blogimg

Rozvádíme se, ale máme hypotéku. Co s tím?

Provident
24 03 2017 09:30

Máme hypotéku, chci se rozvést. Jak lze tuto situaci řešit? Existuje více postupů?

1. Prodej nemovitosti

Pokud ani jeden z manželů nechce v nemovitosti zůstat bydlet i po rozvodu (popř. nemá peníze na to, aby druhého z manželů vyplatil a splácel hypotéku sám), je nejlepší nemovitost prodat, hypotéku ze získaných peněz předčasně splatit a případný zůstatek peněz mezi sebe rozdělit.

Prodej nemovitosti zatížené hypotékou je sice trochu složitější, ale ne nemožný. Nutné je o zamýšleném prodeji informovat banku, která jako zástavní věřitel zpravidla musí k prodeji dát souhlas. A abyste bance neplatili poplatky za předčasné splacení hypotéky, které se mnohdy pohybují v řádech procent z předčasně splacené částky, je vhodné prodej nemovitosti načasovat na konec fixace úrokové sazby.

2. Hypotéku převezme jeden z partnerů a druhého vyplatí

Podstatou je, že jeden z manželů zůstane bydlet v bytě nebo domě a toho druhého vyplatí a z placení hypotéky vyváže. V takovém případě je nutné kontaktovat banku a podepsat žádost o vyvázání spoludlužníka (bývalého partnera). Hypotéku pak musí dál splácet manžel, který v nemovitosti zůstane bydlet.

Podmínkou takového řešení je dostatek peněz na postupné vyplacení expartnera, a přitom dostatečný příjem na převzetí celé hypotéky. Banka si totiž schopnost splácet hypotéku nejspíš znovu prověří. V případě, že nebudete mít dostatečně vysoký příjem, může převzetí hypotéky a vyvázání expartnera z hypotéky zamítnout.

3. Co k řešení situace potřebuji? S kým by se měla situace řešit?

Protože problematika rozvodu a vypořádání majetku není vždy jednoduchá, je dobré se obrátit na právníka, který vám s volbou řešení a přípravou dokumentace pomůže. S sebou si nezapomeňte vzít úvěrovou dokumentaci. Také bude potřeba obrátit se na banku, u které máte hypotéku, abyste zjistili, jaké budou její požadavky a podmínky.

4. Pokud se na řešení manželé nedohodnou

Pokud jsou vztahy mezi manžely tak špatné, že se nedokážou dohodnout na majetkovém vypořádání, musí dát některý z nich k soudu návrh na vypořádání majetku. Soud pak zpravidla řeší majetek včetně hypotečního úvěru a může rozhodnout například i o tom, že se nemovitost prodá a z prodeje se hypotéční úvěr splatí.

5. Jak se k rozvodu staví společnosti poskytující hypotéky či úvěry?

Změny v úvěrové smlouvě bývají zpoplatněny. Vždy záleží na celkové výši úvěru, úrokové sazbě, částce, kterou zbývá doplatit apod. U jednotlivých institucí je výše těchto poplatků různá, záleží na smluvních podmínkách. Se sazebníkem poplatků by klient měl být seznámen nejpozději při podpisu úvěrové smlouvy.

Zkuste se oprostit od všech emocí a s expartnerem se na dělení majetku dohodnout. Pokud by se situace dostala až k soudu, ten rozhodne podle svého úhlu pohledu. Proto je vždy nejlepší udělat kompromis a s bývalým partnerem uzavřít dohodu.