Bankovka s Karlem Gottem

Bankovka s Karlem Gottem: Kde ji pořídit?

Provident
02 11 2020 10:00

4 000 lidí čekali 14. 7. 2019 před prodejnou Supraphonu v Praze na spuštění prodeje pamětní eurobankovky. Proč? Je na ní totiž podobizna Karla Gotta. Mezi nadšenci tak stáli nejen sběratelé pamětních bankovek, ale také fanoušci jedné z největších českých osobností.

Kdo stojí za jejím vznikem?

Eurobankovka s nominální hodnotou 0 šla do prodeje v den osmdesátých narozenin Karla Gotta. Čekaly na ni tisíce lidí, kteří spali před obchodem Supraphon na Jungmannově náměstí. Po bankovkách, kterých bylo 5 000 kusů, se zaprášilo po 4 hodinách.

Kdo vlastně stojí za vznikem bankovky, po které touží stovky lidí po celém světě? Abychom se dostali na úplný začátek, musíme si představit firmu Nunofi. Ta se zabývá sběratelskými mincemi, numismatikou a notafilií. Právě Radim Václavík z Nunofi přišel s motivem Karla Gotta. Inspirovaly ho blížící se jubilejní narozeniny zpěváka.

  • Bankovky jsou ze 100% bavlněného papíru.
  • Všechny bankovky obsahují ochranné prvky, jako jsou hologram či mikrotisk.
  • Každá bankovka má své sériové číslo a je unikátní.

 

Bankovka s Karlem Gottem

Kolik bankovka s Karlem Gottem stála a kolik stojí teď?

Prodejní cena této unikátní bankovky byla 50 Kč, možná i to je důvod, proč se po nich zaprášilo tak rychle. Na bankovku si totiž vystáli frontu nejen sběratelé a fanoušci, ale také překupníci, kteří měli jediný cíl, prodat získanou bankovku za co nejvyšší sumu. Prodej byl přitom omezen na dva kusy bankovek na osobu.

Netrvalo dlouho a bankovky se začaly objevovat na prodejních fórech. Suma, za kterou se bankovky nabízely, byla ale závratná. Inzeráty, které nabízely bankovku za 15 000 Kč nebyly žádnou výjimkou. Cena však vystoupala až k 50 000 Kč po smrti Karla Gotta 1. října téhož roku.

Dnes se cena pohybuje mezi 10–20 tisíci Kč a bankovky s podobiznou Karla Gotta seženete převážně na prodejních fórech.

Bankovka šla do prodeje v den mistrových osmdesátých narozenin

Jak už jsme zmínili, bankovka se začala prodávat v den osmdesátých narozenin jednoho z nejlepších českých zpěváků, božského Káji. Ten získal 42 cen Zlatého (později Českého) Slavíka, 120 televizních ocenění a vydal 293 sólových alb.

Kromě dvou výdejových automatů si mohli nadšenci pořídit bankovku v kompletu s boxem 15 CD Karel Gott – Singly. Těch bylo s eurobankovkou připravených 80 kusů.

Eurobankovky s hodnotou 0: Sběratelský fenomén

Bankovka s Karlem Gottem rozhodně není jediná česká suvenýrová eurobankovka s hodnotou 0. Své bankovky mají také některá města, historické památky nebo zoologické zahrady – například Pražský hrad, Karlův most, ZOO Liberec, budova Nové radnice v Ostravě nebo Katedrála svatého Petra a Pavla v Brně.

Nápad vytvořit suvenýrové eurobankovky pochází z Francie. Jeho cílem je podpořit jednotlivé turistické cíle a kulturu. Stejně jako lidé sbírají turistické známky nebo odznaky, mohou dnes sbírat právě tyto speciální bankovky, které se chlubí všemi prvky těch klasických – například sériovým číslem, vodoznakem nebo kvalitním tiskem. Každá z nich má své vlastní sériové číslo. Právě díky tomu je každý kus jedinečný. Pokud na závěr přičtete limitovaný počet, zjistíte, proč jsou právě tyto bankovky tak oblíbeným sběratelským kouskem.