blogimg

Jak si levně zařídit byt? Použít můžete i palety nebo obyčejné krabice

Provident
20 12 2023 01:00

Se statisíci v kapse to zvládne každý, vybavit si byt ale zvládnete mnohem levněji, než si možná myslíte. Chce to jen být kreativní, trpělivý a pečlivě hledat a vybírat. Pokud nepotřebujete luxus, ale funkčnost a praktičnost, přečtěte si našich 5 rad. Uvidíte, že se vám bude bydlet skvěle.  

5 rad, jak si levně zařídit byt

1. Než si byt zařídíte, chvíli počkejte

Skoro to nejhorší, co můžete hned po nastěhování udělat, je vzít útokem obchody s nábytkem. Stoprocentně tam necháte spoustu peněz za věci, které se při troše trpělivosti a hledání dají sehnat levněji. Zároveň zaručeně koupíte něco, co nepotřebujete a ani se vám to domů nehodí. To všechno jen proto, že jste ani neměli chvíli se nad tím vším zamyslet.

Zvlášť v prvním bytě platí, že prvních pár měsíců mezi holými stěnami a nevybalenými krabicemi od banánů je OK. Stejně tak spát na matracích položených na zemi a místo televize koukat večer na film z notebooku. Z nábytku a vybavení, které budete přidávat postupně, budete mít o to větší radost. Přednost by přitom měly mít „funkční“ místnosti jako koupelna a kuchyň.


2. Za své bydlení se nestyďte

Rodiče a další hosté budou k vašemu prvnímu bydlení jistě shovívaví. Nebudou se ušklíbat, že si nemají kam pověsit kabát a že jim nalijete welcome drink do skleničky od hořčice. Naopak. První bydlení, všechna ta improvizace, otlučený a nesourodý nábytek vytvářejí dohromady kouzlo, na které každý rád vzpomíná.

Než abyste utráceli za drahý lustr, kupte si levný papírový, pomalujte si ho a vyzdobte. Ještě jste nesehnali gauč? Nevadí. Rozložte na koberec velké polštáře a posaďte hosty na ně. Prázdnou ložnici a obývák si zútulněte květinami, plakáty, fotkami a suvenýry z cest. A místo stylového nábytku z masivu vsaďte na stokorunové dřevotřískové stolečky a skříňky z IKEA nebo z druhé ruky.

3. Objevujte levná místa

  • Akce v obchodech s nábytkem – Jakmile přijde na trh nová kolekce, je čas zbavit se té staré. V obchodech s nábytkem proto koupíte poslední kusy klidně i za 20 % ceny, přitom nové a se zárukou. Stačí si počkat na akce, které přicházejí několikrát do roka.
  • Online bazary – Na portálech jako Aukro, SBazar nebo Bazoš najdete věci do domácnosti ještě levněji, jen použité a většinou bez záruky. Za tu cenu se to ale často vyplatí. Jen pozor, snadno tu narazíte na podvodníky a nespolehlivé lidi.
  • Bleší trhy – Ideální místo, kde pořídit mikrovlnku, žehličku, zrcadlo do koupelny nebo retro doplňky do domácnosti. Pokud se ve vašem okolí blešák pořádá, určitě zajděte. A když se vám něco bude zdát drahé, nebojte se smlouvat.
  • Bazarové skupiny na Facebooku – Kdo se stěhuje, rekonstruuje nebo vyklízí byt po babičce, často rozprodává nábytek a vybavení doslova za hubičku. Nejčastěji v lokálních facebookových skupinách. Zaregistrujte se do nich a vyčkávejte.
  • Nábytkové banky – Ve velkých městech bývají takzvané nábytkové banky. Místa, kam si pro nábytek za symbolickou cenu chodí samoživitelky, nízkopříjmové rodiny s dětmi, senioři a handicapovaní. Využijte toho, pokud do některé z těchto skupin patříte.

TIP: Se zařizováním bytu vám pomůže i nebankovní půjčka. Spočítejte si ale nejdřív, jak moc by do vašeho omezeného rozpočtu zasáhla.

4. Přiložte ruku k dílu

Nemusíte být vyučený truhlář, abyste si mohli postavit vlastní nábytek. Ani čalouník, abyste si opravili staré křeslo. Stačí být šikovný a najít ten správný návod na internetu. Nevěřili byste, jak pěkná a funkční postel nebo knihovna se dá stlouct z pár palet, OSB desek nebo dřevěných bedýnek na potraviny.

Z úplně obyčejných věcí, které jen nabarvíte, slepíte dohromady a naaranžujete, se pak dají vykouzlit nádherné domácí dekorace. Inspiraci, jak si zkrášlit domácnost svépomocí, hledejte na sociální síti Pinterest, v hobby magazínech, pořadech a specializovaných YouTube kanálech.

5. Během vylepšování bytu nepodceňte čistotu

Ještě než vyrazíte na spanilou jízdu po obchodech s nábytkem, zastavte se v drogerii a domácích potřebách. Vybavit byt totiž znamená také pořídit alespoň nejnutnější vybavení na úklid. Na rozdíl od spousty ostatních věcí, smeták, vysavač, štětku na záchod a čisticí prostředky budete potřebovat už od prvního dne.

Čistota je prostě základ. Zatímco chybějící skleničky na šampaňské vám na kolaudačce každý odpustí, špínu a nepořádek ne. Pokud se nestěhujete vyloženě do nového nebo čerstvě rekonstruovaného, stojí za to si také čerstvě vymalovat a pečlivě vydrhnout a vydezinfikovat koupelnu se záchodem.

TIP: Přečtěte si takyjak se připravit na svou první práci.