blog

Kam uložit naspořené peníze

Provident
17 10 2017 09:00
Kam uložit naspořené peníze může řešit každý, kdo se řídí jednou z metod spoření, které jsme se naučili v minulém článku, a má tak nějakou zajímavější sumu k uložení. Vybrali jsme pro vás několik možností, kam uložit peníze, včetně tipů, jak je možné je zhodnotit.

 

 

Pod matraci

Ustlat si na penězích a nechat si o nich zdát může být jedním z řešení, kam uložit své naspořené peníze. Doporučit snad můžeme jedině volbu papírových bankovek, aby vás mince netlačily do zad. Rozhodně tuto volbu nedoporučujeme v případě, že bydlíte se spolubydlícím, kterého dostatečně neznáte.

Varujeme i před zakopáváním peněz na zahradě. Pokud se vám do nádoby s penězi dostane vlhkost (což je pod zemí dost pravděpodobné), budete mít ze svých úspor jen hodně drahou kaši, za kterou si s naprostou jistotou moc nekoupíte.

Do trezoru

Tato volba je o trochu moudřejší než „schovka“ pod matrací nebo zakopávání pokladu, ovšem opravdu jen o trochu. Tato varianta je vhodná pouze při případy, kdy si šetříme například na novou pračku, a tak si odkládáme hotovost určenou pro takový nákup. Až bude v trezoru dost, vybereme a pračku koupíme v hotovosti.

Dlouhodobé spoření větších částek ovšem v trezoru význam nemá. Proto je vhodnější vložit peníze do banky, kde získáme alespoň nějaké drobné navíc díky úrokům.

 

Na spořicí účet

Uložit peníze na spořicí účet je jednou z variant, která se vyplatí. Ačkoliv úrokové sazby jsou v dnešní době většinou pod jedno procento ročně, při vyšší naspořené částce jsou to alespoň nějaké drobné navíc, které matrace ani trezor neposkytují.

Výhodou spořicího účtu je rychlá dostupnost naspořených financí v případě potřeby. Spořicí účet můžete mít u stejné banky jako běžný účet, takže jejich převod mezi účty je v řádu vteřin. Pokud se chcete vyhnout útratě naspořených peněz, je lepší mít spořicí účet u jiné banky, kde na peníze neuvidíte z běžného účtu.

Pro lepší úrokovou sazbu je obvykle potřeba splnit nějaké podmínky (měsíční útrata kartou na běžném účtu, minimální obraty, atd.), takže je dobré zaměřit se na ně při volbě účtu. Nevýhodou je, že se úroková sazba může kdykoliv změnit a to obvykle směrem k horšímu. Pozor si dejte i na omezenou výši sumy, kterou můžete spořit.

 

Na termínovaný vklad

Termínovaný vklad obvykle nabízí o něco větší procentuální úročení než spořicí účet. Ovšem výměnou za to, že vložené peníze z účtu nevyberete po předem stanovenou dobu. Jde tedy o vklad na dobu určitou s jasně stanovenou úrokovou sazbou.

Předčasný výběr je potrestán sankcí, což je někdy ve formě úroků, jindy i s poplatkem. Volte tedy opatrně.

Výhodou je, že dohodnutou úrokovou sazbu máte garantovanou po celou dohodnutou dobu spoření.

 

Na stavební spoření

Víte už nyní, že minimálně následujících 6 let nebudete potřebovat naspořené peníze či jejich část? Pak je tedy volbou spoření i stavební spoření. K vlastnímu spoření totiž navíc dostanete i státní podporu ve výši až 2000 Kč ročně.

Nevýhodou je, že doba spoření je minimálně 6 let. Naopak ale získáváte úrokovou sazbu, která převyšuje inflaci, což u spořicího účtu ani u termínovaného vkladu není jisté.

Na penzijní spoření

Nechcete spoléhat jen na státní důchody? To je moc dobrý nápad v případě, že se chcete mít v důchodovém věku alespoň trochu dobře a nepracovat, až dokud to půjde.

Penzijní spoření je podporováno státem v podobě příspěvku ve výši od 90 do 230Kč měsíčně a nabízí daňovou úsporu při spoření nad 1000 Kč měsíčně. Na penzijní spoření vám navíc může přispět i zaměstnavatel, pokud takovou pomoc nabízí v rámci benefitů.

Nevýhodou je, že spoření není garantované, jde vlastně o investice, navíc bez pojištění. Pokud budete chtít peníze vybrat dříve, počítejte se sankcemi.

 

Do fondů

Investovat do fonců a cenných papírů umožňuje většina bank. Tato varianta na první pohled vyžaduje odbornější znalosti a zkušenosti, ale ve skutečnosti je to docela snadné. Investovat můžete přes svou banku nebo investiční skupinu a to i menší částky. Existují možnosti rizikové, které mají velmi zajímavý výnos, pokud vše vyjde tak, jak má. U těch méně rizikových se snižuje i výnos.

Zejména banky často nabízí investice do fondů, což jsou investiční produkty, kde si zákazník kupuje podíl ve skupině, investující do několika různých oblastí. Nutné je vědět, že při zvolení špatného investičního produktu bohužel proděláte. Na druhou stranu i konzervativní investiční produkt má v současné době větší výnosy něž průměrný spořicí účet.

 

Ať už se tedy rozhodnete pro jakékoliv místo, kam uložíte své naspořené finance, vždy je potřeba počítat s klady i zápory. Jen tak je možné vybrat variantu, která vyhovuje právě vám.