blog

Co dělat, když nemám nárok na důchod?

Provident
28 04 2023 07:30

Získání potřebného počtu odpracovaných let pro odchod do důchodu se na první pohled zdá být jednoduchou záležitostí. Mohou však nastat různé nepříjemné okolnosti, například nezaměstnanost nebo nemoc, a najednou je tu problém. Jak si nárok na důchod ověřit a co dělat, když na něj nemáte nárok?

Kdo má nárok na důchod?

Abyste měli nárok na starobní důchod, je potřeba splnit 2 podmínky. Musíte:

  • dosáhnout stanoveného důchodového věku (pro všechny narozené po roce 1971 je to 65 let),
  • a získat potřebnou dobu důchodového pojištění (35 let důchodového pojištění nebo 30 let důchodového pojištění bez náhradních dob).

Důchodová kalkulačka: Kdy máte na důchod nárok a jaká částka vás čeká?

Pro osoby narozené po roce 1971 platí jednoduché pravidlo: stačí dosáhnout věku 65 let. Pro ty, kdo jsou narození dříve, je to však trochu složitější, proto vám pomůže jednoduchá důchodová kalkulačka. Do kalkulačky zadáte své údaje a hned zjistíte, kdy vás důchod čeká.

Důchodovou kalkulačku můžete použít i k výpočtu výše svého důchodu. Starobní důchod se v roce 2023 skládá ze 2 částí. První je základní výměra ve výši 4 040 korun a je pro všechny stejná. Druhou je procentuální výměra a ta je pro každého individuální na základě jeho příjmů a důchodového pojištění.

O důchod je třeba požádat

Mnoho občanů neví, že důchod od státu nedostanete automaticky, ale musíte o něj nejprve požádat. O důchod však můžete požádat nejdříve 4 měsíce před datem, kdy jej chcete začít pobírat. Vyplněný formulář žádosti pak musíte podat na okresní správě sociálního zabezpečení v místě svého bydliště. 

Zkontrolujte, zda váš zaměstnavatel splnil své zákonné povinnosti

Na první pohled se zdá, že získání potřebného počtu odpracovaných let pro odchod do důchodu je jednoduchou záležitostí. Během vašeho života však mohou nastat nepříjemnosti v podobě nezaměstnanosti nebo nemoci, případně i chyby ve vedení evidence.

Proto Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) doporučuje, abyste si vždy pečlivě ověřili, zda váš zaměstnavatel splnil všechny své zákonné povinnosti. Přibývá totiž lidí, kterým do splnění podmínky 35 let pro přiznání starobního důchodu chybí jen několik měsíců.

Pokud si chcete zkontrolovat své záznamy, stačí požádat ČSSZ o zaslání Informativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP) nebo si záznamy zkontrolovat online pomocí aplikace IDA.

Senioři

Co dělat, když nemám odpracované roky pro nárok na důchod?

Pokud zjistíte, že nemáte dostatečný počet odpracovaných let, máte několik možností.

Započítává se pouze celý odpracovaný rok

Pokud vám do celkového počtu 35 odpracovaných let chybí byť jen několik dní, nemáte na důchod nárok. Z pohledu zákona se má za to, že jste odpracovali pouze 34 let. V takovém případě je nejlepším řešením pracovat o něco déle, abyste počet odpracovaných let zaokrouhlili a dosáhli zákonem požadované doby.

Existuje dokonce i možnost, že se na zbývající čas přihlásíte na úřad práce a doslova si počkáte na splnění podmínky důchodu. Nezapomeňte ale na to, že doba bez podpory se započítává pouze v rozsahu 3 let. Podpora v nezaměstnanosti se do důchodu započítává.

Brigády se také započítávají do důchodové evidence

Spousta lidí si neuvědomuje, že i brigády z minulosti, z nichž se platilo důchodové pojištění, se do evidence započítávají také. Pokuste se najít všechny doklady, které prokazují, že jste absolvovali práci na částečný úvazek.

Pokud již žádné doklady nemáte, je možné České správě sociálního zabezpečení předložit čestné prohlášení alespoň 2 osob, které mohou vaši práci potvrdit.

Najděte doklady o náhradních dobách

Existují situace, při nichž jste zkrátka pracovat nemohli – ty ČSSZ vnímá jako tzv. náhradní dobu pojištění, ve které neodvádíte pojistné, ale které se do potřebných let pro důchod za některých podmínek počítají.

Doporučujeme pečlivě zkontrolovat, zda se vás náhradní doba pojištění, a pokud zjistíte, že ano, doložte o tom doklady na ČSSZ.

Důchodové pojištění doplaťte

Posledním krokem je doplatit chybějící důchodové pojištění. V případě, že jste pracovali v zahraničí nebo jste byli dlouho evidováni na úřadu práce či při jiných důvodech, je možné si doplatit až 15 let zpětně. Bez udání důvodu je to maximálně 1 rok. 

Do důchodu odejděte později

Zákon vám umožňuje odejít do důchodu i v případě, že jste odpracovali alespoň 15 let bez náhradní doby nebo máte 20 let důchodového pojištění. Háček je v tom, že v těchto případech půjdete do důchodu až o 5 let později než osoba stejného data narození.