blogimg

Světové výlety po Česku - 1. díl

Provident
14 05 2020 09:00

Aneb tipy na netradiční výlety po českých a moravských místech, která se podobají těm světovým.

Společně s květnem přišlo i slunečné jarní počasí, které přímo vybízí k výletům nebo plánování letní dovolené, jež se blíží mílovými kroky. Co však dělat, když cestování do zahraničí je v současnou chvíli více než komplikované?

S různými omezeními přišla i ohromná vlna vynalézavosti a kreativity, kterou mají Češi zkrátka v krvi. Ať už se jedná o šití roušek, vzájemnou pomoc anebo dobré tipy jak si dopřát světové zážitky, aniž byste museli za hranice. Samozřejmě s trochou nadsázky. I naši kolegové nám pár takových tipů poslali a tak bychom je s vámi rádi sdíleli.

Vždyť máme ze všech nebankovních finančních institucí v Česku tu největší síť několika set obchodních zástupců, kteří naše služby poskytují od Aše až po Jablunkov. Znají tak perfektně nejen svoje zákazníky, ale i svůj kraj. Doufáme, že i vás jejich tajné tipy a doporučení na zajímavá místa, která v mnohém snesou srovnání s těmi světovými, inspirují k nějaké dobrodružné výpravě.

My vám v tomto článku přinášíme ty, které nás nejvíce zaujaly. Záměrně jsme vybrali ty nepříliš známé, kde nepotkáte davy lidí jako v notoricky známých atrakcích a místech. Tak vzhůru do světa za humny.

Divokou roklinou po žebřících jako ve Slovenském ráji


lokalita Železné hory typ výletu náročnější pěší túra
doprava auto autobus vstupné poplatek zdarma

Kdo by neznal divoké a lidskou činností nedotčené rokliny a soutěsky ve Slovenském národním parku Slovenský ráj. Vždyť do nich za dobrodružstvím jezdili již naši dědové. Jeho největší atrakcí jsou kaňony Suché Belé a Prielom Hornádu. Náročný terén zde turisté překonávají díky žebříkům, stupačkám a řetězům. Pokud se vám po takové dobrodružné výpravě zasteskne, stačí se vydat do Šilinkova dolu u východočeského města Skuteč. Svojí velikostí se slovenským kaňonům nevyrovná, ale atmosférou určitě ano. Ideální místo pro začátek putování je městečko Předhradí, do kterého se dá dostat i autobusem a kde mimo kaňonu naleznete také hrad Rychmburk a zachovalé historické centrum městečka. Říčka Krounka se pod hradem valí balvanitým korytem zarostlým mechem a kapradím. Stačí sejít z návsi jedinou cestou dolů do údolí, kde se napojíte na červenou turistickou značku směr Kutřín. Přibližně v polovině údolí vás čeká skála, kterou musíte překonat za pomocí žebříků a řetězů, ale nebojte, zvládnou to i větší děti.

NÁŠ TIP: Údolí má asi jen 5 km, ale i tak doporučujeme na konec výšlapu zchladit unavené nohy v říčce Krounce případně se občerstvit v restauraci nesoucí jméno údolí, na kterou narazíte asi kilometr před cílem.


Za kamennými hlavami nemusíte přes půl planety


lokalita Kokořínsko typ výletu lehká pěší / cyklistická túra
doprava auto autobus vlak vstupné poplatek zdarma

Nad z kamene vytesanými, až 12 metrů vysokými hlavami na Velikonočním ostrově, který je jedním z nejodlehlejších míst na naší planetě, žasnou historici i milovníci záhad již po celá staletí. Dodnes není zcela jasné, kdo a proč sochy vytvořil a jak se mu podařilo horninu vážící až 90 tun přemístit. Oproti tomu o Čertových hlavách víme zcela přesně, kdo je jejich autorem. Byl to místní sochař Václav Levý, který je vytvořil v době romantismu v 19. století. Zajímavostí je, že se po hlavách prezidentů vytesaných do americké Mount Rushmore jedná o druhé největší reliéfy hlav na světě. Dostanete se k nim snadno. Leží na modré turistické značce jen půl kilometru od obce Želízy na Mělnicku. Do těch jezdí autobusy, vlaky pak do nedalekého Liběchova. V okolních lesích naleznete ve skalách i dalších díla, ktera umělec vetknul do pískovce. Hada, sfingu, rytíře nebo dokonce celou zdobenou jeskyni. Stačí sledovat stezku „Okruh Václava Levého“ se začátkem buď v Želízech nebo v Liběchově, pokud přijedete vlakem. Celý okruh má 11 km a je vhodný i pro cyklisty.

