blog

Jak zvládnout 12hodinové (nejen noční) směny

Provident
14 03 2023 10:30

Ať už pracujete ve skladu, na recepci, nebo třeba v ostraze, pravděpodobně se setkáte s tím, že budete mít několik 12hodinových směn za sebou. A to je občas náročné nejen fyzicky, ale i mentálně.

I když si můžete na 12hodinových směnách (obzvlášť těch nočních) docela slušně vydělat, neměli byste zapomínat na sebe a své zdraví. Proto vám přinášíme 4+4 tipy, které vám s tím pomůžou. Platí pro denní i noční směny zvlášť – můžete je však kombinovat, jak budete chtít.

4 tipy, jak zvládnout 12hodinové směny 

1. Pořiďte si kvalitní obuv 

Jste celou směnu na nohou? Bez dobrých bot to nepůjde. Vyberte si je tak, ať vám jsou pohodlné, ať jsou prodyšné, a pokud to vaše povolání vyžaduje, i bezpečné.

Mezi oblíbené pracovní boty patří ty značky Crocs. Pro některé typy profesí je ale potřeba vybrat boty tak, aby vás ochránily a měly například protiskluzovou podrážku nebo byly odolné proti proříznutí. Vybírejte podle toho, na co si v práci musíte dávat pozor. Můžete se také zeptat kolegů, co se jim osvědčilo.

Možností je v dnešní době spousta a na internetu najdete jak pracovní obuv, která vás ochrání před mrazem či blátem, tak speciální certifikovanou obuv pro kuchaře.

2. Buďte v jednom kole

Čím víc má člověk co na práci, tím rychleji utíká čas kolem něj. Platí to i při dlouhých směnách. Pokud ji chcete mít co nejdřív za sebou, zabavte se až do jejího konce. Nekoukejte příliš na hodinky a snažte se soustředit na úkoly, které musíte splnit.

TIP: Ve dvou se to lépe táhne – obzvlášť během 12hodinových směn. Pokud nepracujete sami a máte možnost si občas popovídat s kolegy, udělejte to. Práce pak ubíhá ještě rychleji.

3. Využijte svou přestávku naplno

Během 12hodinové směny musíte mít půlhodinovou přestávku. Využít ji můžete na jídlo, ale i cokoliv jiného. Zkoušejte, co je pro vás nejlepší. Možná zjistíte, že se v práci stihnete najíst i bez přestávky a pauzu pak využijete třeba na krátký odpočinek na čerstvém vzduchu, spánek nebo procházku (např. při sedavé práci).

4. Nevyčítejte si, když nebudete mít po práci na nic sílu

Stává se, že lidé, kteří pracují na 12hodinové směny, přijdou z práce natolik unavení, že už jim nezbyde energie na žádné koníčky, setkání s přáteli ani cokoliv dalšího. Pokud to budete mít podobně, nejste první ani poslední a nemusíte se za to cítit provinile. Na 12hodinové směny se zvyká těžko a nějaký čas to potrvá. 

Jak zvládnout 12 hodinové směny

Nicméně v případě, že budete cítit, že vás takovýto režim dlouhodobě ničí, uvažujte o změně zaměstnání. Možná si na 12hodinových směnách najdete pozitiva (např. dny volna během krátkého týdne), možná zjistíte, že taková práce zkrátka není pro vás. Oba přístupy jsou naprosto v pořádku.

TIP: Hledáte práci, která by vám hodila pár korun navíc? Zrovna potřebujeme šikovné obchodní zástupce – dejte nám o sobě vědět! Pracovní dobu si na této pozici můžete naplánovat úplně podle sebe.

4 tipy, jak přežít noční

1. Jak se připravit na noční směnu? Dopřejte si před ní šlofíka

I půlhodinový šlofík udělá divy. Zkuste se před směnou ještě trochu prospat (aspoň na 20–30 minut) a během ní se s vedoucím domluvte na krátké pauze, kdy si zdřímnutí zopakujete.

Spánek během nočních směn není tak neobvyklý, jak se možná zdá, a pokud váš šéf uvidí, že jde jen o krátkou, efektivní pauzu, díky které toho pak možná uděláte ještě víc, neměl by s tím mít žádný problém.

2. Dodržujte pitný režim

Když je naše tělo dehydrované, dostává se do našeho mozku méně kyslíku a naše srdce se musí víc snažit, aby tento dluh vyrovnávalo. To se pak projevuje hlavně únavou. Na každé noční směně proto průběžně pijte – nejlépe 8–10 sklenic vody (což je zhruba 2–3 litry).

3. Co jíst na noční směně? Nic smaženého

Místo toho, abyste se před noční směnou pořádně najedli, si spíš nachystejte menší svačinky, které budete jíst průběžně během ní. Větší porce jídla vás „uzemní“, ty menší budou vašemu tělu průběžně dodávat energii. 

Vyhněte se smaženému, kořeněnému nebo příliš tučnému jídlu. Pro žaludek je náročnější ho strávit, což vám může zbytečně ubrat síly, které budete potřebovat jinde. Na nočních směnách se obecně doporučuje jíst ovoce, zeleninu nebo třeba rýži, brambory či těstoviny.

4. Omezte kofein

Zdá se to logické – abyste vydrželi vzhůru, měli byste si sem tam dopřát hrnek kávy. Opak je ale pravdou. Vzhůru sice vydržíte, ale jakmile vám směna skončí a vy dorazíte domů, může se stát, že neusnete a do práce večer přijdete ještě víc unavení. 

Pokud jste tedy zvyklí pít kávu, dejte si ji spíš před směnou. Sice vás nakopne, ale jen krátkodobě. A to se hodí spíš na začátku noční než před jejím koncem.

TIP: Chtěli byste začít podnikat a být sví vlastní šéfové? Poradíme vám, jak se stát OSVČ a co všechno je potřeba kvůli živnosti vyřídit.