blogimg

První práce: Jak vypadá první den a zkušební doba?

Provident
08 12 2023 09:00

Teprve první dnem v práci začíná dospělý život opravdu naostro. Pokud zrovna nastupujete a jste nervózní, není se čemu divit. Je to normální. Tady je pár rad, jak to zvládnout a co nejlépe začít úspěšnou kariéru.

První den v práci: Jak vypadá?

Může se stát, že už první den dostanete zadanou práci a budete se muset všechno učit za pochodu. To jistě není ideální začátek, zvlášť na nižších pozicích ovšem nijak výjimečný. Obecně platí, že čím kvalifikovanější práce, tím delší dobu na začátku dostanete na rozkoukání a seznamování se svou novou rolí. V prvních dnech vás ovšem čekají i jiné povinnosti než „jen“ práce.

První den v práci a papírování

Na mysli máme především podpis pracovní smlouvy. Ta má hned několik povinných náležitostí, jako jsou:

  • identifikační údaje vás i vašeho zaměstnavatele,
  • pracovní náplň,
  • místo výkonu práce a den nástupu.

Všechny tyto údaje si zkontrolujte. V klidu, sami, třeba doma. Hned na místě nic podepisovat nemusíte.

Kromě smlouvy je běžné absolvovat vstupní školení, například BOZP (bezpečnost a ochrana zdraví při práci), seznámit se s provozními řády a směrnicemi potřebnými pro vaši pracovní náplň. Na kancelářské pozici se neobejdete bez instalace výpočetní techniky, vyřizování oprávnění do pracovních systémů a podobně. S personálním oddělením se pak domluvíte například na zaměstnaneckých benefitech.

První den v práci a kolegové

Seznámení s kolegy, kteří budou pro vaši práci často důležitější než stroje a vstupní kartičky, bohužel většinou probíhá spontánně, neorganizovaně.

Pokud nastupujete jako jednotlivec do fungujícího týmu nebo oddělení, šéf vás nejspíš jen představí nejbližším spolupracovníkům a zbytek je na vás. Což nemusí být nic příjemného pro introverty a stydlivé povahy.

Jsou ale firmy, které pravidelně pořádají tzv. teambuildingy. Během nich jedou týmy nebo rovnou celá firma na výlet, kde pak odpočívají a utužují společné vztahy.

Co je zkušební doba

Součástí pracovní smlouvy bývá zkušební doba, podle zákona tříměsíční. Během ní máte jak vy, tak váš nový zaměstnavatel čas zjistit, jestli vám vzájemná spolupráce dává smysl. Pokud ano, smlouva se prodlouží naneurčito. Pokud ne, můžete se rozloučit ze dne na den. Takže když dostanete vyhazov, nikdo vám nic nemusí vysvětlovat a nezbude vám, než se sebrat a jít hledat štěstí jinam.

Jak to probíhá po zkušební době

Když „zkušebku“ naopak zvládnete a dostanete dlouhodobou smlouvu, jako zaměstnance vás chrání dvouměsíční výpovědní lhůta. Ta znamená, že i jako čerstvě propuštění budete ještě následující dva měsíce dál chodit do práce a pobírat mzdu. A funguje to i naopak. Pokud dáte výpověď vy sami, odejít můžete také až za dva měsíce.

Pracovat dlouhé týdny někde, kde pracovat nechcete nebo kde vás nechtějí, naštěstí není vždy nutné. Rozvázání pracovního poměru se dá vyřešit i dohodou. Jejím předpokladem ovšem je, že dohoda je vzájemná a dobrovolná. Pokud máte po zkušební době a chtějí vás vyhodit, máte ze zákona vždy nárok výpovědní lhůtu využít.

TIP: Zjistili jste, že zaměstnání není nic pro vás? Poradíme, jak se stát OSVČ a být si vlastním pánem nebo paní.

4 tipy, jak se v první práci blýsknout

  • Nepodceňte první dojem – Choďte včas, slušně oblečení a upravení, usmívejte se a buďte vstřícní ke svým novým kolegům. Všechny tyto aspekty utvářejí první dojem, na který máte vždy jen jeden jediný pokus.
  • Pečlivě si prostudujte podklady – Prokousávat se směrnicemi a příručkami je otrava a minimálně 90 % informací z nich nikdy nebudete potřebovat. Doporučujeme je ale projít. Nejen kvůli zbývajícím 10 %, ale i proto, abyste lidem okolo ukázali zodpovědný přístup.
  • Využijte nováčkovské role – Co z podkladů nevyčtete, to si nechte vysvětlit a ukázat, dokud jste ještě za „zelenáče“. S přibývajícími měsíci od vás kolegové budou očekávat, že všechno potřebné už víte a umíte.
  • Zlepšováky si nechte na později – Možná, že jako nová krev v týmu budete mít hned na začátku spoustu nových nápadů. Jako nováček ale na začátku nejspíš nebudete mít dost velké slovo na to, abyste je prosadili. Všechno má svůj čas.

Co když zjistíte, že to není ono?

V novém zaměstnání vám přejeme jen nejlepší. Ne vždycky to ale vyjde. Na pohovoru naslibovali hory doly, realita ale vypadá úplně jinak? Nebo si s kolegy nesednete lidsky? V takových případech je jasné, že takhle vaše vysněná práce opravdu nevypadá a nemá smysl se v ní trápit. Určitě pro vás někde existuje lepší uplatnění. Jak se říká, vždycky jede další tramvaj!

TIP: Přečtěte si taky, co dělat, když vám skončila podpora v nezaměstnanosti.