blogimg

Vítejte v dospělém světě. Co znamená konec statusu studenta?

Provident
27 10 2023 08:00

Konečně venku ze školy? Gratulujeme, postoupili jste do dalšího levelu! A stejně jako v počítačových hrách i v opravdovém životě je nová úroveň zase o něco náročnější. Protože jste toho ale už zvládli dost, určitě zvládnete i dospělý život.

Status studenta mají všichni mladší 26 let (u doktorandů je tahle hranice do 28 let), kteří se soustavně připravují na budoucí povolání. A to vy nejste hned následující den po absolvování nebo předčasném přerušení studia. Studentský život si ještě prodloužit můžete, musíte ho už ale spojit s dospěláckými povinnostmi.

Konec statusu studenta a práce

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Jakmile přestanete studovat, stát od vás očekává, že sezení v posluchárně vyměníte za vydělávání peněz. Neřekne vám to sice napřímo, daňová a sociální politika je tak ale jednoznačně nastavená.

Pokud jste tedy jako čerstvý absolventi nezaměstnaní, doporučujeme registrovat se co nejdřív na úřadě práce a začít nějakou práci shánět. Jednak proto, že tahle státní instituce vám při troše štěstí může opravdu práci najít. Zároveň za vás převezme placení vašeho zdravotní pojištění, které byste si jinak museli hradit sami.

TIP: Hledáte si práci sami? Poradíme, jak se připravit na pracovní pohovor.

Konec statusu studenta a zdravotní pojištění

Zatímco za studenty platí zdravotní pojištění stát, po škole tuto povinnost musíte přehodit na někoho jiného. Tím někým naštěstí nemusíte být vy osobně. Jak už jsme naznačili, jako uchazeč o zaměstnání registrovaný na úřadu práce máte zdravotní pojištění hrazené minimálně prvního půl roku. Až si práci najdete, bude zdravotní pojištění platit váš zaměstnavatel.

Povinnosti přihlásit se k placení zdravotního pojištění u své zdravotní pojišťovny se vyhnout nedá. Ani pokud se z nějakého důvodu na úřad práce nepřihlásíte nebo pokud se případně pustíte do podnikání jako OSVČ. Jen pozor, čas na toto přihlášení máte jen 8 dnů ode dne, kdy vám skončil status studenta. Pak vám hrozí pokuta.

 Student

Konec statusu studenta a sociální pojištění

Jako student si sociální pojištění platit nemusíte (dobrovolně můžete), na rozdíl od pojištění zdravotního ho ale za vás neplatí ani nikdo jiný. Změní se to teprve až začnete pracovat. Jakmile se stanete zaměstnanci, sociální pojištění za vás platí zaměstnavatel automaticky. Jako OSVČ se k placení musíte přihlásit a platit si zálohy. Měsíce a roky, za které pojistné odvedete, pak stát chápe jako odpracované.

TIP: Je dobré vědět, že co se týče odpracovaných let potřebných do nároku na důchod, po škole začínáte od nuly. Což je podstatný rozdíl oproti předchozí generaci. Až do roku 2010 se prvních 6 let vysokoškolského studia do odpracovaných let započítávalo.

Daňová sleva na studenta, slevy a přídavky na děti

Dokud máte status studenta a podáváte daňové přiznání (třeba proto, že zároveň podnikáte), máte nárok kromě daňové slevy na poplatníka ještě také na daňovou slevu na studenta 4 020 Kč. Po skončení studia ale tahle sleva končí.

Vaši rodiče na vás jako na studenta mohli také uplatňovat daňovou slevu na děti, případně i přídavky na děti. Ani to však po absolvování studia neplatí.

Slevy na dopravu a další výhody

Jako student máte nárok na slevu 50 % na jízdné v autobusech, vlacích a všech prostředcích městské hromadné dopravy. Nárok i na tuto výhodu ale ztrácíte, jakmile přijdete o status studenta. Na jedné straně v praxi průvodčí a revizory zajímá hlavně váš lístek a datum expirace vaší ISIC kartičky nebo tramvajenky. Na straně druhé neoprávněným využíváním slev porušujete přepravní podmínky.

Co ostatní studentské slevy? Pokud vám studentskou kartičku (mluvíme hlavně o ISIC kartách) vydala vaše škola, s největší pravděpodobností po ukončení studia zastaví její platnost.

Dospělosti se nemusíte bát

Jak vidíte, status studenta opravdu měl něco do sebe i po praktické stránce. Berte to ale tak, že v dospělosti většinu ze ztracených výhod můžete klidně postrádat. Bude víc možností a snad i víc peněz. Váš nový začátek je tu.