blog

Historická platidla na českém území

Provident
08 08 2017 09:00

Doba, kdy se platilo domácí zvěří nebo plátěnými šátky je nenávratně pryč. Ohlédněme se o několik staletí zpět, a připomeňme si platidla na českém území.

Platidla na českém území prošla svým vývojem jako téměř vše. Některá si možná budete pamatovat ze školy, jiná vás možná překvapí. Víte, za kolik brakteátů bylo možné koupit například jehně?

První historická platidla na českém území

Statéry

Statéry jsou zlaté keltské mince. Jsou prvním platidlem na českém území, o kterém víme. Lidé jim říkali duhovky kvůli jejich třpytu na slunci.

foto: wikipedia

 

Denáry

Tato platidla na českém území známe ve dvou druzích: české denáry a moravské denáry. Platilo se jimi zhruba od poloviny 10. století do 13. století a byly na nich zobrazeny křesťanské motivy.

Za 1 denár jste mohli koupit deset slepic.

foto: pokladypodnami.cz

 

Brakteáty

I zde najdeme rozdělení na české a moravské. Brakteáty byly vydávány Přemyslem Otakarem I. A Přemyslem Otakarem II, tedy zhruba v letech 1210 – 1300 české brakteáty a asi 1250 – 1300 moravské. Brakteáty byly zvlněné, proto se také nazývaly plecháče.

Za 12 plecháčů byste koupili jedno jehně.

foto: wikipedia

 

Groše

Po brakteátech přišly groše, které platily od roku 1300 do konce 16. století. I poté se dlouho využívaly jako drobné.

Razily se v Kutné Hoře a jeden groš se dělil na 12 haléř§ (parvů).

Za 1 groš byste v 15. století koupili jednu slepici.

foto: wikipedia

 

Tolary

Další platidla na českém území byly Tolary. Jejich název vznikl z německého „Joachimsthaler“, tedy z údolí sv. Jáchyma (což je lokalita v krušných horách se stříbrnými doly). Pochází tedy ze stříbra v Jáchymově a dal je razit Jáchym Šlik.

foto: Česká numismatická společnost

 

Krejcary

Ty platily od vzniku Habsburské monarchie roku 1526.

foto: stribrnak.cz

 

První papírová platidla na českém území

Bankocetle

Bankocetle jsou prvním papírovým platidlem na českém území. Platily souběžně s krejcary.

foto: Roman Vondrouš

 

První Koruny

Koruny

Dne 11. srpna 1892 byla vyhlášena korunová měna. Koruna byla rozdělena na 100 haléřů. První bankovky byly vydány v roce 1919 a první mince (20korunové a 50korunové) o 2 roky později.

foto: sberatelske-mince.cz

Další články nejen o platidlech na českém území

Historická platidla jsou jistě zajímavá nejen pro numismatiky a milovníky historie. Přečtěte si také článek o nejvzácnějších mincích v hodnotě milionů nebo o zajímavých ochranných prvcích na bankovkách.