25. 12. 2023

Finanční bilance: Letošní rok Češi zakončují optimističtěji než loni. Rok 2024 vidí ještě nadějněji

I navzdory náročným finančním zkouškám, které rok 2023 Čechům přinesl, zavládá při zpětném ohlédnutí spíše optimismus. Vyplynulo to z prosincového průzkumu Provident Financial. Za finančně úspěšný hodnotí letošní rok o 10 % lidí více než rok předtím. Méně lidí zároveň letos škrtilo opasky či sahalo do úspor. V meziročním srovnání o polovinu více lidí investovalo a o čtvrtinu více si půjčilo. Nejnáročnějším obdobím z hlediska financí bylo pro polovinu lidí léto. Ve srovnání s loňskem do nového roku letos více lidí vstupuje s pozitivním výhledem. Obavy ze zvládnutí finanční situace má na přelomu roku o třetinu méně Čechů než loni.

Recept, jak ustát náročné časy? Lidé začali více spořit i investovat

Nálepku „finančně úspěšný“ roku 2023 přidělilo 27,3 % lidí, což je o 10 % více než loni. 20 % lidí přitom letos zvládlo vytvořit úspory, 7,3 % lidí dokonce investovalo. O 13 % méně lidí muselo ve srovnání s rokem 2022 výrazněji šetřit či sahat do úspor. „Aktuální ekonomická situace staví většinu lidí v České republice do pozice, kdy musí pečlivě promýšlet každý finanční krok, uskromnit své i rodinné potřeby a zároveň vytvářet určitý finanční polštář. I naše letošní průzkumy potvrzují, že lidé ke svým financím přistupují mnohem střízlivěji, daří se jim spořit a zvažují zejména investice, které přináší dlouhodobější užitek a hodnotu. Češi si zkrátka za těch pár let postupně nacházejí cestu, jak zvládat i finančně náročné časy a jsou na této cestě čím dál tím úspěšnější. Odtud zřejmě také plyne větší optimismus, s nímž lidé letošní rok uzavírají,“ uvádí Petr Javůrek, hlavní finanční analytik Provident Financial.

Nejnákladnější bylo léto, s krizemi pomohla rodina i půjčky

Meziročně ubylo také lidí, kteří se během roku museli vyrovnávat s náročnou finanční situací. Je jich o 5 % méně než loni. V případě problémů se i letos lidé nejčastěji obraceli na rodinu. O 18 % lidí více letos finanční problémy řešilo půjčkou. Průzkum se poprvé zaměřil také na finančně nejnáročnější období roku. Tím bylo pro polovinu z těch, kteří v průzkumu časové období uvedli, léto a letní prázdniny. Čtvrtina jako finančně nejnapjatější uvedla předvánoční období a konec roku. „Je celkem pochopitelné, že finančně nejnáročnějšími jsou pro lidi období spjatá s většími náklady, jako jsou například výdaje na letní dovolenou, dětské tábory nebo nákup vánočních dárků. Právě přelom roku je ale zároveň ideálním obdobím, jak zkusit všechny náklady na nadcházející rok naplánovat, rozložit či umenšit. Zatímco s pokrytím letních aktivit může pomoci příspěvek od městské části či neziskové organizace, nákup vánočních dárků je možné rozložit do několika podzimních měsíců,“ radí Petr Javůrek.

Méně Čechů letos osekávalo výdaje. Rok 2024 vidí ještě nadějněji

Větší finanční jistota se v letošním roce odrazila i v menší potřebě krátit některé výdaje. Zatímco loni se častěji šetřilo na běžných výdajích a nákladech na zábavu, letos tyto položky lidé osekávali méně. Zatímco třeba na výdajích za potraviny či oblečení loni šetřila více než polovina Čechů (57 %), letos těchto lidí bylo o 13 % méně. Ve srovnání s předchozím rokem Češi naopak aktivněji vyhledávali další možnosti přivýdělku (14,8 %) a více rušili finanční produkty (12 %). Stejně jako závěr letošního roku se nese na větší vlně optimismu i vstup do toho nadcházejícího provázejí spíše pozitivní očekávání a naděje. Čtvrtina lidí přitom očekává podobnou finanční situaci jako letos. 15,3 % Čechů odhaduje, že se bude mít příští rok dokonce lépe. Obavy z toho, jak rok 2024 zvládne, má o třetinu méně lidí než loni (24,8 % v roce 2023 vs. 32 % v roce 2022).

Stáhnout v .docx