blog

Dovolená, odstupné a další 3 věci, na které máte v práci nárok

Provident
18 04 2023 09:00

Odcházíte z práce? Možná máte nárok na odstupné a ani o tom nevíte. Jste v práci spokojení a nikam se nechystáte? Možná máte nárok na spoustu jiných věcí, které by vám usnadnily život. Přečtěte si o nich, ať vám nic neunikne.

Nárok na pracovní oděv

Pokud pracujete v prostředí, kde se vaše oblečení opotřebovává, znečišťuje nebo potřebujete oděv, který vás má chránit před bezpečnostními riziky, musí vám zaměstnavatel takový pracovní oděv obstarat. Typické je to u profesí v potravinářství, gastronomii nebo automobilovém a strojírenském průmyslu.

TIP: Na pracovní oděv máte nárok už ve zkušební době. Nemusíte tedy čekat žádné 3 měsíce, jak se někdy lidé domnívají.

Nárok na pracovní přestávku

Každých 6 hodin vám musí zaměstnavatel dopřát pracovní přestávku, která bude trvat minimálně 30 minut. Přestávku si můžete vzít vcelku, nebo si ji nechat rozdělit na několik dílů. Její nejdelší část by ale měla trvat aspoň 15 minut.

Pracovní přestávka bohužel nespadá do pracovní doby, zároveň si ji vzít musíte – není tedy možné ji odmítnout, protože chcete odejít z práce dřív.

 Dovolená, odstupné a další 3 věci...

Nárok na neplacené volno

 

Vyčerpali jste dovolenou a potřebujete volno? Požádat můžete o to neplacené, během kterého vám nepoběží plat. Ve většině případů se na neplaceném volnu ale musíte se zaměstnavatelem domluvit.

Plný nárok na neplacené volno máte pouze ve chvílích, kdy jde o tzv. důležitou osobní překážku v práci. To může být například svatba, narození dítěte, stěhování nebo hledání nové práce. V těchto případech máte však nárok i na volno placené. Jaký?

  • Svatba Pokud se ženíte či vdáváte, máte nárok na 2 dny volna = 1 den placeného a 1 den neplaceného.
  • Narození dítěte – Na dobu potřebnou k převozu do nemocnice a z ní získáte placené volno, na dobu u porodu neplacené.
  • Stěhování – Při stěhování máte nárok na 2 dny neplaceného volna. Pokud se ale stěhujete kvůli zaměstnavateli, máte nárok na volno placené.
  • Hledání nové práce – Ve výpovědní lhůtě máte nárok na půlden týdně neplaceného volna, které využijete k hledání nové práce. Pokud vám dal výpověď zaměstnavatel, máte nárok na volno placené.

Nárok na dovolenou (i při výpovědi)

Nárok na dovolenou má každý zaměstnanec, který odpracoval aspoň 60 dní v roce. Znamená to tedy, že pokud jste ještě ve zkušební době, zaměstnavatel vám dovolenou povolit nemusí. V dnešní době to však někteří dělají, obzvlášť když do nové práce nastupujte v létě, kdy se dovolené běžně vybírají.

Dovolenou byste měli čerpat během celého roku. Jestliže se rozhodnete s prací s končit a podáte výpověď nebo vás zaměstnavatel propustí, je jen na něm, zda vám během tohoto období dovolenou povolí. V případě, že to neudělá a dovolenou vám nepovolí, bude vám muset zbývající dovolenou proplatit. Na tyto peníze pak máte nárok s poslední výplatou.

Láká vás to vyrazit si letos k moři? Raději si na dovolenou našetřete. Vzít si nebankovní půjčku kvůli zážitkům nebo dárkům pro blízké se nevyplácí. Mohla by vás totiž zbytečně zadlužit i na dlouho dopředu. Pokud na svou vysněnou dovolenou zatím nemáte, zkuste si naplánovat nějakou menší.

Nárok na odstupné

Odcházíte z práce? Pohlídejte si, jestli nemáte náhodou nárok na odstupné. To vám náleží, pouze pokud vás propustí zaměstnavatel. V případě, že dáte výpověď sami, na odstupné nárok nemáte.

 Odstupné dostanete v těchto situacích:

  • Když firma ruší pobočku, kde pracujete.
  • Když se firma nebo její část přemisťuje.
  • Když firma snižuje stavy.
  • Když nemůžete v práci pokračovat kvůli nemoci z povolání (= nemoci, kterou vám přímo způsobilo zaměstnání) nebo zdravotnímu úrazu.

Na odstupné máte nárok, i když vás zaměstnavatel propustí dohodou. Výše odstupného se pak odvíjí od toho, kolik let jste ve firmě pracovali. Pokud to bylo méně než 1 rok, dostanete 1 plat. Pokud 1–2 roky, dostanete 2 platy. Pokud více než 3 roky, dostanete 3 platy. Odstupné byste měli dostat v nejbližším termínu výplaty.

TIP: Hodilo by se vám pár korun navíc? Přečtěte si náš článek, jak si přivydělat.