Jak pomáhat lidem v roce 2020

Jak být v roce 2020 lepším člověkem? Pomáhejte lidem, kteří to potřebují

Provident
18 02 2020 10:00

Většině z nás není osud lidí v našem okolí lhostejný. Zvlášť, když se jedná o rodinu, přátele či známé. Mnozí však silně vnímají i smutné osudy úplně cizích lidí. Dobrá zpráva je, že postačí i malá pomoc. Když se totiž zapojíme všichni a každý udělá malý kousek, dokážeme velké věci. Odměnou bude nejen dobrý pocit, ale také spokojenější lidé a krásnější okolí. Nevíte, kde začít? Máme pro vás pár příkladů toho, co může udělat každý z nás:

1. Sousedská výpomoc

Venčíte staré sousedce psa nebo jí obstaráváte nákupy? I to je forma dobrovolnictví. Možná vám takové drobnosti nepřipadají dost důležité. Ve skutečnosti jsou ale tyhle vstřícné kroky velkou pomocí. To, co vám nestojí ani za zmínku, může být pro druhého darem z nebe. Pomůže i pozvání na nedělní oběd, nebo když se u osamělého staršího souseda zastavíte na kus řeči.

2. Pomoc svou odborností

Je jedno, jestli jste advokát nebo řemeslník, každý z nás je na něco šikovný a něco umí. Vaše znalosti a dovednosti snadno proměníte v efektivní pomoc. Své služby můžete nabídnout přímo konkrétním lidem, ale i nadacím nebo veřejným institucím. Ty pak ušetří za provoz a o to více financí mohou věnovat potřebným lidem. Své služby můžete nabídnout například prostřednictvím Burzy pomoci.

Jak pomáháme v Providentu? Dobrovolnictvím i peněžními sbírkami

Víte, že každý náš kolega má dva placené dny ročně pro dobrovolnou práci v neziskovém sektoru? Jsme nesmírně hrdí, že můžeme pomáhat v dětských domovech, na základních školách, v domovech seniorů nebo v nemocnicích. V průběhu loňského roku jsme se zapojili do 17 dobrovolnických dní po celé republice a ve 12 sbírkách mezi s sebou navíc vybrali 223 180 Kč.

3. Finanční dar

Rozhlédněte se po svém okolí. Znáte někoho, kdo by potřeboval pomoct s konkrétní kompenzační pomůckou nebo rehabilitačním pobytem? I malý příspěvek přijde vhod. Rodinám s malými dětmi, maminkám, které jsou na všechno samy, starším lidem, ale i těm, které sužuje nemoc nebo hendikep. Příběhy sdílejte na sociálních sítích (pokud to lidem, kterých se týkají, nebude vadit). Třeba se zapojí více vašich přátel.

4. Přispívání do sbírek (finančně, hmotně)

Můžete přispět konkrétní rodině např. na stránkách Patrona dětí, nebo příspěvkem některé z mnoha nadací. Například prostřednictvím nadace Dobrý anděl pravidelně přispívá více než 65 000 dárců. Můžete se také s dětmi zapojit např. do projektu Čtení pomáhá, který rozdělí každý rok 10 milionů korun na dobročinné účely. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodnou dětští čtenáři. Každý školák, který se zapojí do projektu, získá po úspěšném vyplnění testu kredit padesát korun, který věnuje na jeden z nominovaných projektů. Starým a osamělým lidem pak můžete splnit přání díky projektu Ježíškova vnoučata.

5. Darujte svůj čas

Malé děti, osamělí lidé v důchodu, ale i zaneprázdnění dospělí, kteří chodí každý den jen do práce a z práce… Společně a kreativně strávený čas ocení vlastně každý. Můžete uspořádat bezplatné kurzy, sportovní aktivity, debatní kroužek, hraní deskových her – v představivosti se meze nekladou. Domluvit se můžete i s místní školkou, školou, hospodou nebo domovem důchodců.

6. Firemní dobrovolnictví (dny volna, sbírky)

Na pomáhání nemusíte být sami. Zapojte své kolegy v práci a nadchněte se pro určitý projekt společně. Možná z toho nakonec bude příjemný teambuilding.

„Organizujeme sbírky mezi zaměstnanci a obchodními zástupci na konkrétní potřeby lidí okolo nás. Všechny podněty přichází přímo od našich zaměstnanců nebo obchodních zástupců, kteří navštěvují naše zákazníky v domácnostech. Mnohokrát ročně zapojíme nejen peněženku, ale i ruce a to po celé České republice. Staráme se o školní zahradu, pečeme nebo vyrábíme výrobky, které si pak naši kolegové koupí a peníze putují na speciální zdravotní pomůcky, rehabilitační pobyty atd. V loňském roce věnovali naši zaměstnanci a obchodní zástupci ze svého více než 220 000 korun,“ říká Kateřina Jarošová z Providentu.

Dobrými Anděli jsou například také zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří jsou členy aktivních záloh Armády České republiky. Za to, že v loňském roce umožnila svým zaměstnancům z řad aktivních záloh účast na povinných a dobrovolných cvičeních, získala huť částku téměř 100 tisíc korun. Ta bude nyní dvěma rodinám s nemocnými dětmi z Ostravska pomáhat po dobu 12 měsíců.