blog

Jak hledat zaměstnání – užitečné rady

Provident
18 05 2017 09:00

Najít si práci, která nás bude živit a ideálně i bavit, je nezbytné. Přečtěte si základní rady, jak postupovat při hledání nového zaměstnání.

V každém městě české republiky studenti i dospělí shánějí práci nebo brigádu. Praha má stabilně nejnižší nezaměstnanost, a je zde tak snazší nalézt práci nebo brigádu než v jiných městech. Existuje také spousta pracovních agentur a agregátorů na internetu (např. Jooble). Úkol, jak hledat zaměstnání, je tak výrazně snazší.

Tyto agentury Vám nabízí co možná nejaktuálnější inzeráty zaměstnavatelů, kteří shánějí brigádníky a zaměstnance, abyste nemuseli běhat po ulicích a poptávat. Stačí se ozvat zaměstnavateli na uvedeném kontaktu a pak už vše záleží jen na vás. Jsou zde pracovní nabídky pro různé skupiny, takže si můžete vybrat to, co vám nejvíce vyhovuje. Lépe placená místa jsou velmi žádaná a jsou rychle obsazená, proto sledujte aktuální nabídky a buďte rychlí, aby vaše šance byly co nejvyšší.

Postup při hledání zaměstnání

1. Životopis


Nejdůležitější krok je příprava životopisu. Pokud nevíte, jak správně napsat životopis, vzory najdete na internetu. Vytvořte si životopis v češtině i angličtině. Tak či tak ho budete potřebovat, takže je dobré si ho udělat hned na začátku. Životopis napište stručný a strukturovaný. Nezbytný je kontakt na vás – adresa, telefon a e-mailová adresa. E-mail není ideální s nějakou roztomilou přezdívkou, měl by mít v názvu vaše jméno a příjmení.

 

2. Pravidelné hledání


Jak hledat zaměstnání? Hledejte pravidelně v rámci svých možností nové nabídky práce na Job portálech. Nezapomeňte také hledat na LinkedInu, Facebooku atd. Dejte si také pozor na fotografie na sociálních sítích, které máte veřejně. Některé byste jistě nechtěli prezentovat před budoucím zaměstnavatelem.

 

3. Připravte seznam společností


Pamatujte si, které firmy jste již oslovili. Neuděláte dobrý dojem, pokud někomu zavoláte několikrát anebo pošlete svůj životopis dvakrát nebo třikrát.

 

4. Získejte praxi


Nestyďte se vzít i brigádu. Každá pracovní zkušenost se cení. Je velmi důležité, abyste měli aspoň nějakou praxi. Čas bez práce věnujte i dalšímu vzdělávání a získávání certifikátů. Co se týče absolventů, tak kontakt s budoucím zaměstnavatelem je dobré navázat už během studia. Například stáže vám velmi pomohou získat u firmy stálý pracovní poměr.