13. 02. 2023

V dobrém i zlém: v manželství společně řeší dluhy 77 % Čechů

Každý čtvrtý Čech před svým partnerem o záměru půjčit si peníze mlčí. Průzkum společnosti Provident, realizovaný u příležitosti Národního týdne manželství, ale také ukazuje, že pokud se v manželství dluhy jednoho z partnerů objeví, téměř 60 % respondentů hledá společné řešení. Průzkum upozorňuje i na to, co partneři nejčastěji vnímají jako potenciální spouštěče konfliktů v souvislosti s financemi.

Čtvrtina manželství finance sdílí, jen každý šestý pár nemá přehled

Společné finanční hospodaření je téma, k němuž se v českých manželstvích přistupuje různě. Průzkum společnosti Provident ukázal, že ačkoli v otázce společného hospodaření s penězi jsou manželé či partneři spíše opatrnější, přehled si udržují rádi. 45 % z nich tedy ve výsledku hospodaří s oddělenými účty, přičemž ale mají hrubý přehled o tom, jak jejich partner s penězi nakládá. Čtvrtina partnerů či manželů bankovní účet sdílí. Kombinaci osobního a společného účtu, ze kterého odcházejí společné platby, pak fandí každý desátý. Bez přehledu o partnerově hospodaření zůstává téměř 18 % respondentů.

O penězích s partnerem upřímně mluví tři čtvrtiny Čechů

Finanční otevřenost by měla tvořit jeden z pevných základů partnerského vztahu. I přesto 23 % respondentů necítí potřebu předem informovat partnera o plánovaných finančních závazcích, jako například zřízení kreditní karty, přečerpání kontokorentu či půjčce od rodiny. „Lidé by měli pamatovat, že většina dluhů vzniklých za dobu manželství se stává součástí společného jmění manželů. Ve většině případů tedy za tyto dluhy ručí oba manželé. Je tedy nejen etické, ale i právně závazné svého manžela či manželku o záměru zadlužit se informovat předem,” upozorňuje Lubomír Brůha, ředitel oddělení úvěrových rizik společnosti Provident Financial. Dle průzkumu Providentu tak činí 77 % partnerů, kteří o úmyslu vzít si úvěr, hypotéku či využít kreditní kartu nebo kontokorent spolu diskutují.

Průzkum ukázal, že čeští manželé se umí podržet, a to i v oblasti financí. Téměř 60 % dotázaných uvedlo, že pokud by do manželství nečekaně vstoupily partnerovy dluhy, situaci by řešili společně. Naopak 8 % Čechů by životního partnera s jeho odhalenými závazky nechalo napospas.

Spolu v hojnosti i nedostatku

Výzkum odhalil, že více než 7 % manželství negativně ovlivňuje finanční nouze. Svízelná situace, kdy manželé nemohou pokrýt všechny výdaje, je zároveň častým důsledkem svárů. Dalších 22 % párů sice nestrádá, ale i u nich nedostatek peněz občas vyvolává spory. „Současné ekonomické výzvy vzbuzují obavy i u rodin se stabilními příjmy. Pro manželství, která s rodinným rozpočtem bojovala už před inflací a zdražováním, může být řešení budoucích výdajů u ještě tenčího rodinného rozpočtu obrovským stresorem,“ potvrzuje Kateřina Brikciová, psycholožka společnosti Dirivitu.

Odborník radí: Problémy řešte pravidelně, otevřeně a společně

Podle Kateřiny Brikciové je funkčním řešením, jak situaci ještě více neztěžovat manželskými hádkami, otevřenost, vzájemná podpora a snaha řešit problémy s chladnou hlavou. “Dobře funguje společně plánovat, jednoduše si každý týden společně sednout a napsat si, jaké výdaje jsou v plánu, a kolik zbyde na útratu. Vždy je však potřeba, aby situaci řešili oba partneři a v dodržování finančního plánu byli oba disciplinovaní, a tím předcházeli zbytečným konfliktům,” dodává psycholožka.

Spory vyvolávají marnotratné utrácení i výdaje na cestování

Doba nás nutí utáhnout opasky a každý zbytečný výdaj se může stát důvodem k manželským neshodám. Jako nejčastější spouštěč rodinných konfliktů zůstávají i po třech letech neuvážené nákupy. Např. výdaje za pochutiny, elektroniku, oblečení, kosmetiku nebo zkrášlovací procedury považuje za třaskavé téma 26 % Čechů. Zajímavé je, že oproti výsledkům průzkumu těsně před nástupem pandemie zesílilo letos jako důvod pro konflikty téma dovolených a cestování. To by za příčinu konfliktu uvedlo téměř 13 % dotazovaných. Po zkušenosti s pandemických opatření zřejmě význam dovolené a cestování pro lidi vzrostl, kvůli současným nejistým ekonomickým vyhlídkám ale častěji řeší omezení výdajů právě na dovolenou.

O průzkumu

Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Sběr dat probíhal online v rámci Ipsos CASI panelu v průběhu ledna 2023. Celkem bylo dotazováno 1 050 lidí napříč celou Českou republikou.