blogimg

Špehování dronem si od dotěrného souseda nemusíte nechat líbit

Provident
15 02 2017 10:00

Zdislavu Polákovou už delší dobu soused vytáčel nejrůznějšími naschvály. Když ale zjistila, že jí nad domem a zahradou létá soused s dronem a špehuje ji, rozhodla se, že se začne bránit a dá jasně sousedovi najevo, že překračuje hranice slušného chování…

„Bydlíme s manželem na venkově, kde se všichni navzájem dobře znají, nic se neutají, všichni jsou přátelé. A dokud byla má sousedka svobodná, byly jsme kamarádky a nemohla jsem si na nic stěžovat. Když se ale před třemi lety provdala, všechno se změnilo. S manželem jsme si začali všímat, že nám nový soused dělá různé naschvály. Byly to ale v podstatě drobnosti, takže jsme nad nimi nakonec mávli rukou a nijak je neřešili. Říkali jsme si, že nebudeme zbytečně narušovat dobré sousedské vztahy,“ vzpomíná Zdislava a podotýká, že se velice brzy ukázalo, že to byla chyba.

Danajský dar

Když se od sousedky dozvěděla, že její manžel dostal od kolegů a kamarádů v práci k narozeninám dron, po kterém už delší dobu pokukoval, bylo jí jasné, že se mají na co těšit. „Bohužel se moje předtucha záhy potvrdila. Jen jsme si s manželem o víkendu sedli na prosluněnou terasu, vytáhl soused dron a začal nám s ním létat téměř nad hlavou. Vydržel s ním vrčet většinou až do chvíle, než jsme se před ním schovali do domu. Stejná situace se opakovala i tehdy, když jsme byli na zahradě. A to i v případě, že jsme měli návštěvu,“ kroutí hlavou nad chováním souseda Zdislava a pokračuje: „Nejdříve jsme se tomu s manželem smáli a říkali si, že je to určitě tím, že soused nemá kde jinde novou hračku vyzkoušet, takže ho to určitě musí brzy omrzet.“

Pohár trpělivosti přetekl

Když ale zjistila, že jim soused dronem „nahlíží“ i do oken a začala mít pocit, že ji špehuje při převlékání a opalování, shodli se s manželem, že s tím musejí něco udělat. „Zašli jsme za sousedkou a všechno jí řekli. Jak jsem ale předpokládala, vysmála se nám, celou situaci zlehčovala a začala se svého muže zastávat. Takže jsme s nepořízenou odešli,“ pokyvuje hlavou nešťastná žena. Rádi by se proti nepříjemnému obtěžování souseda bránili, ale vůbec netuší, jaká mají v takové situaci práva a na koho by se případně měli kvůli tomu obrátit o pomoc. Nebo naopak jestli musejí sousedovo chování trpět.

Správné řešení

  • Zdislava se manželem rozhodla, že tentokrát už nenechá sousedovo obtěžování jen tak. Zašli se proto poradit s právníkem. Ten jim vysvětlil, že soused rozhodně nemůže létat s dronem, kde se mu zlíbí.
  • Dozvěděli se, že bez souhlasu nesmí soused narušovat jejich soukromí, a to jak pořizováním záběrů či zvukových stop domu či zahrady, tak jim nesmí na zahradu s dronem létat a obtěžovat je. Protože dle platných zákonů mají právo na ochranu osobnostních práv a především ochranu osobních údajů. Což ale soused svým jednáním porušuje.
  • Na závěr právník manželům doporučil, aby sousedovi napsali doporučený dopis, v němž mu výslovně zakážou, aby rušil jejich soukromí létáním s dronem. Pokud by soused neuposlechl, měli by shromáždit co nejvíce důkazů a obrátit se s žalobou na soud a podle závažnosti případě i na úřad pro ochranu osobních údajů či Policii ČR.

Špatné řešení

  • Polákovým sice sousedovo obtěžování vadilo, netušili ale, jak by se měli bránit. A protože nechtěli narušovat dobré sousedské vztahy hádkami, utěšovali se tím, že souseda jistě brzy hrátky s dronem omrzí a oni budou mít zase klid. Rozhodli se proto sousedovo chování ignorovat.
  • Když ale jednou přišel manžel Zdislavy z práce domů rozčílený, protože mu kolega ukázal po internetu kolující fotky nahé manželky, bylo mu hned jasné, jak fotky vznikly a kdo je na internet umístil. Rozhodl se proto, že celou věc vyřeší jednou provždy, a koupil si vzduchovku.


A když opět soused pustil dron, aby se pobavil obtěžováním okolí, začal Zdislavin manžel po dronu střílet. Netrefil sice dron, ale zato sousedům rozbil dvě okna. Výsledkem je, že Polákovi musejí sousedům uhradit škodu ve výši 10 tisíc korun a pan Polák navíc čelí trestnímu stíhání kvůli ohrožování sousedů. Může být přitom rád, že nikoho nezranil.