blogimg

Neviditelní: Život nad propastí bez konce má řešení

Provident
09 06 2021 09:00

Přemýšlíte někdy o tom, jak skvělé by bylo stát se alespoň na okamžik neviditelnými? Pak věřte, že ne vždy je neviditelnost výhodou. Pokud jste neviditelní pro úřady, svého zaměstnavatele, banku nebo další důležité instituce a zároveň nedokážete požádat o pomoc na správném místě, připomíná život spíš každodenní boj.

Projekt Neviditelní: Pomocná ruka pro všechny v nesnázích

Státní pomoc či nízký výdělek jim nestačí na důstojné žití. Neumí jednat s úřady nebo si dohodnout lepší podmínky v práci. Běžné finanční služby jsou pro ně téměř nedostupné. Nemohou nebo neví, jak šetřit. Právě takoví lidé patří mezi Neviditelné. Požádat o pomoc rodinu, na úřadě, v práci, bance nebo neziskovce nemohou, neumí nebo se stydí.

Upozornit na tento problém a spolu s tím i na všechny lidi, kteří jsou mimo systém nebo se nachází v bezvýchodné situaci – právě to je cílem projektu Neviditelní. Kromě toho si projekt bere za úkol přijít s řešením a ukázat, jak mohou Neviditelní vystoupit ze svého začarovaného kruhu.

Více o projektu najdete na stránkách Neviditelní

Kdo stojí za projektem Neviditelní?

Spotřebitelské fórum, Centrum ekonomických a tržních analýz CETA a další partneři. Jedním z nich je také Provident Financial. „Chceme upozornit na to, kolika lidí se problematika neviditelnosti týká, zmapovat její důsledky a přijít s návrhem opatření, která situaci zlepší. Všichni lidé si zaslouží férový přístup a rovné podmínky. Díky tomuto projektu budou Neviditelní konečně nejen vidět, ale i slyšet,“ říká Viktor Boczán, generální ředitel společnosti Provident Financial, která je iniciátorem projektu Neviditelní.

Váháte, zda patříte mezi Neviditelné? Udělejte si test

Život není černobílý. Dostat se do složité situace může každý z nás. Často také bývá těžké poznat, kdy je ten správný čas požádat o pomoc. Nejste si jistí, zda do skupiny Neviditelných nepatříte i vy? Udělejte si krátký test: Jsem Neviditelný? Test je zcela zdarma a je anonymní. Uděláte navíc první krůček ke spokojenějšímu a kvalitnějšímu životu.

Neviditelní pod lupou

Odborníci z CETA (Centrum ekonomických a tržních analýz) ve studii, která co do hloubky nemá v ČR obdoby, analyzovali českou společnost a identifikovali 13 skupin Neviditelných. Postupně je představíme.

Jako první se projekt Neviditelní zaměří na mladé rodiny, kterým se děti narodily, když byli rodiče ještě na střední nebo vysoké škole. Na rodičovství nebyli připraveni, nemají dostatečné zázemí a neměli čas šetřit ani budovat kariéru. Na webu Neviditelní – mladé rodiny už tento týden najdete možnosti řešení situace – seznam organizací, na které se lze obrátit, a konkrétní kroky, které pomohou zmírnit problémy.

Neviditelní: Mladá rodina

10 znaků Neviditelnosti. Jak poznat, komu pomoci?

Stát se Neviditelným je jednodušší, než si lidé myslí. Stačí jedna nebo více nečekaných životních situací. Třeba ztráta zaměstnání nebo neplánované otěhotnění. Možná máte někoho takového ve svém okolí. Jak poznáte, že vaše kamarádka, maminka, soused nebo třeba muž, kterého potkáváte každé ráno na zastávce, je člověkem, který potřebuje pomoct?

Neviditelní:

  1. Přišli o pravidelný příjem, nemohou najít novou práci.
  2. Nezapadají do škatulek státní pomoci.
  3. Neumí si říct o pomoc, nebo se za to stydí.
  4. Neumí si vyjednat lepší pracovní podmínky.
  5. Trápí je nízká finanční gramotnost.
  6. Nic neušetří, nemají z čeho
  7. Běžné finanční služby jsou pro ně hůře dostupné.
  8. Trpí sociální izolací i strachem z toho, co přijde.
  9. Mají neustálý pocit života nad propastí, nesmí onemocnět, nesmí se nic stát.
  10. Problémy často přenáší na své děti, vyrůstá tak další generace Neviditelných.

 

„Neviditelní mají neustálý pocit života nad propastí, nesmí onemocnět, nesmí se jim nic rozbít. To zvyšuje stres, způsobuje deprese a ubíjí sebedůvěru, což Neviditelné natolik vyčerpá, že na řešení samotného problému jim často nezbývají síly,“ dodává Kateřina Brikciová, psycholožka z terapeutické společnosti Dirivitu.

Pomoci můžete i vy – všímejte si okolí, nabídněte pomocnou ruku nebo třeba jen naslouchejte. Společně můžeme zlepšit život tisícům lidí.