blogimg

Světové výlety po Česku - 2. díl

Provident
01 07 2020 09:00

Díl druhý. Aneb tipy na netradiční výlety po českých a moravských místech, která se podobají těm světovým.

Když jsme před měsícem zveřejnili první článek s tipy našich zaměstnanců na světové výlety po Česku, ani zdaleka jsme nečekali takový ohlas, který způsobil. Dorazily nám stovky komentářů s dalšími nápady na zajímavé a netradiční výlety a úsměvná porovnání s místy ve světě. Ty nejzajímavější tipy od vás, našich zákazníků a fanoušků jsme vybrali a přinášíme vám je v druhém díle našeho seriálu Svět za humny. Jelikož doufáme, že jsou před námi už jen lepší časy, pomalu začínají otevírat i vnitřní prostory památek, přinášíme tentokrát pár tipů i na návštěvy interiérů. Některé překvapí obsahem, který byste v českých luzích a hájích určitě nečekali.

Vydejte se tedy s námi na cestu po světě, aniž byste opustili rodnou kotlinu a objevte surfařský ráj půl hodinku od Prahy nebo tajemné katakomby s mumiemi hodinu od Plzně.

Surfařská exhibice jako v Mnichově


lokalita Střední Čechy typ výletu sportovní zajímavost
doprava auto autobus vlak vstupné poplatek zdarma

Doby, kdy jste mohli surfaře zdolávající rozbouřené vlny pozorovat pouze na Havaji nebo v Portugalsku jsou již dávno pryč. Veliké oblibě mezi sportovci, ale i diváky, se těší tzv. městské vlny, uměle vytvořené na řekách a kanálech za účelem tréninku surfařských mistrů. Ta nejslavnější stojí již od roku 1972 v centru Mnichova, jen asi 1,5 kilometru od hlavního náměstí Marienplatz. Tou se před pár lety inspirovali v Brandýse nad Labem, kde vytvořili „Vlnu pod Zámkem“ v nádherném prostředí mlýnského náhonu řeky Labe přímo pod renesančním zámkem Rudolfa II. Od května zde ve všední dny vždy od 16:00 a o víkendu od 14:00 můžete z mostu nebo přímo ze břehu pozorovat sportovní umění místních borců, případně pokud vám nechybí trocha odvahy a sportovního nadání, můžete surf vyzkoušet sami s lektorem v místní půjčovně. To vše za křiku pávů z nedalekého zámeckého parku, který je po rekonstrukci a rozhodně stojí za návštěvu. Stejně tak více než 400 let starý kamenný most, ne málo podobný mostu Karlovu klenoucí se přímo nad kanálem se surfovací vlnou. Ve městě najdete také několik křivolakých uliček bývalé židovské čtvrti s dochovanou synagogou nebo historickým domkem kata. Do Brandýsa se dostanete pohodlně autobusem, vlakem nebo na kole po známé cyklostezce podél Labe.

Na vychlazené pivo pod skalním převisem jako v Andalusii


lokalita Liberecko typ výletu přírodní zajímavost
doprava auto vstupné poplatek zdarma

Město Setenil de las Bodegas vestavěné do skalních převisů a útvarů patří na seznam nejbizarnějších věcí, které můžete ve španělské Andalusii navštívit. Na jedné z mnoha zahrádek restaurací si návštěvníci vychutnávají pivo, víno či něco dobrého a s drobnou nejistotou pozorují ohromné skalní převisy nad hlavami. Pod podobnou skálou naleznete i občerstvení a jeskyně Pekelné doly u obce Svitava na Českolipsku. Mají zde rovněž zahrádku s točeným pivem, prohlédnout si také můžete největší pískovcové podzemí, které si zahrálo peklo v pohádce S čerty nejsou žerty, ve kterém vážili Dorotu Máchalovou. Mimochodem, zmíněnou váhu tu mají dodnes. K Pekelným dolům se veřejnou dopravou nedostanete, ale vedou k nim značené stezky z Nového Boru a Sloupu v Čechách, kde naleznete spoustu dalších atrakcí, jako je nejstarší český skalní hrad, Sloupské skalní město nebo sklářské muzeum.

Hrobky s mumiemi najdete nejen v Egyptě


lokalita Šumava typ výletu kulturní památka
doprava auto autobus vlak vstupné poplatek 50 - 90 Kč

Tajemné starodávné hrobky se zdobenými sarkofágy a několik století mumifikovanými těly. To není jen obrázek z dálného Egypta nebo filmů o Indiana Jonesovi. I v Česku najdete hrobku plnou mumií. Je to sice velmi zvláštní a děsivé místo, ale rozhodně stojí za návštěvu. Věřte, že si ho zapamatujete na celý život. České mumie naleznete v katakombách v Klatovech pod místním Jezuitským kostelem. Do dnešní doby se jich dochovalo jen 38 z původních 200. Ale i tak vám po těle v rozlehlém labyrintu podzemí poběží mráz po zádech. Obzvláště ocitnete-li se v katakombách sami. Jedná se o členy zdejšího jezuitského řádu a podporovatele řádu z řad místní šlechty ze 17. století. Mumie se přes 300 let dochovaly díky důmyslnému systému větracích barokních šachet.

V Klatovech můžete mimo katakomby a krásné centrum města, plné památek, věží a parků navštívit ještě další raritu. Nejlépe zachovanou barokní Lékárnu u Bílého Jednorožce s kompletním vybavením. Jedním krokem se tak přesunete o 3 století zpátky v čase. Do Klatov se dostanete pohodlně všemi druhy dopravy. Prohlídku podzemí nedoporučujeme malým dětem, ledaže mají pro strach uděláno.

Na honosné Versailles v české podání


lokalita Litomyšlsko typ výletu náročnější pěší túra
doprava auto autobus vstupné poplatek 60 - 120 Kč

Královský palác ve Versailles byl ve své době přehlídkou marnivosti, přepychu a zbytečného luxusu na úkor chudých obyvatel Francie. V tom se zámek v Nových Hradech svému předobrazu nepodobá ani trochu. Je totiž novodobou ukázkou odhodlání, píle a chuti zanechat příštím generacím vzácnou a u nás ojedinělou památku. I proto stojí za to podpořit majitele svojí návštěvou. Stavitel Novohradského zámku asi 15km od Litomyšle se v 18. století skutečně inspiroval palácem francouzských králů, i proto se mu brzy po výstavbě začalo říkat České Versailles. Za minulého režimu dlouhá léta chátral, byl v něm sklad a prostory využívané jako JZD. V roce 1997 jej koupili soukromí majitelé a celému areálu navrátili jeho slávu a lesk. Kromě zámku samotného s hezkými interiéry můžete navštívit i galerii, muzeum cyklistiky a galerii klobouků, cukrárnu nebo restauraci. Stavbu obklopuje perfektně udržovaná francouzská zahrada s bludištěm, anglický park nebo obora s jeleny a daňky.

Když připočteme turistické trasy skalním městem Toulovcových maštalí, vystačí to na program na celý den. Do Novýh Hradů se dostanete nejlépe autobusem z okolních větších měst.