NÁŠ TIP: V Želízech najdete i široko daleko známý a nevšední Hostinec u Blanky s vyhlášenou dršťkovou polévkou a domácími rohlíky nebo výbornými kynutými knedlíky s borůvkami. V době omezení mají otevřené jen výdejní okénko. Pokud se na výlet vydáte později, nakoukněte do interiéru s vtipnými malbami na zdech nebo po domluvě do sklářského ateliéru pana majitele.


Do Alpské soutěsky s vodopády na střední Moravě


lokalita Nízký Jeseník typ výletu pěší túra
doprava auto autobus vstupné poplatek zdarma

Rozeklané skalnaté údolí, ve kterém ve vodopádech hučí průzračná voda, přes kterou se klenou dřevěné lávky. Zdá se vám to jako popis nějaké z mnoha Alpských soutěsek? A víte, že podobně nespoutanou a čistou přírodu můžete nalézt v Čechách i na Moravě? Například v údolí říčky Huntavy asi 10 km od Rýmařova a jen 50 km od Olomouce. Ta zde vytváří několik menších a jeden desetimetrový vodopád. Podle místní pověsti se jednou za sto let voda zastaví a odhalí tak bránu ke zlatému pokladu. Nikdo však neví, kdy takový moment přijde. Vzhledem k dlouhému suchu máte však velkou šanci, že se tak stane letos.

Túra vedoucí po schůdcích je náročnější, ale vhodná i pro děti. Červená turistická trasa vede z obce Rešov nebo Tvrdkov, do které se dostanete i autobusem. Výlet se dá případně spojit s návštěvou jednoho z největších moravských hradů Sovinec, který je od vodopádů vzdálený jen 8 km.

NÁŠ TIP: Pokud vyrazíte k vodopádům z Tvrdkova a za teplého počasí, doporučujeme udělat si malou odbočku z trasy. Asi 300 metrů za obcí odbočte na lesní cestu doleva. Po dalších 300 metrech dorazíte k rybníku s čistou vodou, který slouží jako koupaliště.


Magické kameny za humny jihočeské vesnice


lokalita Jižní Čechy typ výletu magické místo
doprava auto vstupné poplatek 35 Kč

Přes pět tisíc let stará stavba z tunových kamenů z doby bronzové je známým magickým symbolem britského venkova. Dodnes se historikové přou o to, jakým účelům sloužila. Jedni tvrdí, že se jedná o chrám slunce, druzí, že jde o chrám dávných druidů. Ať už je pravda jakákoliv, místo působí skutečně magicky, zejména při západu slunce nebo mlhavém počasí. Podobnou atmosférou na vás dýchne i kruh z obřích kamenů, hned za humny krásné vesnice Holašovice, která je jedinou naší obcí zapsanou na seznamu Unesco. Stavbu nechal z 25 obřích kamenů sesbíraných v okolí sestavit před 12 lety místí obyvatel a prý dokáže dodat pozitivní energii. Vyzkoušet to však musíte sami. Ke kamennému kruhu se dostanete z návsi po zelené turistické značce. Výlet lze spojit nejen s prohlídkou již zmíněných Holašovic, bezkonkurenčně nejhezčí vesnicí v Česku, ale i dalších vesniček s památkovými zónami s barokními statky jako jsou Záboří nebi Dobšice.

NÁŠ TIP: U těch naleznete rovněž areál nevšedních obydlí k pronájmu, ať už na stromě, uprostřed rybníka nebo v dřevěném týpí uprostřed lesa. Stačí se vydat po neznačené lesní cestě z Dobšic do Záboří podél Zábořského potoka a na obydlí určitě narazíte.