blogimg

Zapomenuté dluhy: Ověřte si, že nejste na seznamu dlužníků

Provident
29 06 2021 09:00

Jste si jistí, že co se dluhů týče, máte čistý štít? Je totiž možné, že o nich ani nevíte. Může se jednat o zapomenutou fakturu za telefon, pokutu z knihovny nebo nezaplacený odvoz odpadu. Ověřte si, že nejste na seznamu dlužníků nebo vám nedej bože nehrozí exekuce. Je to snadné!

Dostat se do rejstříku dlužníků není těžké

Že vám někde každým dnem naskakují úroky a tím pádem vyšší dlužná částka, mnohdy ani nemusíte vědět. Jak je to možné? Tohle jsou nejčastější příčiny zapomenutých dluhů:

  • ručení za nesplácenou půjčku příbuzného nebo kamaráda,
  • výpověď smlouvy v pojišťovně, které jste nezaplatili dlužné pojistné,
  • zadlužené dítě, které s vámi sice už nebydlí, ale má u vás nahlášené trvalé bydliště,
  • zapomenutá pokuta (za MHD, v knihovně, za odpad, …),
  • ukradené doklady, na které si půjčil někdo jiný.

Zapomenuté dluhy

Jak zjistím, že dlužím? Pomůžou online registry

Bohužel, v České republice neexistuje jeden registr, do kterého by stačilo nakouknout a najednou zjistit všechny dlužné částky. Musíte proto trochu zapátrat, ale když víte jak na to, zabere vám to pouze pár minut. Počítejte také s tím, že pro klidné spaní bude potřeba obětovat nějakou tu stovku.

Registr dlužníků SOLUS: Asi neznámějším registrem je registr dlužníků SOLUS. Najdete v něm například všechny mobilní operátory, velké české banky, stavební spořitelny, distributory energií nebo třeba nebankovní finanční instituce. Pozor, výpis z registru SOLUS není zdarma. Ceny však nejsou příliš vysoké – 99 Kč za první a 30 Kč za každý další výpis, když si stáhnete mobilní aplikaci. Jakmile máte podezření, že někde opravdu dlužíte, vyplatí se za výpis zaplatit.

Bankovní registr klientských informací: Ten využívají banky samotné k ověřování svých klientů. Najdete v něm výpis z registrů, což je komplexní přehled o vašich závazcích (závazky=dluhy).

Obdobou bankovního registru je pak Nebankovní registr klientských informací, ze kterého si zjišťují informace například leasingové a úvěrové společnosti.

Na stránkách www.kolikmam.cz si za jednu cenu 100 Kč pořídíte elektronický výpis jak z bankovního, tak nebankovního registru. Můžete si zde také zažádat o výpis z registru exekucí, za který zaplatíte 40 Kč.

Zapomenutá pokuta nebo nezaplacený svoz odpadu? Tady je rychlejší zavolat

Některé instituce, u kterých máte podezření na nesrovnané účty, je nejlepší prostě obvolat. Které to jsou? Například zdravotní pojišťovna, správa sociálního zabezpečení, telefonní operátor, obecní/městský úřad (tady zjistíte, zda jste správně zaplatili poplatky za psa a svoz odpadu) nebo dopravní podnik. Zabere to pouze pár minut a hned se vám bude usínat klidněji.

Jak skrytým dluhům předcházet?

Pište si seznam věcí, které je potřeba zaplatit, a odškrtávejte si je.
Každou změnu údajů ihned nahlaste: změnu bydliště, ztrátu občanského průkazu nebo kreditní karty.
Nezapomínejte na půjčky, za které ručíte svým blízkým.
Pokud máte nové telefonní číslo nebo e-mail, nezapomeňte to nahlásit tam, kde je třeba.

Promlčení dluhu

Na ochranu dlužníků, kteří by dluhy splatili, jen kdyby o nich věděli, stanoví občanský zákoník promlčecí lhůtu, obecně 3letou. Funguje tak, že pokud se vás věřitel dost „neuhání“ a obrátí s nesplacenou pohledávkou na soud nebo jinou veřejnou instituci až po jejím uplynutí, máte právo vznést námitku promlčení.

Pokud soud námitku uzná, dluh platit nemusíte – právo věřitele je promlčeno. Celá problematika promlčení je upravena v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, konkrétně v ustanovení § 609 až 653.