blogimg

Výpověď nájemní smlouvy pronajímatelem - jakým chybám se vyhnout

Provident
15 06 2017 09:00

Pronajímat nemovitost je výborný způsob výdělku ve chvíli, kdy vám nájemník pravidelně platí. Co ovšem dělat v případě, kdy nejen neplatí, ale navíc se odmítá i vystěhovat?

Výpověď nájemní smlouvy pronajímatelem je běžnou praxí. Ne vždy je to snadné, o čemž vypráví i příběh Jitky Polednové, která pronajímá byt v jednom pošumavském městě.

Jak to celé začalo?

„Před třemi lety jsem zdědila byt po babičce, který jsem kompletně zrekonstruovala s tím, že jej začnu pronajímat. Na první nájemníky jsem ale neměla štěstí. Jednalo se o nesezdaný pár, který se rozešel, a paní z jedné výplaty nájemné nezvládala platit. Dlužila mi nájemné za tři měsíce. A tak jsem podala žalobu k soudu, který rozhodl, že mi žena musí dluh zaplatit. Jenže žena nezaplatila, protože neměla z čeho,“ vypráví paní Jitka, jak její peripetie s nespolehlivými nájemníky začaly.

„Když se k placení neměla, předala jsem rozsudek s právní mocí exekutorovi, který zjistil, že žena má již dvacet dalších exekucí. Ženě jsou proto strhávány srážky ze mzdy. Kvůli tolika exekucím ale odcházejí exekutorovi každý měsíc na účet jen velice malé částky, a teprve až dojde od ženy alespoň 1 000 korun, exekutor mi je zašle. Takže je to běh na dlouho trať a kdoví kdy své peníze uvidím.“

Opatrnosti není nikdy dost

„Bohužel jsem se z první špatné zkušenosti dostatečně nepoučila a začala jsem pronajímat byt dalšímu nesezdanému páru. Ten zpočátku platil řádně a včas. Když se ale muž v březnu s partnerkou rozešel a odstěhoval se pryč, žena zůstala na placení nájemného sama a začala se s platbami opožďovat.“

Slovní výzva k vystěhování nestačí

Nájemní smlouvu paní Jitka s tímto párem uzavřela na dobu určitou. Majitelka bytu je přesvědčena, že platnost původní smlouvy k tomuto datu končí a ona může – ale nemusí – s ženou sjednat novou nájemní smlouvu. Protože se nájemnice už teď začala s platbami za nájemné opožďovat, nepovažuje ji paní Jitka za solidního nájemníka a chtěla by si najít jiné nájemníky.

„Rozhodla jsem se tedy využít zániku nájemní smlouvy uplynutím předem dohodnuté doby nájmu. Nájemnici i jsem odmítla prodloužit nájemní smlouvu a vyzvala jsem ji, aby do jednoho měsíce po skončení platnosti nájemní smlouvy byt opustila. Žena se ale odmítla vystěhovat s tím, že platí řádně a včas, případně po urgenci rychle a v hotovosti, což není pravda, a křičí po mně, že ji nemohu z bytu vyhodit, protože nemá s dětmi kam jít.“

 

Jak se tedy zachovat správně?

  • Jitka si zjistila, že tím, že uzavřela nájemní smlouvu s oběma partnery společně, tak zatímco u muže nájem opuštěním bytu zanikl, u ženy trvá dál.
  • Pokud by ale Jitka nechala nájemnici v bytě i po skončení nájmu bydlet a nevyzvala by ji písemně do tří měsíců od skončení nájmu k opuštění bytu, tak se nájem automaticky obnovuje na stejně dlouhou dobu, na kterou byl nájem původně sjednán, maximálně pak na dva roky.
  • Pokud se nájemnice nevystěhuje do lhůty stanovené v písemné výzvě a nepředá klíče od bytu majitelce, je poté potřeba podat žalobu k soudu a na základě pravomocného rozhodnutí soudu je potom možno podat návrh na exekuční vystěhování.
  • Výpověď smlouvy musí být ze zákona dána písemně a musí obsahovat jasné důvody k ukončení smlouvy. Uvedené důvody musí být přezkoumatelné.

Jak nepostupovat a jakým chybám se vyhnout?

  • Jitka sice nájemnici ústně k vystěhování vyzvala, ta jí ale opakovaně sdělila, že z bytu dobrovolně odejít nehodlá. A tak si počkala, až nájemnice bude v práci. V její nepřítomnosti si byt odemkla a nechala všechny její věci doslova vynést z bytu na ulici.
  • Udělala ale chybu, protože na nájemnici nepodala k soudu žalobu na vyklizení bytu a neměla k tomuto kroku pravomocné rozhodnutí. A tak když nájemnice zjistila, co se stalo, podala naopak ona na Jitčino jednání trestní oznámení pro spáchání trestného činu.

 

Přečtěte si také, kdy může pronajímatel vypovědět smlouvu s okamžitou platností nebo jak připravit nájemní smlouvu správně.

Další skutečné příběhy a jejich řešení naleznete na našem blogu.