14. 06. 2023

Prázdniny českých dětí?

„U babičky“ vede, následují příměstské tábory a dovolená bez rodičů. Rodiče si oproti loňsku připlatí, ale zvládají to.

Letní prázdniny jsou doslova za rohem a většina českých rodičů už má jasno v tom, jak je jejich děti stráví. Průzkum Provident Financial ukázal, že na tábor či dovolenou s příbuznými letos vyrazí aspoň polovina dětí starších šesti let. Každý druhý rodič také uvádí, že za letní dobrodružství pro své ratolesti zaplatí více než loni. Nejčastěji rodiče letní aktivity hradí z vlastních zdrojů, čtvrtině pomůže rodina.

Prázdniny u prarodičů to jistí! U táborů vedou ty příměstské

Naplánovat dva měsíce volna tak, aby o děti bylo postaráno a zároveň si prázdniny užily. To je výzva, před kterou před létem stojí snad každý rodič. Průzkum společnosti Provident Financial ukázal, že o tom, jaké aktivity naplní léto jejich dětí, již má většina rodičů jasnou představu. Nejméně polovina dětí starších šesti let si letos užije nějakou formu „tábora“, s mírnou převahou přitom vedou příměstské (50,3 %) nad pobytovými (45,7 %). Na dovolenou bez rodičů se letos vypraví téměř polovina dětí od šesti let. O jednorázové kroužky, kurzy nebo workshopy je také zájem, realizuje se při nich třetina dětí. Kromě placených aktivit ale téměř všichni rodiče (84,6 %) vysílají děti na oblíbený pobyt k prarodičům či příbuzným.

Nuda je motivující, upozorňuje psycholožka

Průzkum ukázal, že téměř každému dítěti školního věku (93,8 %) zbyde o prázdninách prostor i na tzv. domácí „nudu“ o samotě, s rodinou nebo kamarády. Např. placené hlídání dětí se přes léto chystá využít pouze 17,3 % rodičů. Podle odborníků ale není nutné panikařit. Nějaký čas bez řízené aktivity či výletů totiž nemusí znamenat zkažené prázdniny. „Někteří rodiče mají tendence dětem plánovat prázdniny tak, aby si je maximálně užily. Hledají proto činnosti, kterými by naplnily celé dva měsíce. V dobré víře ale zapomínají, že letní volno je především od toho, aby si během něj děti odpočinuly od povinností, školy, pravidelného režimu. Není na škodu, když mají prostor chvilku se nudit, vypnout, být jen tak doma s kamarády, rodinou nebo i samy. Právě nuda umí být skvělý motivátor k další akci,“ uvádí psycholožka Kateřina Brikciová z Dirivitu.

Prázdniny podražily, někde přispívá rodina, většina rodičů to ale stále zvládá

Téměř každý druhý rodič (48,4 %) uvedl, že letos za prázdninové vyžití zaplatí více než loni. Za jednu placenou prázdninovou aktivitu pro jedno dítě rodiče nejčastěji utratí do 5 000 Kč. V případě pobytových táborů, soustředění či kurzů je tato částka o něco vyšší, maximálně však do 10 000 Kč za jedno dítě. Sáhnou-li rodiče v létě hlouběji do kapsy, je to v případě dovolené s příbuznými či přáteli, kde 17 % rodičů uvedlo částku nad 10 000 Kč.

Náklady spojené s prázdninami rodiče dle průzkumu nejčastěji hradí z vlastních zdrojů, čtvrtině pak v tomto směru vypomůže rodina.

„Polovina rodičů počítá s tím, že za prázdniny pro své děti zaplatí víc než v minulých letech. Ta druhá polovina se pak snaží najít alternativní způsoby, jak svým dětem dopřát letní zážitky, které tolik nezatíží rodinný rozpočet. Pozitivní zpráva je, že rodiče přistupují k financování letních aktivit odpovědně a kvůli prázdninám svých dětí se tolik nezadlužují. I z našich interních dat víme, že zákazníci využívají půjčky v letním období více na vlastnoruční úpravy a zlepšování bydlení, rekonstrukce chat nebo na nutné opravy,“ komentuje trendy v letních investicích domácností Lubomír Brůha z Provident Financial.

Několik tipů na úspornější léto

Na výlet vyrazte vlakem

Cesta vlakem vás pravděpodobně vyjde levněji než cestování autem. Navíc některé dopravní společnosti kromě slev na jízdné právě pro děti, někdy až ve výši poloviny dospělé jízdenky, nabízí i speciální kupé pro rodiny s dětmi. Vlakem můžete navíc jednoduše přepravit i jízdní kola, takže není problém kombinovat výlet vlakem s cykloturistikou.

Najděte aktivity v okolí a zdarma

Zkuste zapátrat, co se o prázdninách děje v okolí vašeho bydliště. Akce, festivaly, koncerty, kam můžete vyrazit s dětmi a zároveň nemusíte utratit nic za vstupné. Dobrým pomocníkem v hledání mohou být nejen sociální sítě, různé FB skupiny, ale také specializované výletní portály.

Myslete na to, že zážitky nejsou jen o penězích

Mějte na paměti, že ty nejcennější věci v životě bývají zadarmo. Děti si jistě ze všeho nejraději jednoduše užijí čas, který mohou strávit s vámi. Zkuste tedy vymyslet program či výlet, který nic nestojí. Piknik v parku, krmení zvířat či dobrodružná víkendová výprava do přírody k rybníku, na hrad nebo do lesa. Táboráku a přespání v přírodě neodolá žádné dítě. Možností je celá řada!

O průzkumu

Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na konci května 2023. Celkem bylo dotazováno 479 rodičů s alespoň jedním dítětem ve věku 6 let a více napříč celou Českou republikou.