blogimg

Půjčka bez registru a bez doložení příjmů: V čem je háček?

Provident
10 02 2021 10:00

Dostat negativní záznam v registru není nic neobvyklého. Stačí např. zapomenout na pokutu od dopravního podniku nebo se opozdit se splátkou úvěru. Je možné získat půjčku i tak? A existují vůbec půjčky bez registru a bez doložení příjmů?

Věděli jste, že půjčka bez nahlížení do registru v ČR neexistuje?

Ještě před pár lety patřily tzv. půjčky bez registru mezi velice rizikové. Jejich poskytovatelé často používali lichvářské praktiky s cílem „vyždímat“ z klienta za každou cenu co nejvíc peněz nazpět, a to zejména na pokutách za pozdní splácení. Díky regulaci poskytování spotřebitelských úvěrů se od prosince 2016 tyto praktiky do velké míry vytratily. Půjčky totiž mohou nabízet pouze poskytovatelé s licencí od České národní banky. Společnosti, které tuto licenci nezískaly, nesmějí úvěry spotřebitelům nabízet.

Zákon říká, že každý takový poskytovatel musí posuzovat způsob plnění stávajících dluhů žadatele. A splnit tuto povinnost bez nahlížení do registru je obtížné. Proto je určitým benchmarkem – standardem trhu, aby se poskytovatel dotazoval do registru na každého žadatele. Nicméně různí poskytovatelé mají k riziku jiný přístup. Proto se může zdát, že někteří poskytovatelé žádosti o půjčku vyhoví, aniž by se do registru podívali. Nehledě na to, že existuje více možných registrů, které mohou poskytovatelé spotřebitelských úvěrů využívat. Půjčky bez nahlížení do registrů tedy v praxi neexistují, ačkoli je na internetu někteří poskytovatelé inzerují.

Rychlá půjčka

Půjčky bez doložení příjmů se řídí podobnými pravidly

Stejně jsou na tom i tzv. půjčky bez doložení příjmů. Zákon stanovuje, že poskytovatel musí porovnat příjmy a výdaje žadatele a půjčku poskytnout pouze tehdy, pokud z tohoto porovnaní bude zřejmé, že žadatel je schopen půjčku splácet.

Na českém trhu by tedy podle zákona neměli lidé dostat půjčku bez dostatečného příjmu ani bez nahlížení do registrů. Pokud vám někdo takovou půjčku slibuje, buďte obezřetní:

Pravidla bezpečného půjčování

  1. Pokud si chcete půjčit bezpečně, musí poskytovatel půjčky důkladně posoudit vaši schopnost splácet. V opačném případě se totiž můžete snadno dostat do dluhů, které nebudete zvládat.
  2. Zamítl vám poskytovatel (ať už banka, nebo nebankovní instituce) vaši žádost o půjčku? Jistě k tomu měl dobrý důvod. Můžete samozřejmě zkusit i další poskytovatele, nikdy se však neobracejte na pochybné instituce a jednotlivce.
  3. Rozhodně se neobracejte na poskytovatele, který není uvedený v seznamu licencovaných poskytovatelů České národní banky.

Jsem v registru. Dostanu u Providentu půjčku?

V Providentu nahlížíme do nebankovního registru klientských informací (NRKI) a díky sdílení dat také do bankovního registru klientských informací (BRKI). Všechny banky i nebankovní společnosti, které do registru nahlížejí, do něj také reportují informace o svých klientech a jejich úvěrových produktech. Pokud už tedy máte půjčku od své banky, v registru to bude snadno dohledatelné. Spolu s tím i informace o tom, kolik na předchozích půjčkách dlužíte, jak splácíte, kdy jste doplatili svou půjčku. Zkrátka vše od žádosti až po doplacení půjčky.

Při posouzení úvěruschopnosti mohou mít tyto informace negativní, ale i pozitivní vliv. To znamená, že být v registru (NRKI, BRKI) automaticky neznamená pro žadatele stopku.

Proč banky a nebankovní společnosti nahlíží do registrů?

Mohlo by se zdát, že nahlížení do registrů není na místě. Každý žadatel o půjčku je přeci dospělý člověk, který umí svou platební schopnost odhadnout nejlépe sám. Jenže tento předpoklad není úplně správný. Spousta žadatelů o půjčku své možnosti přeceňuje a splácení půjčky nezvládá. Celá situace končí dluhovou pastí a exekucemi.

TIP: Úraz, nemoc nebo pracovní neschopnost? I v těchto situacích můžete svou půjčku zvládnout bezpečně splácet. Víme, jak na to. Více v článku Pojištění k půjčce: Proč je dobré ho mít?

Sledování vašeho úvěrového zatížení a jeho zohlednění při posuzování žádosti o úvěr je tedy nezbytné pro vaši ochranu. V zájmu poskytovatele i žadatele o spotřebitelský úvěr je správné posoudit schopnost splácet.

Nedá se však mluvit o konkrétních podmínkách pro schválení, nebo naopak zamítnutí půjčky. Dobrou zprávou je, že ke každé žádosti o půjčku přistupujeme individuálně. Proto mohou půjčku mnohdy dostat i lidé, kteří například zapomněli zaplatit pokutu dopravnímu podniku nebo se prostě jen opozdili se splátkou své první půjčky.