blog

Jak uchránit děti před zadlužením? Finanční gramotnost v praxi

Provident
14 01 2022 10:00

Podle projektu Zadlužené děti je momentálně v České republice okolo 4000 dětí, které jsou v exekuci, a další desetitisíce si „své“ dluhy převádějí do dospělosti. Jak se stane, že má nezletilé dítě dluhy?

Když se rodiče nestarají

Problém zadlužených dětí má ve většině případů jednoho viníka – rodiče. Ti jsou sami velmi často ve finanční tísni a neuvědomují si, že dluh nezletilých s dětmi postupně roste až do plnoletosti. Podle portálu Zadlužené děti se děti nejčastěji dostávají do exekuce kvůli jízdě v MHD na černo. Pokutu v takovém případě rodiče odmítli zaplatit na místě a zároveň ji nechali vypsat na dítě.

Původní pokuta v řádu stokorun se nezaplacením mnohonásobně zvýší. Potomek tak místo oslavy vstupu do dospělého života prochází svou první zkušeností s dluhovou pastí a exekucí, z čehož se jen těžko dostává.

Dobrou zprávou pro děti však je, že od července 2021 platí novela občanského zákoníku o zadlužení dětí. Ta zavádí ručení zákonného zástupce za dluhy, které přesahují jmění nezletilého potomka. Novela také znemožňuje soudům vydat proti nezletilému dítěti platební rozkaz i rozsudek pro zmeškání. Cílem této novely je, aby děti nemusely v 18 letech řešit dluhy, které vznikly v dětství a za které měl odpovídat rodič.

Kdy přechází dluhy z rodičů na děti?

Další častá otázka, kterou řeší spíše už dospělí potomci. Pokud rodič zemře, jako potomci většinou něco zdědíme. Zdědit se však dá majetek i dluh. Dědictví můžete naštěstí odmítnout. O tom, že dědíte, vás informuje soud a zároveň vás upozorní na právo odmítnutí. Odmítnutí dědictví musíte před soudem nebo notářem do 1 měsíce od vyrozumění. Tím se dluhů po rodičích zřeknete. Jen pozor, vzdáte se nejen dluhů, ale celého dědictví, tedy i majetku.

TIP: Víte, jak jednoduše zjistit, jestli někde něco nedlužíte? V článku: Zapomenuté dluhy: Ověřte si, že nejste na seznamu dlužníků, se dozvíte, jak na to.

Finanční gramotnost pro děti aneb předcházejte jejich zadlužení

Podle posledního průzkumu České bankovní asociace se čtvrtina Čechů přiznala, že finanční znalosti získali až vlastními zkušenostmi. 29 % rodičů se pak snaží předat základy finanční gramotnosti dětem na prvním stupni, 26 % už v předškolním věku. Je normální učit děti slušnému a zodpovědnému chování, stejně tak bychom je měli učit i zodpovědnosti ve vztahu k penězům.

Jak naučit děti finanční gramotnosti?

Začněte jim dávat kapesné. Díky tomu pochopí hodnotu peněz, naučí se spořit a poznají na vlastní pěst, proč je důležité rovnoměrně hospodařit s výdaji během celého měsíce. V článku: Jak vysoké dát dětem kapesné, jsme se rozepsali více.

Jak uchránit děti před zadlužením

4 tipy, jak pomocí hry dětem vysvětlit hodnotu peněz

  • S finanční gramotností můžeme začít už u předškoláka. Ukažte mu, že peníze nerostou na stromě. Při návštěvě v potravinách si povídejte o tom, kolik jednotlivé potraviny stojí a kolik stojí třeba nákup na jeho oblíbené jídlo. Porovnávejte jednotlivé výrobce a vysvětlete dětem, že hezký barevný obal většinou také znamená vyšší cenu.
  • Doma si zahrajte na obchod, vyrobte si společně hrací peníze a naučte je porovnávat hodnoty peněz. Vysvětlete, jak si spořit peníze, jak funguje půjčka.
  • Nebojte se školákům ukázat, jak hospodaříte s penězi vy. Vysvětlete jim, jak vysokou dostáváte výplatu, jaké jsou vaše pravidelné platby, jako je nájem a služby, a kolik vám pak zbývá na jídlo a jejich hračky. Pomocí vaší hodinové sazby jim ukažte, kolik hodin musíte pracovat, abyste jim mohli koupit panenku nebo autíčko.
  • Vy sami musíte být příkladem. Nemá cenu děti učit, jak efektivně hospodařit s penězi, když vám se to moc nedaří. Jak na rodinný rozpočet vám poradíme v dřívějším článku.

 

TIP: Víte, jak mluvit s dětmi o penězích, když je vaše finanční situace špatná? V dalším článku jsme se o tom rozepsali více.