blogimg

Kolik stojí pes

Provident
07 01 2022 10:00

Podle FEDIAF (Evropská federace výrobců krmiv pro domácí zvířata) má 41 % českých domácností doma alespoň jednoho psa. Čtyřnohý kamarád často zalepí ránu po dítěti, které právě vylétlo z rodinného hnízda. Jenže i chlupatá roztomilá kulička něco stojí.

Pes na baterky? Zatím bohužel neexistuje

V průzkumu společnosti Ipsos MORI uvedlo 45 % dotázaných, že se do jejich pravidelných výdajů promítají výdaje spojené s mazlíčky. Zajímavostí je, že si ženy pořizují domácího mazlíčka častěji než muži. (53 % žen oproti 36 % mužů)

Lidem často nedochází, že náklady na psa nekončí pořizovací cenou. Zapomínají na pravidelné výdaje: očkování, odčervení, krmivo, poplatek městu, případně hračky a pamlsky. Pořizovací cenou to všechno jen začíná.

Pes z útulku, nebo pes s papíry?

Jediné dvě možnosti, o kterých v otázce pořízení psa uvažujte. Buď poskytnete domov pejskovi z útulku, který neměl jednoduchý start do života, nebo si pořídíte štěně od zodpovědných chovatelů.

Možnost č. 1: Chceme specifické plemeno psa

Pokud jste ve fázi: Koukáme na inzeráty s roztomilými štěňátky, tak jste určitě natrefili na spojení „pes s PP“. Pes s PP znamená, že štěňata mají průkaz původu. Mají rodokmen. Díky rodokmenu víte, jak vypadají rodiče štěňátka, i to, jaké povahové vlastnosti může vaše štěně zdědit. Správný chovatel vás rád pozve k sobě domů, abyste si mohli rodiče i celý vrh prohlédnout.

Pozor na množírny

Množitel není chovatel. Čím větší popularita plemene, tím větší šance, že narazíte na množitele, který se živí tím, že dané jedince množí. Poznáte je velmi jednoduše. Maminka ani tatínek vašeho budoucího štěňátka nemají průkaz původu. Anebo mají, ale prodávající vám řekne, že je to poslední štěně z vrhu, a tak PP nedostalo. Množitel vás nepozve k sobě domů. Předá vám štěně někde na parkovišti u supermarketu nebo na benzince. Od takového „chovatele“ dejte ruce pryč.

Maďarský ohař, borderka nebo jezevčík. Pokud máte jasno v plemeni, vždy kontaktujte chovatelské stanice a na štěňátko si počkejte. Cena za štěně z množírny bývá nižší oproti ceně štěněte s průkazem původu. Nemáte ale jistotu, že si pořizujete jedince daného plemene i to, že se štěně dožije dospělosti.

Psi v množírnách žijí v žalostných podmínkách, bez očkování, s minimem krmení a bez lásky. Z takového štěňátka většinou nevyroste pohodový psí parťák. Jsou mnohem náchylnější k nemocem, což znamená častější návštěvu u veterináře. Nesnažte se ušetřit na pořizovací ceně. V budoucnu by se vám to nemuselo vyplatit.

Možnost č. 2: Chceme prostě psa

Pokud nemáte preference ohledně rasy vašeho pejska, poskytněte domov pejskovi v útulku. Pořizovací cena psa z útulku vás vyjde na cenu manipulačního poplatku, který činí maximálně pár tisíc korun. Poplatek je v městských útulcích menší, okolo 500 Kč. V neziskových organizacích a spolcích je částka vyšší, protože se snaží částečně zaplatit pobyt v útulku.

Čekají tam nejenom voříšci, ale i oblíbená plemena psů, kteří už svého majitele omrzeli. Najdete tu štěňátka, fenky, malé i velké psy, psí důchodce. Ošetřovatelé přesně ví, jak se jedinci chovají, ochotně vám poradí s výběrem, abyste byli šťastni vy i pejsek. Poskytnete domov a zároveň uvolníte místo pro dalšího pejska v nouzi. Prohlédněte si na Pesweb pejsky k adopci z útulků po celé ČR.

Kolik stojí pes aneb náklady na psa v praxi

Na velikosti záleží! Čím větší pejsek, tím více zaplatíte za granule, pelíšek, obojek a třeba i za veterináře. V tabulce jsme připravili srovnání, na kolik vás v průměru vyjde rok s yorkshirským teriérem o váze 3 kg a na kolik s maďarským ohařem o váze 25 kg:

Kolik stojí pes aneb náklady na psa v praxi

Do tabulky jsme zahrnuli pouze základní psí výbavu, čerpali jsme z webu Spokojenýpes.cz. Srovnání nám ukázalo, že u psů platí přímá úměra: Čím větší pes, tím vyšší náklady. To platí především u veterináře. Tablety nebo jiné přípravky se dávkují podle hmotnosti. Ceny u veterinářů se také liší podle toho, jestli bydlíte v Praze, nebo v podhůří Krkonoš. Také společný čas s pejskem něco stojí. Cvičák, trénink agility. Cena se odvíjí od místa tréninku i podle zkušeností trenéra.

TIP: Upečte pejskovi domácí pamlsky. V článku: Levné recepty pro naše mazlíčky, najdete recept na masové sušenky. A podle článku 10 věcí, které si můžete sami doma vyrobit, připravíte voňavé tuňákové psí krekry.

Nemocný pes = nečekané výdaje

Průjem, zánět spojivek, psincový kašel. Počítejte dopředu s tím, že i pejsek někdy stůně. Na trhu už existují speciální pojištění pro psy, která proplatí veterinární výlohy. Asi si teď říkáte, jestli se vyplatí. U pojištění psů platí to samé jako u ostatních pojištění. Platíte pravidelně za svůj klidný spánek. Pojištění můžete využít, ale také nemusíte. Mladí pejsci většinou tak často k veterináři nechodí, na stáří už chodí častěji.

Pokud vám nedává smysl platit psí pojištění, odkládejte si pravidelně každý měsíc peníze na nečekané veterinární výdaje. Příklad: Když si odložíte měsíčně 300 Kč, za rok uspoříte 3600 Kč. Taková částka už ulehčí rodinnému rozpočtu a alespoň částečně pokryje finanční náklady na veterinární ošetření.

Proč se platí poplatek za psa?

Nezapomeňte na pravidelný místní poplatek za držení psa. Platí se jednou ročně v místě vašeho trvalého bydliště danému správnímu orgánu. Výše poplatku se liší podle obce, ve které jako držitel psa bydlíte. Jeho výše však podle zákona o místních poplatcích nesmí překročit částku 1500 Kč za kalendářní rok. Poplatek jste povinni zaplatit za psa staršího 3 měsíců.

Proč jej musíte platit? Za vybrané peníze město nebo obec platí úklid psích exkrementů, instaluje a opravuje speciální koše, doplňuje sáčky a také zřizuje psí hřiště. Pokud tedy ve vašem bydlišti něco z výše uvedených chybí, možná je na čase zaplatit místní poplatek za psa.