16. 10. 2023

České domácnosti v boji proti dražším energiím

Tři čtvrtiny Čechů spoléhají na LED žárovky či úspornější spotřebiče. Do energetických úprav domácnosti investují průměrně do 35 000 Kč

Uplynulé dva roky ve znamení energetické krize představovaly pro většinu českých domácností náročnou finanční zkoušku. Lidé proto již přistoupili nebo se chystají přistoupit k řešením, které jim pomohou snížit účty za energie. Tři čtvrtiny Čechů si tak pomáhají instalací LED žárovek. Oblíbené jsou i termostatické hlavice na topení či výměna spotřebičů za úspornější. Tu jen v uplynulých dvou letech podle průzkumu Provident Financial realizovalo 45 % lidí. U nákladnějších řešení si Češi chtějí pomoci dotací. Využít ji plánuje každý pátý.

Snaha ušetřit se v posledních letech projevuje téměř ve všech aspektech života českých domácností. Výjimkou nejsou ani náklady na energie, které za poslední rok raketově vzrostly. Mírnit obavy z dalšího vyúčtování Čechům pomáhají také energeticky úsporná řešení. Právě motivace snížit budoucí náklady za energie je pro více než polovinu (58,5 %) lidí důvodem, že se do takových úprav pouští. „Z našeho průzkumu vyplynulo, že Češi k těmto úpravám přistupují opatrně a se vším respektem k rodinnému rozpočtu i nepředvídatelné ekonomické situaci. Přirozeně tak nejčastěji volí řešení, která nevyžadují tak vysokou vstupní investici,“ komentuje výsledky Petr Javůrek, finanční analytik společnosti Provident Financial.

Pomalu, ale jistě. Češi začínají u žárovek a spotřebičů

V uplynulých dvou letech se dle průzkumu v českých domácnostech nejčastěji měnily žárovky i spotřebiče. Až 69 % respondentů uvedlo, že klasické žárovky za LED v posledních dvou letech měnilo, 8 % se na to v nejbližší době chystá. Výměnu starého spotřebiče za úspornější má pak za sebou již 45 % Čechů. „Na rozdíl od některých nákladnějších řešení jako, je třeba instalace tepelného čerpadla či solárních panelů, představuje výměna starých žárovek či neúsporných spotřebičů, zpravidla investici maximálně v řádu desítek tisíců. Třeba úsporné žárovky spotřebují o 75 % méně elektřiny a ty halogenové pak o 30 % méně. Je to tedy pro každou domácnost ta nejrychlejší a nejlevnější možnost, jak snížit náklady za energie,“ uvádí Lucie Dosedělová, mluvčí srovnávače Srovnejto.cz. Oblíbeným řešením v českých domácnostech je, dle průzkumu, také instalace termostatických hlavic na topení, které již využívá či v blízké době plánuje využívat čtvrtina lidí.

Kotle měnilo 20 % lidí, na soláry se chystá čtvrtina

Češi se ale kromě drobných energetických úprav pouští i do větších a zároveň nákladnějších řešení. Nejčastěji se jednalo o výměnu starého kotle za plynový kotel, elektrický kotel či tepelné čerpadlo, kterou v součtu zmínilo 20 % Čechů. Téměř stejný podíl lidí (21 %) se pak na přechod na jeden z ekologičtějších i úspornějších zdrojů vytápění v nejbližší době chystá. Stejně tak využití solární energie, ať již za účelem ohřevu vody či pokrytí dalších energetických potřeb je řešením, které Čechy stále více láká. Solární panely podle průzkumu v blízké době plánuje instalovat více než čtvrtina respondentů. U tohoto řešení je sice potřeba počítat s vyšší počáteční investicí, část nákladů však může pokrýt státní dotace.

I s ohledem na to, že Češi v uplynulých dvou letech realizovali vesměs méně nákladné úpravy, průměrná částka, kterou za úsporná řešení vynaložili, nepřesáhla 35 000 Kč. Zatímco již realizované úpravy většina lidí pokryla z vlastní kapsy (81 %), pro ty plánované chtějí respondenti častěji využít státní dotace. Ať již samostatně či v kombinaci s dalšími zdroji chce v blízké době na energetické úpravy dotaci čerpat 20 % respondentů. Půjčku na energetická řešení si pak plánuje vzít 11 % Čechů. „I my vnímáme změnu v chování i finančních potřebách našich zákazníků. Více lidí řeší, jak investovat do svých domácností a snížit náklady na jejich každodenní provoz. Bezúčelové půjčky tak stále častěji chtějí využít k financování energeticky úsporných opatření či drobných rekonstrukčních úprav v domácnosti. Při dotazování zákazníků se tyto důvody pro půjčku objevují až u 26 % z nich,“ uvádí Petr Javůrek finanční analytik společnosti Provident Financial.

Stáhnout v .docx