blog

Jak ušetřit peníze aneb přestaňte žít „od výplaty k výplatě“

Provident
17 02 2021 10:00

Nemít žádnou finanční rezervu na pohodě rozhodně nepřidá. Začít víc šetřit a vytvořit si příjemný finanční polštář je proto téma pro řadu z nás. Vždyť každá koruna navíc je dobrá. Zvlášť pokud jde o rodinný rozpočet, kdy s počtem dětí roste i výše výdajů.

Jak začít šetřit? Základem je přehled v příjmech a výdajích

K našetření pohodlné finanční rezervy vedou pouze dvě cesty. Utrácet méně peněz nebo jich více vydělávat. Než se vrhnete do plánů, jak začnete šetřit, udělejte si přehled. Spočítejte si nejdřív své příjmy za poslední měsíc – počítá se také pronájem garáže nebo volného pokoje, příjem z brigády i nejrůznější příspěvky od státu.

Následně sečtěte veškeré výdaje, které se dlouhodobě nemění: nájem/hypotéka, platby za energie, vodu, odpad, internet, telefon, pojištění, splátka půjčky apod. Pak spočítejte výdaje, jejichž výše se může měnit: potraviny, doprava, opravy v domácnosti, nákup nového vybavení, drogerie, oblečení, školní potřeby, investice, dárky a nakonec volný čas. Nezapomeňte započítat i výdaje, které platíte jednou ročně.

Nakonec porovnejte výši příjmů a výdajů. Je výsledek nula nebo jste každý měsíc v mínusu? Pak je nejvyšší čas to změnit.

TIP: Máte pocit, že se vám situace vymyká z rukou. Podívejte se, jak dostat finance opět pod kontrolu.

Finanční rezerva: Vytvořte si pohodu

Začít šetřit můžete ihned. Například v kategoriích „Volný čas“, „Dárky“, „Nákup nového vybavení“ se jistě najdou položky, které lze snížit. V druhé fázi promyslete, jak navýšit příjmy. Pokuste se překonat ostych a požádejte o zvýšení platu. Za pokus nic nedáte a výsledek vás třeba mile překvapí. Pokud můžete, poohlédněte se po brigádě. I 800 Kč ze sobotní odpolední výpomoci se počítá!

Důležité je mít systém. Jeho součástí může být i kasička, obálka nebo zavařovací sklenice. Můžete si například schovávat padesátikorunu pokaždé, když vám ji v obchodě vrátí při placení, nebo doma vysypávat do kasičky drobné z kapes. Skvělou volbou je i spořicí účet.

Stanovte si cíl. Naspořeny byste měli mít aspoň tři výplaty. Pokud jste „na volné noze“, stanovte si výši šest platů! Finanční polštář využijete v případě ztráty zaměstnání, nemoci nebo nenadálých životních situací. Vše, co uspoříte nad rámec vytvořené rezervy, můžete použít třeba na dovolenou, dárky nebo nové auto.

Podívejte se, jak správně sestavit rodinný rozpočet. Dali jsme pro vás dohromady základní pravidla, kterými se řídily i naše babičky.

Jak šetřit a ušetřit? Odkládejte si bokem hned po výplatě

Když nebudete mít peníze v peněžence nebo na běžném účtu, utratíte míň za zbytečné věci. Nejjednodušší je stanovit si přesně danou částku, kterou „do polštáře“ pošlete. Nastavte si trvalý příkaz, který dva dny po výplatě automaticky pošle určenou částku na váš spořicí účet. Začít můžete i s 500 Kč měsíčně.

Místo přesně dané částky si můžete stanovit také procenta ze svých měsíčních příjmů. Začněte s desetinou. S čistými příjmy 18 000 Kč našetříte za rok 21 600 Kč, a to už je víc než jedna výplata! Kouzlo této metody spočívá v tom, že pokud se vám v budoucnosti příjmy zvýší, zvýší se i částka, kterou budete šetřit.

Pro opravdové rváče máme ještě jednu možnost. Spočítejte si měsíční nutné výdaje, částku určenou „Na volný čas“ přiškrťte co možná nejvíce. Cokoli nad součet těchto položek ušetřete.

Jak ušetřit peníze z výplaty

Šetřete spolu a dosáhněte cíle rychleji

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, jděte do toho s partnerem či partnerkou. „Sdílejte, kolik vyděláváte, rodinný rozpočet sestavujte ve dvou. Nákup dražší věci spolu konzultujte, pokud neodoláte náhodnému a znatelnému výdaji, svěřte se doma. Případný finanční problém řešte konstruktivní diskusí a v klidu,“ radí Luboš Kratochvíl, odborník na osobní finance ze společnosti Provident. Pokud budete držet spolu a na všem se domluvíte, našetříte si tak ještě víc. Také se podpoříte ve slabých chvilkách a společně se budete těšit, jak svou změnu přístupu k rozpočtu domácnosti v budoucnu oslavíte.