blog

Exekuce může vzniknout pouhou nepozorností, vypráví pan Štefan

Provident
02 10 2017 09:00

Malá nepozornost nás může stát i majetek. Štefan Šedivý to pocítil na vlastní kůži, když kvůli zapomenuté změně adresy jednoho dne přivítal v novém domě exekutory. Máme pro vás několik rad, které vás ochrání před podobným zážitkem.

Exekuce kvůli jedné neuhrazené faktuře na pár stokorun se může zdát jako přehnané jednání. Pokud ovšem nehrazení částky trvá delší dobu, dlužná částka může vyrůst do hodně vysokých čísel.

Když se Štefan Šedivý stěhoval do nového, čerstvě zrekonstruovaného bytu, byl nadšením tak pohlcen, že úplně zapomněl ohlásit změnu adresu některým úřadům a úvěrovým společnostem. Za tuto nepozornost o několik měsíců později zaplatil vlastním majetkem a hromadou starostí. Exekuce byla bohužel jednou z těch největších.

Jedinečná příležitost

Zhruba před dvěma lety se Štefanu Šedivému naskytla velice výhodná koupě krásného staršího bytu, navíc na pěkném místě na okraji města a s dobrou dopravní obslužností.

„Byly to skutečně velice hezké prostory, kolem domu spousta zeleně. A i když byt potřeboval rekonstrukci, věděl jsem, že nemůžu moc váhat, protože jinak bude hned pryč. Měl jsem sice nějaké úspory, ale na koupi a rekonstrukci to nemohlo stačit,“ vysvětluje Štefan Šedivý, jenž po zjištění všech možných variant nakonec situaci řešil dvěma úvěry u dvou různých úvěrových společností.

TIP: Přečtěte si také příběh o tom, jak i dědictví může způsobit potíže, pokud si nedáme pozor

Exekuce za nepozornost

Práce na bydlení pokračovaly podle Štefanova přání, a tak se brzy nastěhoval.

Když mu ale jednoho dne zaklepal na dveře exekutor, byl nemile překvapený. Následně zjistil, že kvůli složence, která se zatoulala pravděpodobně ještě na jeho starou adresu, mu malý zapomenutý nedoplatek (za tu dobu i se soudními výlohami) narostl na několikatisícovou částku.

Daná společnost totiž Štefana zažalovala u soudu, a protože jí nenahlásil nové bydliště a korespondence mu chodila na původní adresu, o žalobě se nevěděl.

„Teď mi v novém bytě chtějí zabavit televizi, domácí video a ještě nějakou další elektroniku. Jsem z toho zoufalý. Splácím úvěry za byt a rekonstrukci. Takže jen tak tak s penězi vycházím. Vím, že si za to můžu sám, protože jsem v té euforii nad novým bytem na tyto praktické věci úplně zapomněl. A nikdy bych nevěřil, že by se mi to mohla takhle vymstít,“ lomí rukama Štefan, který netuší, co by měl nyní dělat během exekuce.

Správné řešení

Štefan Šedivý se ujistil, že mu v jeho situaci už nezbývá nic jiného než se s exekutorem, popřípadě s danou společností zkusit domluvit na splátkovém kalendáři exekuce.

Pokud by ovšem Štefan nahlásil změnu adresy (trvalého pobytu) alespoň na místním úřadě, mohl mít podstatně menší potíže. Pamatujte tedy, že místní (obecní nebo městský) úřad je prvním místem, kam půjdete nahlásit, že jste se přestěhovali.

 Adresa Vašeho pobytu bude uvedena v Centrální evidenci obyvatel, kde si soud může ověřit, kam doručit příslušný přípis.  To znamená, že by se nemělo přihodit, že proti vám bude vedeno soudní řízení, o kterém se nedozvíte, a pokud ano, dává občanský soudní řád žalovanému možnost procesní obrany proti nesprávnému postupu soudu.

Pokud by tedy nepozorný Štěpán tuto informaci věděl, mohl by se nyní bránit tím, že by podal návrh na zastavení exekučního řízení podle ustanovení § 268/1 o. s ř. Argumentoval by tím, že soudní rozhodnutí (exekuční titul) nenabylo právní moci, neboť nebylo řádně doručeno.

V takovém případě by se mu podařilo výrazně snížit, náklady soudního řízení.

Protože si uvědomil, že by ho stejný osud mohl potkat i v případě dalších společností, prostudoval si raději všechny smlouvy, které v posledních letech uzavřel, a rozhodl se, že pro jistotu nahlásí všem poskytovatelům služeb změnu své adresy.

I zde ovšem existuje mnohem snazší řešení. Stačí navštívit pobočku České pošty a tam požádat o dosílku ze staré adresy na novou. Není tak potřeba pátrat od koho nám ještě může přijít důležité psaní.