blog

15 návyků, jak ušetřit peníze

Provident
10 08 2017 09:00

Naučme se 15 návyků, které nám pomohou vyřešit, jak ušetřit peníze v domácnosti bez zbytečného stresu.

Jak ušetři peníze v domácnosti? Spoření bývá náročné i pro naši pohodu. Neustále přemýšlení jak ušetřit peníze, přepočítávání peněz a nahlížení do bankovního účtu každý den, nepatří přesně mezi činnosti, kterými bychom se zabývat chtěli. A co dělat nechceme, to nás stresuje.

Jak ušetřit peníze za potraviny

  1. Seznam – všechny „zvýhodněné nabídky“ a akce v obchodech představují pokušení, kterému se těžko odolává. Připravte si nákupní seznam předem a dodržujte ho bez výjimek.
  2. Krabičky – uvařit si doma a vzít si do práce krabičky s jídlem na celý den, vám oproti návštěvě jídelen nebo restaurací ušetří měsíčně i několik set korun.
  3. Krájejte – předkrájená, předem nasekaná i jinak podobně upravená zelenina stojí výrazně více, než když si ji doma nakrájíte sami. Jako bonus za odvedenou práci získáte kromě pocitu z šetření také o 84 % více vitamínů.
  4. Značky – nakupujte také podle značek. Zboží se značkou daného obchodu je vždy levnější. Mléka, másla i jiné výrobky tak koupíte výhodněji.
  5. Zmrazit a ohřát – Nejste milovníci vaření? Připravte si jídlo na více dní dopředu a zmrazte ho. Poté stačí část ohřát a sníst.
 

Jak ušetřit peníze za energie

  1. Zhasínejte – Naučením se zhasínat, vyřešíte otázku, jak ušetřit peníze na ročním vyúčtování elektřiny, a to překvapivě vysokou částku. Stačí trocha snahy.
  2. Teplo – Snížením topení o jediný stupeň můžete ušetřit několik procent z vyúčtování tepla.
  3. Žárovky – vyměňte obyčejné žárovky za úsporné, které vydrží 10x déle, více svítí a hlavně šetří energii a vaše peníze.
  4. Pračka – Přeplněný buben pračky může nejen pračku poškodit, ale navíc tak vaše prádlo nebude vyprané důkladně. Nepřeplňujte pračku, a vyhnete se opravám a zbytečnému praní nadvakrát.
  5. Voda – máte-li možnost, pro zalévání zahrádky využívejte dešťovou vodu. Náklad na dostatečně velký sud se vám vrátí ve vyúčtování vody.

 

 

Jak ušetřit peníze za volný čas

  1. Slevy – slevové kupóny a akce stojí trochu času při jejich hledání, ale každá ušetřená koruna se počítá, že?
  2. Televize – vypínejte televizi, když na ni nekoukáte. Tuhle větu jste jistě slyšeli mockrát, řídíte se ovšem touto radou, nebo ji stále používáte jako zvukovou kulisu, abyste se doma necítili sami?
  3. Prodávejte – máte plnou skříň věcí, které nenosíte, nepotřebujete a vlastně ani nechcete? Prodejte je. Využít můžete aukce a jiné internetové portály určené k prodeji.
  4. Cvičení – chcete-li cvičit pravidelně a poctivě, členství ve fitness je ideální. Pokud ovšem neplánujete velké výsledky a rozhodně nemáte čas cvičit několikrát v týdnu, nekupujte členství a raději si zasportujte doma nebo v přírodě.
  5. Mobil – také vás láká nový mobilní telefon s lepším foťákem a grafikou? Zkuste ještě počkat a nechat si svého současného parťáka, dokud funguje. Peníze za nový mobil se jistě budou hodit na něco důležitějšího.

Máte i vy osvědčený zvyk, který vám pomáhá, jak ušetřit peníze v domácnosti? Přečtěte si také předchozí tipy, které pomohou ušetřit peníze v kuchyni nebo vás naučí uklidit domácnost za pár korun, pokud ji sdílíte se čtyřnohým miláčkem.