blog

Jak vyrobit domácí kosmetiku

Provident
21 06 2017 09:00

Vyrobte si vlastní domácí přírodní kosmetiku, která vám nejen ušetří peníze, ale ještě si při její výrobě můžete užít fajn zábavu třeba s dcerkou nebo maminkou.

Jak vyrobit domácí kosmetiku? Nejrůznější reklamy lákají na přírodní kosmetiku, která neubližuje zvířatům, planetě, ani našemu tělu. Ve většině případech takové benefity ovšem jdou ruku v ruce s vyšší cenou, která možná chrání planetu, ale rozhodně ne naše peněženky.

Rychlé tipy jak vyrobit domácí kosmetiku

  • Pro jemnou pleť vyzkoušejte medovou masku. Základem je uvolnit póry v teplé sprše nebo nad kouřící miskou s horkou vodou. Poté stačí už jen nanést med na obličej a nechat působit 20 – 30 minut. Opláchněte a na závěr ještě omyjte studenou vodou obličej, aby se póry zase stáhly a nedostával se do nich prach a nečistoty.
  • Mastné vlasy trápí spoustu lidí a ty správné šampony nepatří mezi levné záležitosti. Vyzkoušejte smíchat 1 díl bílého octu s 5 díly destilované vody. Ocet můžete utlumit kapkami esenciálních olejů, pokud máte. Třeba mátový olej jistě pomůže.
  • Pokud vám doma zbyde starší avokádo, které už nebudete jíst, protože je už přezrálé, můžete ho rozmixovat s kokosovým mlékem nebo smetanou v mixéru. Vlasový kondicionér je na světě.
  • jílovou masku si vaše pleť zamiluje. Stačí k tomu asi čtvrt hrnku jílu a trocha vody tak, aby vznikl krém. Ten rozetřete na obličej a nechte 20 minut působit. Poté můžete vyrazit třeba na rande. Samozřejmě až po opláchnutí masky vodou :)
  • Pleťový krém s kokosem. Kokosový olej má tolik využití, že možná nebudete vědět, jestli se jím dříve natírat, nebo ho raději jíst. Pokud ho ale smícháte se lžičkou oleje vitaminu E a pár kapkami esenciálního oleje, získáte léčivý i osvěžující krém pro svou pleť.
  • Olej z vitaminu E využijete i do následujícího receptu na sprchový gel. Vezměte půl plechovky plnotučného neslazeného kokosového mléka, přidejte 2/3 hrnku tekutého kastilského mýdla, 3 lžičky vitaminu E a pár kapek esenciálního oleje. Vše v lahvi protřepejte. Uchovávejte v ledničce a spotřebujte do týdne.

Vyrobte si vlastní mýdlo jako dárek

Recept z jedné suroviny zvládne naprosto každý, tak proč ho nevyzkoušet :) Stačí si koupit již vyrobenou mýdlovou hmotu a zbytek je už na vaší fantazii a šikovnosti.

Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky a v hrnci ji nechte rozpustit. Až vychladne, stačí hmotu nalít do předem připravených formiček. Můžete použít i různě zdobené formičky, které se používají například na čokoládové figurky, uděláte si tak mýdla nejrůznějších tvarů. Použít můžete i oblíbená razítka, kterými se zdobí cukrářské výrobky. Pokud chcete barevná mýdla, pak jen přidejte požadované rostlinné barvivo do bílé mýdlové hmoty.

Mýdlo může být i krásným dárkem. Kupte si transparentní mýdlovou hmotu a ve fázi nalití do formiček přidejte oblíbený kvítek ze zahrady přímo do formičky. Mýdlo tak bude krásné na pohled a vy z něho budete mít ještě větší radost.

 

Naučte se také vyrobit vlastní čisticí prostředky na úklid celé domácnosti za pár korun.