26. 05. 2023

Češi šetří i na vlastním zdraví, zanedbávají hlavně to duševní!

Varování odborníků začínají reflektovat zaměstnavatelé

Zdražování a s ním spojený růst nákladů na život, nutí Čechy šetřit, kde se dá. Výrazné škrty zaznamenávají nejen volnočasové aktivity a koníčky, ale i významnější a nezastupitelné položky, jako potraviny a náklady na péči o zdraví. Průzkum Provident Financial odhalil, že pokud jde o vlastní fyzickou i duševní schránku, Češi se do velkých investic nepouští. Téměř 63 % lidí si platí jen tu nejnutnější péči spojenou s fyzickým zdravím. Starost o duši u Čechů zůstává na posledním místě, a to paradoxně i v době, kdy je právě tlak na psychiku vůbec nejsilnější. Někteří zaměstnavatelé ale nutnost psychické pohody u svých lidí již promítají do benefitních programů.

Nadstandardní péči si dopřeje necelá čtvrtina lidí

Zdraví je nejcennější komoditou, ale investice do něj jsou nejpodceňovanější. Dle průzkumu se totiž většina lidí v souvislosti se zdravím spokojí se základní péčí. Až 63 % Čechů tak sahá do kapsy jen pro nejnutnější položky, jako jsou doplatky u předepsaných léků či potřebné zdravotní pomůcky (zubní náhrada, brýle atd.). Většina (80 %) přitom za tyto položky utratí měsíčně do 1 000 Kč. Za nadstandardní služby v podobě specializovaných vyšetření či kvalitnější zubařské péče je pak ochotno si připlatit jen 21 % lidí. Větší smysl podle průzkumu lidé vidí v utrácení za zdravý životní styl, který často jde ruku v ruce s koníčky a volnočasovými aktivitami. Investici do sportovních aktivit, vitamínů, masáží atd. uvedlo až 40 % lidí.

Náročná doba ovlivňuje psychiku, péče o tělo přitom stále hraje prim

Za položky spojené se zdravým životním stylem, jako jsou vitamíny, doplňky stravy nebo zdravé potraviny, Češi platí nejvíce. V těsném závěsu za nimi jsou poplatky u zubaře, náklady na rovnátka, implantáty či zubní hygienu. Obě položky uvedlo téměř 49 % respondentů. Zatímco u luxusnějších komodit, jako je plastická chirurgie, není poslední příčka žádným překvapením, zanedbávaná péče o duševní zdraví může být varovným signálem. Útraty za ozdravné a lázeňské pobyty zmínilo mezi top 10 pouze 8,6 % lidí a výdaje za psychologickou a psychiatrickou pomoc dokonce jen 3,4 % respondentů.

Nejen zdravé tělo, ale i vyrovnaná duše dělá spokojeného zaměstnance

Zatímco ale lidé samotní v otázce psychického a duševního zdraví nechávají své peněženky zatím spíše zavřené, dobrou zprávou je, že potřebu podpory právě v této oblasti si postupně uvědomují někteří zaměstnavatelé. „Nejen následkem koronavirové pandemie, ale i s ohledem na aktuální ekonomickou situaci jsou zaměstnanci pod silnějším tlakem než kdy dříve. Je pro nás důležité, aby naši lidé byli v pohodě nejen po fyzické, ale i té duševní stránce. Také proto jsme zcela přehodnotili náš benefitní program, který se teď mnohem více soustředí právě na podporu psychického zdraví skrze různé přednášky, podcasty i praktická cvičení. To, že jsme se vydali tím správným směrem potvrzují i samotní zaměstnanci, přičemž benefity spojené se zdravím a psychologickou péčí upřednostňuje až 90 % z nich,“ uvádí Zuzana Dragounová HR manažerka Provident Financial. Zaměstnanci i obchodní zástupci firmy se také mohou zdarma obracet na nepřetržitou, anonymní linku pomoci, kde jsou odborníci připraveni řešit psychické, finanční či právní otázky a potíže. Tato služba je k dispozici i pro rodinné příslušníky.

Ani v Generali České pojišťovně péči o duši u svých zaměstnanců nezanedbávají „Prevence zdravotních potíží a péče o zdraví zaměstnanců je pro nás důležitým tématem. O duševní zdraví je třeba pečovat stejně jako o to fyzické, zvláště v této náročné době bychom neměli psychickou pohodu zanedbávat. Současná situace klade vysoké nároky na psychické zdraví, proto nabízíme svým zaměstnancům, kromě celé řady jiných, i ojedinělý benefit, který má podobu online psychoterapie. Zaměstnanci mohou využít pět sezení včetně párové terapie zdarma, a získat tak rychlou pomoc v případě, že ji potřebují,“ uvádí Jan Marek, tiskový mluvčí Generali České pojišťovny.

Průzkum ale potvrdil, že ale i v této oblasti čeká zaměstnavatele i zaměstnance ještě dlouhá cesta. V oblasti firemních benefitů totiž duševní péče stále zůstává na posledním místě. Naopak první příčka v oblasti zdraví dále náleží péči o fyzickou schránku v podobě Multisportek, podpory týmových sportovní aktivit atd.

O průzkumu

Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na přelomu dubna a května 2023. Celkem bylo dotazováno 1 050 lidí napříč celou Českou republikou.