blogimg

Přídavky na dítě krok za krokem. Jak o ně požádat?

Provident
28 07 2023 08:00

Řešíte každý měsíc, jak vyjít s penězi? Pomoct by vám mohl přídavek na dítě. Zpracovali jsme pro vás přehledného průvodce, jak si o něj zažádat. A není to vůbec složité. 

Co je přídavek na dítě

Přídavek na dítě je pravidelná finanční podpora, kterou stát vyplácí rodinám s nižším příjmem, aby jim pomohl s výchovou a rozvojem jejich dětí. Peníze, které v rámci přídavku na dítě, získáte můžete využít na chod domácnosti, vzdělání a koníčky dítěte nebo cokoliv jiného, co budete potřebovat.

Výše přídavku na dítě se liší podle věku dítěte:

  • dítě do 6 let – příspěvek 830 Kč měsíčně
  • dítě od 6 do 15 let – příspěvek 970 Kč měsíčně
  • dítě od 15 do 26 let – příspěvek 1080 Kč měsíčně

Pokud má alespoň jeden z rodičů práci nebo jiný zdroj příjmu (např. nemocenská nebo důchod), je přídavek vyšší o 500 Kč:

  • dítě do 6 let – příspěvek 1 330 Kč měsíčně
  • od 6 do 15 let – příspěvek 1 470 Kč měsíčně
  • od 15 do 26 let – příspěvek 1 580 Kč

Měsíčně tak můžete za jedno dítě dostat přídavek v rozmezí 830–1 580 Kč.

Kdo může přídavek na dítě získat

Přídavek na dítě stát nabízí dětem už od narození a až do 18 let věku. V případě studia se dá čerpat, dokud dítě nedosáhne 26 let. Abyste přídavek na dítě získali, musíte v podstatě splnit dvě základní podmínky:

Nezaopatřenost

Přídavek se vztahují pouze na děti, které jsou tzv. nezaopatřené. To znamená, že dítě buďto:

  • studuje a aktivně se připravuje na budoucí zaměstnání,
  • nebo kvůli nemoci nemůže pracovat či se připravovat na budoucí zaměstnání (o tom rozhoduje obvodní nebo dětský lékař),
  • nebo nemůže vykonávat pravidelnou práci kvůli dlouhodobému špatnému zdravotnímu stavu (tohle posuzuje správa sociálního zabezpečení),
  • nebo skončilo povinnou školní docházku, ještě nenaplnilo 18 let, je zapsáno na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.
Přídavky na dítě 

Životní minimum

Nárok na přídavek na dítě mají jen ty rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 3,4násobek životního minima rodiny.

Životní minimum rodiny je minimální částka, která by měla stačit k základním potřebám jejích členů (např. náklady na jídlo, domácnost, oblečení, hygienu apod.). Každá země si tohle minimum určuje po svém.

Abyste nemuseli nic složitě dohledávat, vytvořilo Ministerstvo sociální věcí a práce speciální online kalkulačku, na které si své životní minimum spočítáte. Poté ho stačí vynásobit číslem 3,4, a pokud je součet vašich rodinných příjmů nižší než tohle číslo, máte na přídavek na dítě nárok.

Jak o přídavky na dítě zažádat

O přídavek na dítě si můžete zažádat osobně na úřadu práce, nebo elektronicky z domova.

Pokud zvolíte způsob přes úřad práce, vezměte si s sebou:

TIP: Všechny důležité formuláře najdete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pokud budete posílat žádost o přídavek na dítě elektronicky z domova, je všechno mnohem jednodušší. Postupovat můžete podle následujícího videa:

Pokud je dítě nezletilé (do 18 let), žádost o přídavek podáváte vy, rodič. Pokud je dítě zletilé (18–26 let) a stále splňuje podmínky pro přídavek, může si podat žádost samo.

Kdy přídavky na dítě chodí na účet

Přídavek na dítě se vyplácí každý měsíc (za předchozí měsíc), nejpozději do konce následujícího měsíce. O příspěvek si můžete zažádat až 3 měsíce zpětně.

TIP: Potřebovali byste každý měsíc ještě o pár korun navíc? Přečtěte si, jak si přivydělat. Sesbírali jsme pro vás z tipy, jak na to i z domova nebo v rámci vašich oblíbených koníčků.