blog

Výpočet čisté mzdy 2021: Co se změní a jak vysoká bude vaše čistá mzda?

Provident
27 11 2020 10:00

Od ledna 2021 zůstává lidem více peněz ze mzdy, naopak méně míří v podobě daní do státní pokladny. To je ve zkratce výsledek zrušení superhrubé mzdy. Od nového roku se opět setkáváme s pojmem „hrubá mzda“, která se daní sazbou 15 % a 23 %.

Čistá mzda v roce 2021 bude vyšší i o tisíce

Zrušení superhrubé mzdy politici diskutovali už několikrát. Až na konci roku 2020 byl však tento krok schválen. Kromě zrušení superhrubé mzdy došlo také ke zvýšení slevy na poplatníka o 250 Kč za měsíc – tedy ze současných 2 070 Kč na 2 320 Kč. Díky těmto změnám zůstane více peněz v peněžence každého zaměstnance. Změny v legislativě platí nejen pro lidi pracující na hlavní pracovní poměr (HPP), ale také na zkrácený úvazek nebo na Dohodu o provedení práce (DPP) a Dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Co je superhrubá mzda a v čem se systém změnil?

S pojmem superhrubá mzda jsme se poprvé setkali v roce 2008. Tento koncept byl součástí reformy veřejných financí a jeho cílem bylo zahrnout kromě hrubé mzdy do základu pro výpočet daně z příjmu i povinné zdravotní a sociální pojištění odváděné zaměstnavatelem. Výsledkem vyššího základu byly vyšší odvody do státní pokladny. Díky změně v zákonu se od ledna 2021 po celých třinácti letech výše daně z příjmů zaměstnanců počítá znovu pouze z hrubé mzdy.

Z čeho se skládá vaše mzda

Právě zrušení superhrubé mzdy je jednou z příčin toho, proč se zaměstnanci mohou těšit na vyšší čistou mzdu. Ačkoli zůstává 15% daň jako doposud (pouze vysoké příjmy překračující čtyřnásobek průměrné mzdy se budou danit 23 %), mění se výše základu. Pokud ze základu odstraníme povinné zdravotní a sociální pojištění odváděné zaměstnavatelem a budeme daň počítat opět jen z hrubé mzdy, získáme první krok k dopočítání se, o kolik se čistá mzda od nového roku zvýší.

Jakou roli hraje zvýšení slevy na poplatníka

Pokud se podíváte do schématu níže, zjistíte, že hrubá mzda, z níž se dnes 15% zdanění počítá, se skládá z několika položek:

  • Čistá mzda, kterou každý měsíc zaměstnanec dostane za svou práci.
  • Sociální a zdravotní pojištění, které zaměstnavatel automaticky strhne, aby se o tyto platby nemusel starat každý zaměstnanec sám za sebe (jejich výše dohromady činí 11 % hrubé mzdy).
  • Daň z příjmu.

Právě u daně z příjmu se na chvíli zastavíme, abychom si vysvětlili druhý krok, díky kterému se dopočítáme zvýšení čisté mzdy. Od měsíční daně z příjmu se totiž odečítají daňové slevy, na které má zaměstnanec nárok. Pro každého platí minimálně sleva na poplatníka, která se zvyšuje o 250 Kč na měsíc. Jak vidíme ve schématu níže, při hrubém příjmu 30 000 Kč měsíčně daň z příjmu činila v roce 2020 3960 Kč. V roce 2021 to bude 2 180 Kč. Na tomto principu si můžete vypočítat i zvýšení své čisté mzdy. Anebo jen zadejte hrubou mzdu do kalkulačky a podívejte se na výsledek.

TIP: Je pro vás obtížné vyjít každý měsíc s výplatou? Podívejte se, jak si správně sestavit rodinný rozpočet. Těmito pravidly se řídily už naše babičky.

Zvýšení minimální mzdy

Kromě zrušení superhrubé mzdy se od ledna 2021 zvýší také minimální mzda. Ze současných 14 600 Kč na 15 200 Kč měsíčně.