blogimg

Kam s dětmi na výlet? Přinášíme 3 tipy na levné výlety v ČR

Provident
17 08 2023 08:00

Pokud hledáte zajímavé místo, které byste mohli s dětmi navštívit o víkendu, nemusíte cestovat nikam daleko. V Česku je spousta přírodních parků nebo památek, které zaujmou, ale především – jsou téměř zdarma.

Levný výlet do českých přírodních parků

Česká republika je plná přírodních parků a chráněných oblastí, do nichž můžete jít buď úplně zadarmo, nebo jen za symbolické vstupné.

  • Krkonošský národní park – nachází se na severu Čech a najdete v něm krásné lesy, vodopády a horské potoky. S dětmi oceníte i kratší turistické trasy, například cestu k Labskému vodopádu.
  • Šumavský národní park – rozkládá se na jihu Čech a je ideálním místem pro rodinné výlety do lesa. Můžete se vydat na některou z turistických stezek nebo navštívit místní naučné stezky.
  • České Švýcarsko – leží severně od Děčína a nabízí zajímavé skalní útvary, soutěsky a rozsáhlé lesy. Dětem se bude líbit třeba procházka Pravčickou bránou, největší pískovcovou bránou v Evropě.
  • Národní park Podyjí – je na jižní Moravě a těšit se můžete na malebnou krajinu s údolím řeky Dyje.
  • Jizerské hory – najdete je v severních Čechách a jsou vhodné pro rodinné výlety v létě i v zimě. V létě můžete děti provést naučnou stezkou Smrk, která je zaměřena na lesní ekosystém.
  • Brněnské lesy – pokud se nacházíte poblíž Brna, určitě vyrazte do brněnských lesů. Kromě nich můžete dětem ukázat třeba známý Kamenný mlýn nebo jeskyni Balcarku.

Možností je spousta. Pokud vás nic z toho nezaujalo, porozhlédněte se po dalších přírodních místech na stránkách Kudy z Nudy, kde neustále přibývají další a další tipy.

Abyste se na místa dopravili ještě levněji, můžete vyměnit auto za vlak a tím ušetřit zase nějaké další peníze. Například u Českých drah nemusíte za jízdenku pro děti do 6 let nic platit, děti od 6 do 18 let pak mají jízdenku s 50% slevou. A to se během rodinného výletu rozhodně hodí.

Kam s dětmi na výlet?

Levný výlet do botanické zahrady

Na rozdíl od zoologických zahrad, v nichž vás vstupné vyjde trochu dráž, bývají botanické zahrady cenově dostupnější. A přesto nabízejí krásný zážitek.

Botanická zahrada v pražské Troji má svou venkovní expozici plnou exotických a pestrobarevných rostlin, během nepříznivého počasí se navíc můžete schovat i do zajímavého skleníku zvaného Fata Morgana. Výlet pak můžete zakončit procházkou po vinici svaté Kláry, která je přímo pod botanickou zahradou.

Botanické zahrady ale nejsou jen v Praze. Najdete je i v Liberci, v podobě takzvaných arboret (= botanická zahrada, která se specializuje na dřeviny) pak taky ve Vsetíně, Frýdku Místku, Opavě, Olomouci, Pardubicích a spoustě dalších měst. Stačí si vyhledat, které je nejblíž tomu vašemu.

Levný výlet na hrady a zámky, kam mají děti vstup zdarma

Karlštejn zná každý. Co takhle vyzkoušet méně známé hrady a zámky, které nabízejí dětem do 5–6 let vstupné zdarma? Pomůže vám to s rozpočtem, a ještě si rozšíříte obzory. Navštívit můžete například tyto památky:

  • Zámek Hluboká nad Vltavou – patří mezi nejkrásnější zámky v České republice, můžete se projít taky barevným zámeckým parkem
  • Zámek Kačina – nachází se nedaleko Kutné Hory, obklopuje ho anglický park
  • Zámek Kynžvart – leží v Karlovarském kraji, prohlídka interiérů je sice zpoplatněná, ale zámecký park a okolí jsou volně přístupné
  • Zámek Nové Hrady – je na jihu Čech, nedaleko města České Budějovice, má expozici pro děti o historii zámku a okolí
  • Zámek Sychrov – leží na Liberecku, pro děti jsou zde připravené i speciální pohádkové prohlídky

Vyhledat si můžete i další hrady a zámky. Pro dospělé je jejich prohlídka zpoplatněná skoro vždy, můžete ale ušetřit aspoň na vstupném za děti. Zároveň se dá vybrat z několika okruhů prohlídky, tak abyste se vydali po takové, která je vám cenově co nejpříjemnější. Existují také zámky, které nabízejí speciální „večerní prohlídky“. Během těch pak můžete zámek navštívit za ještě nižší cenu.

TIP: Chtěli byste přece jen vyrazit spíš k moři? Přečtěte si, jak na to, aby byla vaše dovolená u moře co nejlevnější.