blog

Přechod na DVB-T2: Zvládne ho vaše televize?

Provident
20 09 2019 09:00

Možná ještě máte v živé paměti humbuk kolem přechodu z analogového na digitální vysílání. Podobný humbuk už se zase blíží. Z digitálního pozemního vysílání DVB-T teď budeme přecházet na vyšší level – DVB-T2. Co to pro vás znamená?

K přechodu na DVB-T2 bude v brzké době docházet proto, abychom měli kvalitní a spolehlivý příjem televizního signálu. Má to však své „ale“, které se pojí s nedostatečnými technologiemi našich televizorů. Drtivá většina z nás totiž bude muset investovat do nové TV, případně si pořídit vhodný set-top-box. Jisté je, že televize i set-top-boxy, jež máme v obyváku nebo ložnici dnes, nebudou umět přijímat signál DVB-T2. Výjimkou jsou snad jen televize vyrobené v roce 2017 a později, které zvládají nejnovější kódování HEVC.

Pozor! Přechod se netýká diváků, kteří používají satelitní nebo kabelové vysílání, případně IPTV, tedy digitální televizi.

Kdy vám naskočí jen černá obrazovka? Záleží na regionu

Pokud nezačnete pátrat po nové technice, díky které se budete moct kochat krásou a rozmanitostí moderního televizního vysílání, zůstane vám v obýváku televize jen jako dekorace. Kdy přesně se tak stane, záleží na tom, ve kterém regionu žijete a ze kterého vysílače přijímáte signál. První na řadu přijdou ještě v listopadu 2019 obyvatelé Prahy, konkrétně ti, kteří získávají signál ze Žižkova a Cukráku. A dál?

V lednu 2020: Votice-Mezivrata, Trutnov – Černá hora, Ústí nad Labem – Buková hora, Chomutov-Jedlák, Praha-Ládví, Praha-Novodvorská, Praha-Olšanská, Benešov-Kozmice, Rakovník-Louštín

V únoru 2020: Plzeň-Krašov, Plzeň-Vodárna, Domažlice – Vraní vrch, Domažlice-Čerchov, Cheb – Zelená hora, Jáchymov-Klínovec, České Budějovice – Kleť, Vimperk – Mařský vrch, Sušice-Svatobor, Liberec-Ještěd, Česká Lípa – Špičák, Děčín-Chlum, Jablonec nad Nisou – Černá Studnice, Mariánské Lázně – Dyleň, Teplice-Vodárna, Ústí nad Labem – Krušnohorská

V březnu 2020: Brno-Kojál, Brno-Hády, Brno-Barvičova, Mikulov-Děvín

V dubnu 2020: Pardubice-Krásné, Pardubice-Slatiňany, Jihlava-Javořice, Jeseník-Praděd, Ostrava-Hošťálkovice, Ostrava-Hladnov, Frýdek-Místek – Lysá hora, Hradec Králové – Chlum, Svitavy-Hřebečov, Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum

V květnu 2020: Zlín – Tlustá hora, Zlín-Segment, Valašské Klobouky – Ploštiny, Brno-Jihlavská, Frenštát pod Radhoštěm, Hlubočec-Hůrka, Hodonín-Kapánsko, Jihlava-Jeníkov, Olomouc-Slavonín, Ostrava-Lanová, Třebíč-Vartemberk, Uherské Hradiště – Rovnina, Znojmo-Deblínek

Co s tím? Řešením je nová televize nebo set-top-box

Abyste mohli mít doma televizní vysílání i nadále, bude třeba pořídit techniku, která vám to umožní – tedy pořídit si televizi nebo set-top-box podporující standard DVB-T2. I když se dnes dají televize sehnat docela levně, není nejlepším řešením vrhnout se na tu nejlevější s představou, že ji stejně budete muset zase za pár let měnit.

Vyberte si televizi tak, aby splňovala technické požadavky doby a aby vám samotným dělala radost. Zvolte vyhovující úhlopříčku a typ obrazovky. Díky správné volbě můžete i ušetřit na elektřině! Plánujete vzít si televizi na splátky? Dá se to vyřešit i jednodušeji – a zároveň bez úroků a poplatků. Věděli jste, že s půjčkou zdarma nepřeplatíte ani korunu navíc?