blog

Chcete ušetřit za elektřinu? Poradíme, jak snížit spotřebu pračky i sušičky

Provident
25 10 2022 09:30

Ušetřit na energiích by chtěl letos snad každý. A naštěstí je to u některých spotřebičů aspoň trochu možné. Třeba u pračky a částečně i u sušičky. Jak? Čtěte dál.

Co ovlivňuje spotřebu pračky?

Říká se, že spotřebu pračky ovlivňuje hlavně to, jak moc je její buben naplněný. A i když je to pravda, neznamená to, že když budete prát s poloprázdnou pračkou, ušetříte spoustu elektřiny.

Každý spotřebič má tzv. energetický štítek, na kterém je rozřazený do několika energetických tříd. Dříve to byly třídy od A+++ po D, od roku 2021 se ale štítky trochu pozměnily a nová stupnice začíná na písmeně A končí na G. Podle písmen se pak určuje i energetická náročnost spotřebiče – pračku s nejlepšími parametry byste dříve našli ve třídě A+++, nyní je ve třídě A. Pokud tedy máte doma pračku se starším štítkem, řiďte se podle něj.

TIP: Zajímá vás, kolik vaše pračka „žere“? Naprogramovali jsme speciální kalkulačku, kde to snadno zjistíte. Stačí zavítat na náš článek o tom, jak spočítat spotřebu elektřiny spotřebičů.

Jak spotřebu pračky snížit?

To, jak moc elektřiny bude pračka spotřebovávat, už určuje energetický štítek. Jestli tedy máte doma pračku, která si elektřiny bere víc než dost, nebude to se snížením spotřeby tak jednoduché. Rozhodně ale neprohloupíte, když se budete řídit následujícími radami:

1. Plňte pračku tak akorát

S poloprázdným bubnem plýtváte elektřinou, s přeplněným zase riskujete, že se prádlo nevypere a budete ho muset prát znovu. Správně naplněnou pračku poznáte tak, že na vrchol prádla zvládnete položit zaťatou pěst.

2. Perte na nižší teploty

Čím vyšší teplota, tím víc peněz vás praní stojí. Méně znečištěné prádlo můžete vyprat klidně jen na 30 °C, snížíte tak spotřebu elektřiny až o 35 %.

3. Zvolte úsporný prací program

Krátké prací programy sice spotřebují elektřiny méně než ty delší, neplatí to ale vždy. U některých praček se dá navolit speciální Eco program, který na rozdíl od běžných programů trvá déle – dokonce až 4 hodiny. Přesto je z hlediska elektřiny úspornější než obyčejné programy, protože ohřívá vodu na nižší teplotu.

4. Neperte zbytečně

Schválně – kolikrát nosíte džíny, než je strčíte do pračky? Podle odborníků na hygienu se dají nosit klidně čtyřikrát až pětkrát. Pokud jste však zvyklí, že si na sebe vezmete oblečení jednou a pak zamíří rovnou do koše s prádlem, zamyslete se, jestli je to opravdu potřeba.

Spotřeba sušičky

5. Obzvlášť špinavé prádlo předem namočte

Pokud se rozhodnete prát na kratší program a při nižší teplotě, může se stát, že vám některé velmi silné skvrny nepustí. Abyste nemuseli oblečení prát znovu, skvrny ještě před praním navlhčete v umyvadle a ideálně je vyčistěte pomocí houbičky a trošky tekutého pracího prostředku. Nedrhněte látku ale příliš, aby se neponičila.

6. Využívejte tzv. levnější tarif

Možná znáte slovní spojení „noční proud“. Dříve označovalo noční ceny za elektřinu, které byly v porovnání s těmi denními o trochu levnější. Dnes už je situace komplikovanější. Nižší sazby za elektřinu už nejsou jen v noci, ale i ve dne. Záleží hlavně na vašem dodavateli a vašich smluvních podmínkách.

Časy, kdy je elektřina levnější, se totiž liší podle toho, jestli ji odebíráte od společnosti ČEZ, PRE nebo E.ON. Podívejte se proto rovnou na jejich webové stránky:

Zároveň si připravte tzv. povel, kód nebo kód povelu, který na stránkách zadáte. Jde o kombinaci čísel i písmen a najdete ho v rozvodné skříni u elektroměru.

Spotřeba sušičky: Jde ji vůbec snížit?

Podobně jako u pračky i u sušičky najdete energetický štítek, který určuje její energetickou náročnost. Na rozdíl od pračky ale sušička nenabízí tolik cest, kde by se dalo spotřebu snížit. Pokud tedy chcete na elektřině ušetřit, vyplatí se používání sušičky na nějakou dobu omezit a zapínat ji jen v nejnutnějších případech.

S alespoň částečně nižší spotřebou vám však může pomoct pračka. Jestli už předem víte, že budete sušičku potřebovat použít, navolte na pračce vyšší počet otáček při odstřeďování. To nijak zásadně neovlivní spotřebu pračky, ale dost to usnadní práci sušičce. Díky tomu se totiž prádlo lépe vyždímá, nebude tolik vlhké a sušička ho usuší rychleji.