blogimg

Vyplatí se nákupy potravin v zahraničí?

Provident
22 06 2023 09:00

Vysoké ceny potravin donutily mnohé z nás šetřit. Stále častěji vyhledáváme slevové akce a kupujeme nejlevnější potraviny ze sortimentu. Češi navíc začali častěji nakupovat potraviny v Polsku a Německu. Vyplatí se však nákupy v zahraničí? Kolik stojí potraviny v Polsku a Německu?

Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) téměř polovina českých domácností nakupuje potraviny v sousedních zemích. Pravidelně tam nakupuje více než čtvrtina respondentů. Ročně tak české domácnosti za nákupy v zahraničí utratí až 55 miliard korun, přičemž průměrná hodnota jednoho nákupu je 2 829 Kč.

Vyplatí se nakupovat v Německu?

V sousedním Německu nakupuje potraviny 42 % dotázaných českých domácností. Ceny potravin v Německu jsou většinou srovnatelné s cenami v České republice, některé potraviny jsou však o něco levnější. Například půl kilogramu těstovin stojí v německém Kauflandu 24 korun, u nás o 6 korun více. Dalším důvodem, proč v Německu nakupovat, je pro některé vyšší kvalita potravin.

Nákupy potravin v zahraničí

Kromě potravin se z hlediska cen vyplatí v Německu nakupovat taky drogerii (kosmetiku nebo například čisticí a prací prostředky). Lidé, kteří za nákupy do Německa jezdí, si však pochvalují i ceny oblečení nebo například elektroniky.

Ať už pojedete na nákupy elektroniky kamkoliv, vždycky je lepší si na danou věc našetřit než si na ni brát nebankovní půjčku. Brát si půjčku na elektroniku se vyplatí pouze, pokud:

  • bez dané věci nemůže vaše domácnost fungovat (např. pračka nebo lednička),
  • vám bude věc sloužit déle než ji budete splácet,
  • si jste jistí, že váš rodinný rozpočet zvládne další finanční závazek.

Nákupy v Polsku jsou výhodnější a mezi lidmi oblíbenější

Nejoblíbenější zemí pro nákup potravin v zahraničí je Polsko, kde nakupuje 63 % z 3 047 dotázaných respondentů. Podle ekonomů je to dáno především třemi faktory, a to nižší cenou sortimentu, klesající cenou pohonných hmot a příznivým kurzem koruny vůči polskému zlotému.

K nižším cenám potravin v Polsku přispívá také dočasné zrušení DPH na základní potraviny. Naopak Česká republika má nejvyšší DPH na potraviny ve střední Evropě, a to 15 %. 

I v Polsku se zvýšila cena potravin kvůli inflaci, ale stále většina potravin vychází levněji. Za 1 kg kuřecích prsou, eidamu nebo hovězího zadního masa bez kosti zaplatíte v průměru o více než 50 korun méně než v České republice. Litr mléka lze v Polsku po přepočtu koupit za 18 korun a 200 gramů másla za 20 korun. 

Kde v Polsku nakoupit potraviny?

K nejoblíbenějším městům v blízkosti hranic patří Polski Tešín, Walbrzych, Cieszyn, Glucholazy a Jelenia Gora.

Polský obchod Biedronka, který má tradiční symbol berušky, patří k nejoblíbenějším a nejlevnějším obchodům, zaznamenal 12% nárůst českých zákazníků. Češi také rádi nakupují v Chata Polska, Globi, Aldi, Netto a tradičních supermarketech Kaufland, Lidl nebo Carrefour.

TIP: Obchody v Polsku jsou v neděli a o svátcích zavřené a v sobotu přeplněné. Snažte se tedy nakupovat ve všední dny odpoledne, kdy je v obchodech nejméně lidí.

V zahraničí se vyplatí pouze velké nákupy

Pokud nebydlíte blízko hranic, nakupovat v zahraničí, zejména v Polsku, se vyplatí pouze v případě velkého nákupu v hodnotě několika tisíc. U malých nákupů se totiž může stát, že to, co ušetříte za potraviny, nakonec projezdíte v pohonných hmotách.

Nákupy v zahraničí dávají mnohem větší smysl, jestliže bydlíte přímo v blízkosti sousedního státu. Cesty do zahraničních obchodů jsou ale časově mnohem náročnější – je proto dobré si je naplánovat na dopředu a počítat s tím, že vám zaberou větší část dne.

TIP: Potřebujete ušetřit i jinde? Máme pro vás tipy, jak snížit spotřebu televize nebo spotřebu pračky a sušičky.