Spotřebuje vaše televize hodně elektřiny? Poradíme, jak její spotřebu snížit

Provident
26 01 2023 12:00

Televize většinou bývá ten nejoblíbenější spotřebič v domácnosti. Víte ale, na kolik vás všechny filmy, seriály a televizní pořady při aktuálních cenách za elektřinu vyjdou?

Věděli jste, že… televizi najdeme v 98 % českých domácností?

I když si koupíte sebelepší televizi, vždycky budete potřebovat elektrickou energii. Můžete ale ovlivnit to, jak moc bude naše televize „žrát“. Technologie jdou neustále dopředu, a tak je jasné, že 10 let stará televize spotřebuje mnohem více elektřiny než nová OLED televize.

Při pořizování televize i jiných spotřebičů se zaměřte na spotřebu. Pro jednoduché porovnání jednotlivých modelů sledujte energetické štítky. Ty jsou od nejzelenější A (nejmenší spotřeba energie) až po červenou G (nejvyšší spotřeba energie). Jednoduše tak porovnáte jednotlivé modely, ze štítku vyčtete spotřebu v kilowatthodinách (kWh). Daná spotřeba se u televizí udává většinou za 1 rok, kdy výrobci počítají s průměrnou dobou provozu 4 hodin denně.

TIP: Pokud nevíte, jak vypočítat spotřebu běžných spotřebičů, máme pro vás návod, kde vám to povíme. Dokonce v něm najdete i online kalkulačku, abyste si svou spotřebu nemuseli složitě počítat.

Plazma, LCD, LED televize… Jaký je v nich rozdíl?

Ve spotřebě tedy rozhodně. Klasické televize, které zabraly nemalý prostor v obývacím pokoji, začaly hojně střídat televize plazmové. S těmi však za elektřinu člověk příliš neušetřil. Dalším vývojovým článkem pak byly LCD televize, kterým k provozu stačilo i poloviční množství energie oproti „plazmám“. Jen co se ale objevily LED televize, které už nevyužívají standardní studené katodové zářivky, nýbrž podsvícení diodami, i LCD pomalu zvoní umíráček. Posledním krokem jsou zatím televize s technologií OLED.

Věděli jste, že LED televize ke svému provozu průměrně potřebuje asi o 35 % elektřiny méně než starší televize s technologií LCD? A to není všechno. Výrobci se neustále snaží ohromit co nejmenší spotřebou. Zatímco větší a starší plazmové televize s Full HD rozlišením ve svých počátcích spotřebovávaly třeba 500 W, potřebují dnes nové LED televize pouze něco mezi 40 a 60 W. Vždy ale porovnávejte podobně velké televize, spotřeba se totiž odvíjí i od velikosti TV.

Kolik vás stojí roční provoz televize? Nejhůře jsou na tom staré televize a velké „plazmy“

A kolik jednotlivé typy televizí žerou? Pro srovnání jsme vypočítali cenu za spotřebu elektřiny v roce 2022. Vycházeli jsme z průměrné ceny elektřiny 6,98 Kč za 1 kWh.

  • Standardní CRT televize s úhlopříčkou 53 cm spotřebuje za rok asi 109 kWh. To je 761 Kč.
  • Plazmová televize s úhlopříčkou do 130 cm spolykala 399 kWh, tedy asi 2785 Kč. K pokroku tedy došlo, ale diváka to stálo víc peněz. Velká úhlopříčka přitom byla tím největším lákadlem. Například na hokej se hned dalo dívat jinak, když fanoušek viděl, kde je na ledě puk.
  • LCD televize s úhlopříčkou do 100 cm spotřebuje asi 179 kWh. To vychází zhruba na 1249 Kč.
  • LED televize s úhlopříčkou do 100 cm spotřebuje za rok 98 kWh, což vyjde na téměř 684 Kč.
  • OLED televize s úhlopříčkou do 121 cm spotřebuje za rok 131 kWh, její provoz vyjde na 914 Kč.
  • Nejnovější QLED s úhlopříčkou 125 cm spotřebuje za rok 120 kWh – což je 838 Kč.

4 tipy, jak ušetřit na spotřebě televize

  • Nepoužívejte televizi jako hudební kulisu. Pokud ji nesledujete, vypněte ji.
  • U novějších televizí si upravíte jas obrazovky. Stačí zatáhnout závěsy, snížit jas a snížíte spotřebu.
  • Televizi nenechávejte v pohotovostním režimu, vždy ji vypněte úplně.
  • Pro jednu domácnost bohatě vystačí 1 televize, vždy se společně domluvte, na co se budete dívat.

Máte doma televizi, která spotřebuje elektřiny zbytečně moc? Vyměňte ji za novou. Nejlépe za nějakou v akci nebo ve slevě, abyste ušetřili rovnou dvakrát. Pokud na televizi zatím nemáte našetřeno, vždycky je tu půjčka Provident.