blog

Průvodce, jak se stát OSVČ: Co všechno musíte vyřídit?

Provident
26 01 2023 11:00

Přemýšlíte o založení živnosti? Pojďte se podívat, co vás čeká v prvním roce – od vyplnění důležitých formulářů přes platby za sociální a zdravotní pojištění až po rizika, která s sebou podnikání formou OSVČ přináší.

Co to je OSVČ?

Zkratka OSVČ označuje osobu samostatně výdělečně činnou. Jde o někoho, kdo své příjmy čerpá z podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti (nebo o osobu, která na výkonu této činnosti spolupracuje a lze na ni rozdělovat příjmy z této činnosti). OSVČ jsou například živnostníci, samostatní zemědělci, umělci, soudní znalci a podobně.

Jak si živnost založit? Přes Jednotný registrační formulář

Lidé, kteří se rozhodnou rozloučit se s rolí zaměstnance, většinou začínají jako OSVČ. Tato forma podnikání je nenáročná na rozjezd – získání oprávnění k činnosti je formalita, stejně tak i nastavení daní a dalších poplatků (pozor, jejich výše záleží na konkrétní profesi).

První kroky budoucích osob samostatně výdělečně činných obvykle vedou na živnostenský úřad, kde je třeba vyplnit tzv. Jednotný registrační formulář. Jeho vyplněním a podáním vyřídíte vše potřebné:

  • zahájení živnosti,
  • registraci k dani z příjmu,
  • oznámení zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Na živnostenském úřadě můžete provést i další úkony nezbytné k vykonávání činnosti, pro kterou jste se rozhodli (třeba registraci k silniční dani, DPH nebo hlášení volného pracovního místa).

Můžete se stát OSVČ i bez Jednotného registračního formuláře?

Jde. Celý proces je však mnohem složitější, protože je potřeba se zvlášť přihlásit příslušným úřadům a pojišťovně. Na finanční úřad se musíte přihlásit nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy jste začali s vykonáváním samostatné činnosti, nebo kdy jste za tuto činnost přijali první odměnu. Registraci k zdravotnímu a sociálnímu pojištění pak proveďte nejpozději do 8 dnů.

Pozor na rizika, která živnost přináší

Aby to ale nebylo tak jednoduché, má podnikání formou OSVČ háček, se kterým by měl počítat každý začínající živnostník. Za škody a závazky vzniklé vaším podnikáním ručíte vy osobně, což se může dotknout i soukromého majetku vaší rodiny. Na začátku je proto vždy dobré všechna rizika zvážit a podniknout kroky k jejich minimalizaci. Anebo si naplánovat scénář, kterého se budete jako živnostník držet v horších časech.

V některých oborech je riziko malé. V jiných – kde se točí velké peníze – může mít chyba, nedbalost nebo opomenutí uhrazení některého z poplatků vážné následky. Ideální proto je si jednou za čas do kalendáře zanést všechna důležitá data, která OSVČ nesmí opomenout, včetně přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za uplynulý rok.

OSVČ 2021

TIP: Při podnikání formou s. r. o. (společnosti s ručením omezeným) můžete riziko přenést přímo na firmu a ručit pouze do výše nesplaceného základního kapitálu. Když se něco stane, věřitelé nebo poškození pak nemohou vymáhat škody přímo po vás ani dalších společnících, a váš osobní majetek tedy není podnikáním ohrožen.

Sociální a zdravotní pojištění OSVČ v roce 2023

A jaké budou vaše výdaje v prvním roce podnikání? Týkat se vás budou 3 povinné platby: odvody na sociální pojištění, zdravotní pojištění formou záloh a daň z příjmu.

  • Minimální záloha na sociální pojištění: 2 944 Kč měsíčně (v roce 2022 to bylo 2 841 Kč).
  • Minimální záloha na zdravotním pojištění: 2 722 Kč měsíčně (v roce 2022 to bylo 2 627 Kč). Při vedlejší činnosti se v prvním roce výdělečné činnosti zálohy na zdravotní pojištění neodvádí.
  • Daň z příjmu pro OSVČ: 15 % ze základu daně. Její výše se vypočítává při podávání daňového přiznání, a to z příjmů, které ponížíte o výdaje (např. formou výdajového paušálu) a nezdanitelné položky. Z takto vypočítané daně navíc odečtete daňové slevy a zvýhodnění.
  Minimální záloha (měsíčně) Od kdy (se) platí
Zdravotní pojištění   2 722 Kč  Od 1. 1. 2023
Sociální pojištění  2 944 Kč  Po podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2022

Daň z příjmu: Do obratu milionu ročně stačí paušál

Když se stavíte na vlastní nohy a vejdete se s příjmy do obratu 2 milionů ročně (tedy plus minus 166 000 Kč měsíčně), máte možnost si zjednodušit všechno papírování. Stačí se přihlásit na stránkách finanční správy do systému paušální daně. Ještě do roku 2022 byl horní limit obratu milion, od roku 2023 se pravidla mění na dva.

V čem jsou výhody paušální daně? Hlavně v tom, že vám odpadne povinnost posílat zálohy, podávat daňové přiznání a přehledy zdravotní pojišťovně a OSSZ.

Místo toho jen měsíčně platíte jedinou platbu – paušální daň, která pro rok 2023 činí 6 208 Kč. Její součástí je jak zdravotní a sociální pojištění, tak daň z příjmu. Tedy všechno, co jako OSVČ musíte povinně odvádět.

Ale pozor, paušální daň není výhodná pro všechny. Nevyplatí se, pokud si např. uplatňujete daňové zvýhodnění na děti a slevu na manžela/manželku. Jednoduché počty také ukazují, že paušální daň je vyšší než součet minimálních záloh, za které musíte dohromady měsíčně zaplatit jen 5 666 Kč (ročně tak paušální daní zaplatíte o 6 504 Kč víc).

Na druhou stranu, pokud byste jinak museli platit vysokou daň z příjmů, paušální daň je pro vás jako dělaná. Více informací najdete přehledně na stránkách služby Fakturoid, kde si můžete spočítat, jestli se vám paušální daň vyplatí.

Stabilní příjem při podnikání: Kdy jej očekávat?

Stabilní příjem bez velkých propadů, to je cíl většiny začínajících živnostníků. Ale po jaké době s ním lze počítat? Samozřejmě je to individuální, třeba podle bank, které hodnotí u živnostníků schopnost splácet hypotéky, to bývá zhruba po prvním roce podnikání. Proto také většinou chtějí údaje o příjmech za posledních 12 měsíců.

Máte na začátku problém s příjmy? Nebojte se požádat o pomoc

V začátcích může se stabilním příjmem počítat jen málokterý podnikatel. Jedním z řešení je nebankovní půjčka pro podnikatele, kterou u nás můžete čerpat klidně i pro potřeby rozjezdu živnosti. Za podnikateli rádi přijedeme až na provozovnu, takže nemusíte ztrácet čas se zdlouhavým vyřizováním. Jednoduše se nám ozvěte, společně si poradíme.