blogimg

8 novoročních předsevzetí, která vám pomohou zbohatnout

Provident
05 01 2018 10:00

Novoroční předsevzetí nás může dovést i k úspěchu, bohatství a celkově lepší budoucnosti. Záleží jen na nás, jaké předsevzetí zvolíme a jak důslední budeme v jeho dodržování. Jíst víc zeleniny a udělat 30 sklapovaček denně mezi ně ale spíše nepatří. Inspirujte se několika tipy, které vám mohou dopomoci k obohacení.

Naučte se něco nového

Naučit se něco nového nás inspiruje, dodává pocit uspokojení a rozšiřuje naše obzory. Například v roce 2016 si Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, dal předsevzetí, že se naučí čínsky, uběhne míli denně a každý týden přečte novou knihu.

Pokud nevíte, čím začít, zvažte své záliby. Ideálně ovšem zvažte ty schopnosti a dovednosti, které vám pomohou v kariérním růstu. Vzdělávací kurzy se dají nalézt i zdarma, stačí prohledat internet.

 

Věnujte více času sobě a svým blízkým

Dojít k úspěchu a bohatství, aniž bychom museli v práci trávit hodiny navíc? Zejména vrcholoví manažeři často tráví v práci tolik hodin, že jim nezbývá mnoho času na osobní život. Jde to ale i jinak, stačí chtít.

Říká se, že času máme tolik, kolik si ho uděláme. Například Bill Gates se naučil vyčlenit si jednou za čas pár dní, kdy si dá pauzu od práce a věnuje se relaxaci a rodině. Takže na příští dovolenou si zkuste nepřibalovat služební telefon 😉

Základem je ale zejména příprava a plánování. Pokud si vše správně rozvrhnete, jistě najdete volnou chvilku každý den.

   

Udělejte si pořádek

Častěji uklízet a dělat méně nepořádku může být jedním z předsevzetí, které si lidé dávají. Koneckonců v upraveném a čistém prostředí se vám bude i lépe vyvíjet a tvořit plány do budoucnosti.

Peníze ale vyděláváme většinou v práci, proto si na leden dejte předsevzetí, že uklidíte i tam. Tím samozřejmě nemyslíme, že zítra půjdete umýt okna u vás v práci. Stačí vyhodit zbytečné poznámky, které se vám možná válí přišpendlené na pracovních stolech, roztřídit si e-maily do složek a hlavně konečně pročistit tu pracovní plochu na počítači, na kterou se vám už pomalu nevejde jediný soubor či složka.

Nečekejte na schválení ostatních

Aby se vám dobře pracovalo a mohli jste alespoň trochu v klidu vydělávat a bohatnout, musíte se naučit jednu zásadní věc: přestaňte řešit, co si myslí jiní. Expertem na svou práci jste vy, tak ji tak dělejte. Má Evička z vedlejšího oddělení jiný názor? Fajn, poděkujte jí, ale finální rozhodnutí je na vás. Přestaňte se stresovat, vy to umíte lépe!

Steve Siebold, autor knihy „Jak myslí bohatí“, říká, že “klíčem k úspěchu je přestat řešit, jak ostatní soudí naše vlastní cíle.“

Toto předsevzetí vám pomůže k větší pohodě v práci a navíc i k většímu sebevědomí. A to stojí za tu snahu, co myslíte?

Změňte životní styl

Zelenina a sklapovačky, o kterých jsme psali v úvodu, vás sice k bohatství nepřivedou, ale změnit životní styl k lepšímu a zdravějšímu, by mohlo. Znovu totiž ovlivňuje vaši psychiku a sebevědomí.

Nutně to ovšem neznamená koupit si permanentku do fitka, a už během práce se stresovat myšlením na to, že za pár hodin vás zase čekají všechna ta železná mučidla. Pokud víte, že zvedání činek nikdy nebude vaším koníčkem, jednoduše zkuste něco jiného. Naučte se nová zdravá jídla, zkuste každý den uběhnout určitou vzdálenost jako zmíněný Zuckerberg, přihlaste se s přáteli na sport či skupinové cvičení. Uvidíte, že už ta snaha a výsledky budou dostatečnou odměnou.

A s lepším pocitem ze sebe samých, poroste i chuť a motivace se zlepšovat i v jiných oblastech.

Udělejte si finanční plán

O finančních rezervách či několika druzích spoření jsme si již povídali. Na začátku roku vám ovšem pomůže jednoduché počítání a plánování. Kolik potřebuje na Vánoce 2018? Kolik bude stát letní dovolená? Plánujete obnovit sedací soupravu, protože na stávající se už nedá pohodlně sedět? Všechny větší plány si sepište. Výslednou částku vydělte počtem měsíců a poté výslednou sumu poctivě ukládejte každý měsíc.

Nic spoření nezpříjemní víc než rostoucí suma a hrdost, že jste to zvládli.

 

Začněte jednu věc

Přesně tak, konečně začněte jednu jedinou věc, kterou jste vždycky chtěli začít dělat. Určitě máte plný seznam nápadů, které chcete „někdy, jindy, příště, jednou atd.“ vyzkoušet. Vyberte jeden z nich, a udělejte ho.

A v tomto případě začněte už dnes. Ne jindy! 😉

Buďte vděční

Předsevzetí na závěr vám možná nepomůže zbohatnout, snad vám ale pomůže uvědomit si, jaké bohatství už nyní máte. Vše totiž není jen o majetku a o penězích, jak všichni dobře víme.

Zkuste si udělat seznam věcí, lidí, zážitků a pocitů, za které jste vděční a které byste nevyměnili za žádné bohatství na světě.

Vidíte? Jste bohatší, než jste si mysleli! 🙂