spotrebicu

11 způsobů, jak ušetřit při nákupu spotřebičů

Provident
15 01 2018 10:00

Novoroční slevy jsou tu. I tak je ovšem potřeba zvážit i sebelákavější nabídku. Říká se: „nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit levné věci.“ A všichni jsme si jistě už v praxi ověřili, že je to naprostá pravda. Naučme se nyní ušetřit, ale nekupovat laciné zboží.

Slevy

Varianta, která napadne asi každého, je nejběžnějším způsobem, jak koupit levnější spotřebiče. Pokud tedy můžete, je dobré počkat. Větší obchody pořádají slevové akce pravidelně, některé je možné odhadnout i předem (novoroční výprodeje, Black Friday, apod.)

Množstevní sleva

Poohlédněte se také po množstevních slevách, kdy je potřeba koupit celý „balíček“. Taková pračka a sušička může být levnější v případě, že koupíte oba spotřebiče najednou, než kdybyste je kupovali zvlášť.

Starší modely

Půjdete-li vybrat např. novou televizi do obchodu, první uvidíte nejnovější a nejdražší modely. Proto ještě před tím, než do obchodu půjdete, sepište si parametry, které vyžadujete od nové televize (značku, velikost, minimální rozlišení,…) a vybírejte podle nich. Určitě takovou televizi najdete i v loňských modelech.

Drobná poškození

Zejména u vestavných spotřebičů se v obchodě poptejte po mírně poškozeném zboží. Myčka, která má drobný škrábanec na straně, která bude u zdi nebo vestavná v kuchyňské lince, poslouží naprosto skvěle i se škrábancem. Navíc samozřejmě za nižší cenu.

Rozbalené zboží

Pokud potřebujete nový spotřebič, není moc případů, ve kterých byste ho potřebovali i s krásnou a nepoškozenou krabicí. Poptejte se na rozbalené či vystavené zboží bez krabice. Existují i servery, které přímo rozbalené zboží nabízí (např. rozbaleno.cz). Dostanete ho sice bez originální krabice, přesto nové, nepoškozené a se zárukou. A samozřejmě levněji.

Srovnávejte

Stejné zboží nabízí několik obchodů. Projděte jich tedy více, ať máte jistotu, že kupujete nejlepší variantu. Internetové obchody můžete porovnat jednoduše například na heureka.cz.

Vyměňujte

Některé obchody nabízí slevu na nový spotřebič výměnou za ten starý. Vy tak ušetříte a starosti s odvozem starého spotřebiče také zmizí. Zkusit můžete např. letgo.cz.

Sociální sítě

Na sociálních sítích naleznete mnoho skupin, kde lidé nabízí nepotřebný majetek. Naleznete tam i téměř nové zboží, které se někomu nehodí třeba jen z důvodu stěhování.

Prodávejte

Plánujete koupit nový spotřebič, ale ten současný je stále funkční a v pořádku? Prodejte ho, abyste získali peníze na nový spotřebič, který vám aktuálně bude vyhovovat nejlépe.

Méně je více

Reklamy vás mohou nalákat na všemožné „vychytávky“ navíc. Lednice dnes umí uchovávat déle čerstvé potraviny, čepovat filtrovanou vodu a v noci svítit, abyste k nim ve 2 ráno snáze našli cestu, až vás bude honit mlsná. Potřebujete to ale? S ohledem na rozpočet tedy zvažte, jaké funkce opravdu využijete.

Kreditní karta

Některé kreditní karty nabízejí určité procento z nákupu zpět. Jste-li jejich vlastníkem, nezapomeňte nákup spotřebiče zaplatit tímto způsobem. Vrátit se vám tak může velice zajímavá částka. Pozor si ovšem dejte na bezúročné období, které vám vaše banka pro kreditní kartu nabízí. Pokud byste peníze za spotřebič nesplatili do konce bezúročného období, nákup by se vám naopak výrazně prodražil.