blogimg

Zajímavé ochranné prvky bankovek

Provident
11 07 2017 09:00

Ochranné prvky bankovek mají zcela jasný cíl. Ovšem vytvořit takovou ochranu, kterou nenapodobí šikovní padělatelé, není vůbec snadné.

Ochranné prvky bankovek je potřeba neustále zdokonalovat. Zatímco v dobách vzniku papírových bankovek bylo natolik složité napodobit používaný papír a tisk, že nebylo potřeba řešit bezpečnostní ochranu, dnes je nutné myslet na ty nejjemnější detaily.

Padělek je do detailu zpracovaná kopie originálních zákonných peněz. Ochranné prvky bankovek, které rozliší padělky od platných platidel, jsou někdy vidět pouhým okem, jiné jsou zase utajovány, aby bylo těžší je napodobit.

Z důvodu bezpečnosti tak nalezneme na různých bankovkách různé ochranné prvky bankovek. Pojďme se nyní podívat na ty z nejzajímavějších.

Zajímavé ochranné prvky bankovek

  • Zvuk – Papír, který se pro tisk bankovek používá, není samozřejmě obyčejným papírem, na který si doma píšeme nákupní seznam. Jedná se o speciální bankovní papír, který má své specifické vlastnosti. Jednou z nich je akustika při zmačkání bankovky nebo jejím tření. Papír bankovek jednoduše zní jinak, než jak zní papír třeba ze sešitu.
  • Fluorescenční tisk – Některé bankovky využívají i obrázky vytištěné fluorescenční barvou, která je viditelná pouze pod UV světlem, nikoliv na běžném světle. Tato ochrana patří mezi ochranné prvky bankovek už delší dobu.
  • Vodoznak – Tento prvek může vypadat jako obrazec nebo jako značky a je viditelný proti světlu. Vytvořit se dá pomocí síta nebo vytlačením či stlačením papíru. Najdeme ho na většině československých bankovek.
  • Proužek – kovového nebo pokoveného proužku jsme si všichni jistě všimli i na našich současných bankovkách. Často na něm můžeme vidět hologram nebo text. Proužek je někdy zcela vnořen v papíru, jindy je částečně viditelný i na povrchu.
  • Vlákna – do papírové hmoty se můžou přidat i ochranné prvky bankovek v podobě syntetických vláken. Některá pod UV světlem září, jiná vidíme i na běžném světle, ale pod UV navíc změní svou barvu.
  • Magnet – Dolarové bankovky se tisknou inkoustem, který obsahuje magnetické pigmenty. Speciálními senzory se díky tomu dá ověřit pravost bankovky, a rozlišit ji tak od padělku.
  • Skrytý obrazec – bezpečnostní prvek bankovek také zvaný „sklopný efekt“ vzniká speciálním uspořádáním plastických linek. Po vhodném dopadu světla, tedy pokud bankovku zvedneme do výše očí a sklopíme do vodorovné polohy, se obrazec objeví. U českých bankovek tak uvidíme obrazec ukazující hodnotu dané bankovky.
  • Hologram – Hologram je ochranná kovová fólie, na kterou se laserem vypálí motiv. Takový ochranný prvek se velice těžce napodobuje.

 

Přečtěte si také náš článek o nejcennějších českých mincích nebo další články o ochranných prvcích bankovek.