blog

Jak se zbavit dluhu a dostat rodinný rozpočet pod kontrolu

Provident
16 12 2020 10:00

Život není jen o slunečných dnech. Někdy se daří, a jindy zase vůbec. Co dělat, pokud se objeví problémy, a jak dostat své finance pod kontrolu v co nejkratším čase? Zjistěte, co můžete udělat ještě dnes.

Když víte, že váš rodinný rozpočet potřebuje kouče

Cítíte-li, že je váš rozpočet napnutý, je vhodné udělat si dokonalý přehled o všech příjmech a výdajích. Všechny zbytné výdaje přehodnoťte: Jsou opravdu potřeba? A jak dlouho vám bude věc sloužit? Nepůjčujte si na nic, co budete používat kratší dobu, než po kterou budete splácet.

Pokud to vaše situace jen trochu dovolí, začněte naopak spořit – i kdyby to mělo být jen pár stovek měsíčně. Za několik měsíců už vás nepřekvapí rozbitá pračka nebo jiný nečekaný výdaj. Cílem je vyhnout se nepromyšleným půjčkám, které by vás časem dohnaly (tím spíše s napjatým rozpočtem).

Naopak je příjemné si našetřit třeba na vánoční dárky nebo víkendové wellness. Přemýšlet o výdajích a nepokrývat platby půjčkami je navíc společenský trend. Stejně jako sdílení a půjčování věcí v komunitě – v obci, mezi přáteli, na různých specializovaných webech atp.

Všechny tipy, jak zodpovědně vést rodinný rozpočet tak, abyste se nemuseli bát dluhové pasti, jsme pro vás sepsali v článku Jak na rodinný rozpočet? Těmito pravidly se řídily už naše babičky.

Kdy je finanční stres za hranou?

Problémy s penězi má čas od času každý. Stačí pár nešťastných událostí těsně po sobě: nevýhodná půjčka, rozbitá lednice, rozchod s partnerem a k tomu ještě kontokorent. Anebo vyšší výdaje během vánočních svátků. Jak poznáte, že je načase sešlápnout brzdu a začít situaci řešit ihned?

  • Vaše problémy ovlivňují váš psychický stav: špatně spíte, přestáváte mít radost z věcí a aktivit, které vás dříve naplňovaly, všechno vás rozčiluje, cítíte se provinile, unaveně, nemůžete se soustředit, nemáte chuť na jídlo atd.
  • Máte problémy v každodenním životě: Víte, že příští měsíc bude problém zaplatit nájem, udělat v potravinách vetší nákup není ve vašich možnostech, bojíte se, že přijde další nečekaný výdaj, nemáte žádnou finanční rezervu.

Jak dostat finance pod kontrolu

Pomoc s dluhy: Co můžete udělat ještě dnes?

Velké problémy s financemi doprovází velké emoce. Ty je ale nyní potřeba dát stranou a k situaci se postavit čelem a s chladnou hlavou. Dejte si dohromady všechny své dluhy – od bank, nebankovních společností, ale i dalších institucí. Podívejte se, kolik musíte splatit každý měsíc. Pokud je to více, než si můžete dovolit, nebo pokud jsou vaše příjmy po zaplacení bydlení, energií, jídla a dalších základních potřeb téměř stejně vysoké jako výše splátek, je na čase ihned jednat.

  • Nepanikařte a komunikujte se svými věřiteli. Informujte je o své situaci a pokuste se najít řešení. Drtivá většina slušných poskytovatelů půjček nemá zájem na tom, abyste přestali splácet. Naopak mají zájem na tom se dohodnout například na odkladu, na snížení splátek atd.
  • Máte-li jeden dluh (a problém ho splácet), neberte si další půjčku. Místo toho si ověřte, zda můžete půjčku refinancovat (domluvit si nižší úkor, nižší splátky atp.).
  • Máte-li více dluhů, informujte se o tom, zda je můžete konsolidovat – tedy spojit dohromady a dohodnout si výhodnější podmínky splácení (např. výhodnější úrokovou sazbu a nižší poplatky).
  • Pokud nedosáhnete ani na jednu z možností, informujte se, jestli pro vás připadá v úvahu oddlužení.

První krok při řešení dluhů je mít o nich dobrý přehled. Nejste si jisti, kde a kolik dlužíte? Tipy, jak zjistit nové i staré dluhy najdete v článku Zapomenuté dluhy nikdy nespí. Ověřte si, že vám nehrozí.