Provident má bankovní licenci od ČNB!

Provident
29 06 2021 09:00

Když Česká národní banka začala v roce 2016 vydávat bankovní licence, hned jsme si „stoupli do fronty“ a získali ji jako jedni z prvních. Licencování poskytovatelů úvěrů zaručuje, že na českém trhu mohou půjčovat peníze jen společnosti, které splňují přísná kritéria daná zákonem. Poskytovatelé půjček, kteří od ČNB licenci nezískali, tady nesmí poskytovat další úvěry.

Přestože jsme většinu podmínek pro získání licence ČNB splňovali už před tím, při přípravě žádosti jsme nic nepodcenili. „Pracoval na tom tým složený z lidí napříč všemi útvary naší společnosti. Žádost měla přes tisíc stran a připravovali jsme ji zhruba půl roku,“ vzpomíná mluvčí společnosti Provident Financial Kateřina Jarošová.

Bankovní licence vyžaduje přísná kritéria

Bankovní licence rozhodně není žádná formalita. Mezi kritéria k jejímu získání patří naprostá důvěryhodnost, transparentní financování, odborná způsobilost nebo minimální počáteční kapitál společnosti. Zároveň je potřeba mít správně nastavená například pravidla jednání se spotřebiteli v prodlení.

Zákon o spotřebitelském úvěru, který licence zavádí, také zvyšuje odpovědnost poskytovatelů úvěrů a posiluje postavení spotřebitelů na finančním trhu. Mimo jiné nařizuje povinnost posuzovat schopnost spotřebitele splácet úvěr, a to na základě porovnání příjmů a výdajů spotřebitele a způsobu plnění dosavadních dluhů.

„Licencování považujeme za krok správným směrem. Povinnost splňovat přísná kritéria vyčistila český finanční trh od nepoctivých firem, které často vrhaly klienty do dluhových pastí,“ uvádí Viktor Boczán, generální ředitel společnosti Provident Financial, s tím, že takové jednání paradoxně vrhalo špatné světlo i na seriózní finanční instituce.

„Některá kritéria licencování se přibližují bankovním standardům, a proto věříme, že jsou nyní spotřebitelé mnohem lépe chráněni před nechtěným předlužením,“ dodává Viktor Boczán.