blogimg

Provident ve světě: Mexiko

Provident
03 05 2017 09:00

Svět nabízí nespočet úchvatných míst. Navštivme společně alespoň země, ve kterých sídlí Provident. Slíbit vám tak můžeme spoustu zajímavostí, které vás možná překvapí.

Provident v České republice za svých 20 let působení stihl spoustu věcí, o kterých jste možná nevěděli. Takovým faktem může být i to, že Provident je členem mezinárodní skupiny, která působí v 11 zemích světa. Jednou z nich je například Mexiko. Přečtěte si 20 zajímavostí o této překrásné zemi.

20 zajímavostí

  1. Mexiko je 14. největší zemí na světě geograficky a 11. největší v počtu obyvatel.
  2. 60 % populace tvoří Mesticové, kteří v sobě mají evropskou i severoamerickou krev.
  3. V Mexiku existuje přes 60 domorodých jazyků. Pouze v Indii jich můžete slyšet více.
  4. Naleznete zde přes 30 000 druhů rostlin, 1 000 druhů ptactva a přes 1 500 savců, plazů a obojživelníků, pro které je Mexiko rodným domovem. Mexiko díky tomu patří mezi 5 zemí světa s nejrozmanitější přírodou.
  5. 39 % všech mořských savců světa žije nebo navštěvuje Cortézovo moře (Kalifornský záliv) a téměř všichni plejtvákovci šedí světa se rodí poblíž mexického pobřeží u Baja.
  6. Každoročně miliony motýlů Monarchů stěhovavých migrují tisíce mil do Mexika.
  7. Mexiko má přes 29 000 archeologických nalezišť a nová se stále objevují.
  8. V Mexiku je největší aréna na světě pro býčí zápasy, jmenuje se Plaza de Toros a vejde se do ní 50 000 diváků.
  9. Mnoho oblíbených jídel a ingrediencí pochází z Mexika nebo tam byly poprvé domestikovány. Například vanilka, červená rajčata, čili papričky, avokádo nebo kukuřice.
  10. Oficiální jméno Mexika je Estados Unidos Mexicanos, tedy Spojené mexické státy. Název vznikl podle hlavního města Mexico City. Mezi 14. – 16. stoletím, kdy Aztékové dominovali většině země, hlavní město neslo název Mexico-Tenochtitlán.
  11. Mexiko je domovem vzácného králíka lávového, který je druhým nejmenším druhem králíka na světě.
  12. Pacifické pobřeží Mexika je součástí tzv. Ohnivého kruhu, oblasti s nejsilnějším zemětřesením a sopečnými oblastmi. Ohnivý kruh obsahuje přes 450 sopek a má zhruba 75 % aktivních sopek světa. Za nejnebezpečnější sopku v Mexiku je považován Popocatépetl, který naleznete pouhých 70 km od Mexico City.
  13. Mexická vlajka je tvořena třemi vertikálními pruhy: levý zelený pruh znamená naději a nezávislost, prostřední bílý zase čistotu náboženství a červený znázorňuje krev národních hrdinů. Uprostřed je orel s hadem v zobáku a odkazuje na aztéckou legendu.
  14. Čivava, nejmenší psí plemeno na světě, se jmenuje po mexické největší provincii Chihuahua.
  15. První tištěné noviny v Severní Americe vyšly v Mexico City v roce 1539.
  16. Mexické děti nedostávají dárky na Štědrý den, ale až 6. ledna, tedy na Tři krále.
  17. Mexiko je vybudováno na ruinách velkého aztéckého města Tenochtitlán. Jelikož město stojí na jezeru, Mexiko se postupně potápí o 15 – 20 cm ročně.
  18. Největší pyramida na světa je v Mexiku. Byla skryta pod kopcem Cholula a je také největším monumentem postaveným v dějinách světa.
  19. Ženy v Mexiku nemohly volit prezidenta až do roku 1958. Nicméně v roce 1910 sehrály ženy ohromnou roli v revoluci jako špiónky, pašeráci zbraní i vojáci.
  20. Provident působí v Mexiku od roku 2003.