blogimg

3 metody, jak ušetřit peníze

Provident
12 10 2017 06:30

Téma, jak ušetřit, řeší většina z nás. Někomu to jde lépe, někomu moc ne. Naučme se 3 metody, které je dobré vyzkoušet, abychom zvládli efektivně šetřit.

Metody, jak ušetřit, máme všichni. Jen ne všechny fungují a ne vždy máme dost vůle je dodržet. Od tradičních metod, kdy se každý den drobné mince hází do velké sklenice, se zkusme přesunout k takovým tipům, které nám pomohou našetřit si více než jen pár drobných.

 

 

Metoda č. 1: Nejdříve zaplaťte sami sobě

Jednou z nejlépe fungujících metod, jak ušetřit, je zaplatit nejdříve sobě. A to opravdu znamená ještě dříve, než zaplatíte účty a platby pro někoho jiného. Po zaplacení účtů vám pravděpodobně zbyde tak nízká částka, že ukrajovat z ní bude psychicky mnohem těžší.

Částka je libovolná a záleží jen na vás, jak bude vysoká. Určit takovou sumu je potřeba samozřejmě s rozumem a s ohledem na výši výplaty a závazků. Může to být například 5 - 10 % z výplaty, pokud nám to závazky dovolí.

Plaťte si automaticky

V ideálním případě si nastavte trvalý příkaz, který vám v den výplaty určenou částku převede na váš spořicí účet.

Většina lidí si brzy zvykne, že má o tuto sumu prostě poníženou výplatu, a počítá tak s nižším obnosem k útratě. Navíc bez pocitu, že by měli méně peněz než obvykle.

 

 

 

Metoda č. 2: Udělejte si plán nákladů

Tato metoda, která vyžaduje trochu matematiky, je údajně tou nejchytřejší.

Vezměte si tedy kalkulačku a papír nebo jednoduše excelovou tabulku a vypište si své příjmy a výdaje. Teprve ve chvíli, kdy máme vše jasně sepsané, můžeme lépe naplánovat, na čem se dá ušetřit.

Takhle to dělají největší firmy na světě, takže to zaručeně bude fungovat i pro vaši domácnost. Zabere to na začátku trochu času, ale čas jsou také peníze, že? Takže vynaložený čas se vám jistě brzy vrátí v hotovosti.

Mít plán jednoduše pomáhá za všech okolností. Udělat si plán nákladů tak pomůže náklady snížit. Jinými slovy si tak vytvoříte plán, kolik peněz si dokážete odložit stranou, třeba na spořicí účet.

V kombinaci s metodou číslo jedna tak můžete rozumně ušetřit dost peněz díky troše snahy a pár omezením v utrácení. A časem s vás možná budou milionáři ;)

 

 

Metoda č. 3: Schovejte peníze sami před sebou

Třetí metoda je částečně podobná té první, ovšem s tím rozdílem, že své peníze ihned po výplatě před sebou schováte na více účtů, aby vás nelákalo je utratit.

Ověřenou metodou je mít 3 spořicí účty:

  • Účet na nouzové situace
  • Účet pro plánované velké výdaje
  • Účet pro peníze na důchod

 

Nouzové situace

Mít záchrannou rezervu ve výši 3 až 5 měsíčních platů se opakovaně doporučuje v každém článku i diskuzi na toto téma. Jedná se o ideální částku pro případ ztráty zaměstnání či jiných nouzových situací.

Díky této rezervě budete každý měsíc klidnější, než kdybyste žili od výplaty k výplatě a navíc s rizikem, že pokud se něco stane, příští měsíc můžete být doslova na nule.

Na tento účet je dobré nesahat (vlastně raději ani nekoukat) do chvíle, kdy nouzová situace nastane. Takový účet by měl mít každý z nás.

Velké výdaje

Druhým účtem je účet pro plánované velké výdaje. Plánujete v létě dovolenou nebo vám dosluhuje auto? Vyčleňte si účet na podobné náklady, kam si budete odkládat rozumně vysokou sumu. S rostoucí sumou na účtu vás bude šetření více bavit a budete se těšit na plánovaný nákup.

S financemi na běžném účtu ušetříte potřebnou částku výrazně později, jelikož vás budou naspořené finance lákat k útratě za něco menšího a levnějšího. Chce to vůli, ale jde to!

Vaše budoucnost

No a poslední účet je nejméně důležitý, pokud nemáte dostatek peněz, které si můžete dávat stranou. Někdy se dá taky spojit s jedním z předchozích dvou účtů. Jestli ale máte ve výplatě dostatečnou vůli, bude skvělé, když si něco odložíte i na tento třetí účet – účet na důchod.

I při malých měsíčních částkách tam za 20 – 30 let naleznete sumu, která vás určitě potěší a najdete pro ni využití.