možnost čerpání peněz až do minusu. Vždy dobře zvažte, jestli je tohle lákadlo rozumné a jestli by vám náhodou nezpůsobilo víc škody než užitku.