blogimg

Úrazové pojištění dětí: Vyplatí se?

Provident
18 07 2019 09:00

Víte, kdy byste měli pojistit své dítě a kdy je to doslova nutnost? Dovolenou nebo odjezdem na tábor to rozhodně nekončí.

S dětskými úrazy se lékaři setkávají častěji o prázdninách

Statistiky z posledních let hovoří jasně. Kvůli nehodě – ať už jde o nevinné zakopnutí, nebo třeba vážný úraz z trampolíny – u nás každý rok skončí v nemocnici více než 33 tisíc dětí. Vždyť jen se zlomeninou přišlo v roce 2017 do ordinací na 85 tisíc dětí do 14 let. Největší nebezpečí dětem hrozí o prázdninách. Příčinami nejsou jen nepozornost nebo zbrklost. Ke slovu se dostává také mnohem více sportovních aktivit, dobrodružství a různé výlety do přírody, při kterých se děti snadno zraní.

Věděli jste, že nejvíce úrazů se přihodí pří jízdě na kole nebo kolečkových bruslích, při skákání na trampolíně a v neposlední řadě během různých táborových aktivit? Velkým – nejen letním – strašákem jsou také dopravní nehody.

Úrazové pojištění: ano, nebo ne?

Každý úraz bolí, omezí vaše plány a navíc není nikdy předem jasné, jak dlouho potrvá rekonvalescence. Nezřídka také znamená finanční zátěž pro rodinu. Když jako rodič musíte zůstat po nějakou dobu doma a pečovat o malého maroda, je na výplatní pásce znát každý den. Na ty nejdrobnější úrazy není třeba se nijak zvlášť pojišťovat. Náklady spojené s léčbou se budou pohybovat v řádech stokorun. A tuto sumu by měla většina lidí zvládnout pokrýt z úspor nebo z pravidelného měsíčního platu.

Třeba takové zlomeniny se však hojí i 4 až 8 týdnů v případě dolní končetiny. I když je to zhruba poloviční doba než u dospělého, stejně je třeba počítat s výpadkem příjmu. A tisícovky od pojišťovny mnohdy zachrání napjatý rodinný rozpočet.

Nezbytné je pak úrazové pojištění v případě, že vaše dítě pravidelně navštěvuje nějaký sportovní kroužek. I mezi dětskými sporty existují ty rizikovější. Gymnastika, in-line bruslení, jízda na koni, jízda na BMX (ale i freeride nebo downhill cyklistika), skateboarding nebo chlapci oblíbený parkur. Před uzavřením pojistky je dobré myslet na jedno – výše pojistného plnění by měla dítěti zajistit adekvátní péči i v případě vážného úrazu. Takové pojistky poznáte podle karenční doby (to je doba, během které se pojistné plnění nevyplácí). Drobné úrazy vám sice pojištění s karenční dobou 30 nebo 40 dní krýt nebude, o to vyšší však bude pojistné plnění při vážných zraněních a dlouhodobé rekonvalescenci.

Nejvýhodnější pojistka? Ta, která kryje vás i dítě zároveň

Mnoho pojišťoven umožňuje zahrnout dítěte do pojistky rodičů. Anebo se na děti vztahuje pojistné plnění rovnou. Než tedy uzavřete samostatnou pojistku pro své dítě, nejprve zjistěte, co všechno nabízí vaše pojistka.

Tyto možnosti však neposkytuje pouze úrazové nebo životní pojištění, ale i spousta menších pojistek, jako je třeba ta k půjčce. Například KOMPLEX pojištění k půjčce od Providentu, které vám pomůže splácet v případě úrazu nebo nemoci, se částečně vztahuje i na děti. V případě hospitalizace vašeho dítěte a jeho následné rekonvalescence totiž dostanete plnění do výše 10 000 Kč – stejně jako by se úraz či nemoc přihodily vám.

Nezapomeňte na Cestovní pojištění

Mnoho lidí nechává své dítě připojistit až v momentě, kdy se celá rodina chystá na dovolenou. Plánujete-li vyrazit po Čechách, není třeba vymýšlet nic speciálního. To platí i o táborech, školách v přírodě a dalších krátkodobých výpravách, během kterých nemáte na děti přímý dohled. V těchto případech by totiž mělo fungovat – stejně jako po celý zbytek roku – dobré úrazové pojištění a základní pojištění, které poskytuje vaše zdravotní pojišťovna. Speciální připojištění je však vhodné například tehdy, pokud se chystáte se staršími dětmi vyzkoušet některý z rizikových sportů.

Něco jiného je ale cestování do zahraničí. Tady nastupuje cestovní pojištění. Před uzavřením se stejně jako u úrazového pojištění přesvědčte, zda pojistka kryje i vaše děti.